Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Χωρίς συμπαραστάτη και το Μεσολόγγι ...

Kατά τη σημερινή ψηφοφορία για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη στο δημοτικό συμβούλιο της Ι.Π. Μεσολογγίου, κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3.
Ο πληθωρικός αριθμός υποψηφίων (Δασκαλή Όλγα, Ζαμπάτη Φωτεινή, Κουφού Σπυριδούλα, Μπασαγιάννης Αθανάσιος, Μπουσμπουρέλης Δημήτρης, Πετρονικολός Μιχάλης, Ράπτης Κωνσταντίνος, Σούφρας Χρήστος, Τάμπας Σπυρίδων και Χριστογιάννη Αικατερίνη) αλλά και η αδυναμία συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των συνδυασμών που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο οδήγησαν σε αδιέξοδο.
Στο ίδιο αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγούνται και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας. Ένας νέος θεσμός (και αχρείαστος αφού ισχύει "τα παράπονα στο δήμαρχο") φαίνεται ότι καταργείται στην πράξη πριν ακόμα εφαρμοσθεί.
Μετά την εξέλιξη αυτή το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσει τροπολογία του νόμου.
Εμείς πάντως θα προτείναμε σε περίπτωση τροπολογίας  να μετατραπεί η θέση σε … άμισθη για να δούμε πόσοι υποψήφιοι "σωτήρες του δημότη" θα υπάρχουν…

Ο Γαλατάς αποφάσισε απόσχιση από τη Ναυπακτία και ένταξη στο Μεσολόγγι

Το τοπικό συμβούλιο του Γαλατά αποφάσισε να αποσχιστεί από το δήμο Ναυπακτίας, ζητώντας από αυτόν να δρομολογήσει όλες εκείνες τις ενέργειες προς τα αρμόδια όργανα που θα κάνουν την επιθυμία των κατοίκων πράξη.
Στην επαναφορά του αιτήματος της απόσχισης του Γαλατά από το δήμο Ναυπακτίας και την ένταξή του σε αυτόν του Μεσολογγίου προσχώρησε πριν από μερικές ημέρες το τοπικό συμβούλιο του χωριού. Ο στόχος των Γαλατιανών, βέβαια, ποτέ δεν άλλαξε, καθώς το θέμα αποτελούσε και αποτελεί καθημερινό αντικείμενο συζήτησης στο χωριό, πλέον όμως πήρε και επίσημη μορφή. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, μετά από αίτημα των κατοίκων, ο πρόεδρος του τοπικού Λευτέρης Μπαλωμένος συγκάλεσε γενική συνέλευση, στην οποία παρευρέθησαν δεκάδες Γαλατιανοί. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν καθ’ όλα λογική, στο πλαίσιο και αυτή των παλαιότερων αιτημάτων που είχαν κατατεθεί πριν από τις εκλογές με τη δημοσιοποίηση του «Καλλικράτη».

Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές δικηγορικών συλλόγων Μεσολογγίου και Αγρινίου

Πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους Μεσολογγίου και Αγρινίου.
Νέος πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου εκλέχτηκε ο Γιάννης Ατσαλάκης με 59 ψήφους έναντι 36 ψήφων που πήρε η υποψήφια Σταυρούλα Λαβίδα. Μέλη του Δ.Σ. εκλέχτηκαν οι Χρήστος Παΐσιος, Μάριος Παπαθεοδώρου, Βασίλης Φραίμης και  Θωμάς Παπαδημητρίου.
Στο δικηγορικό σύλλογο Αγρινίου νέος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Λεωνίδας Υφαντής με 78 ψήφους έναντι 75 που συγκέντρωσε ο υποψήφιος Αριστείδης Τζωρτζόπουλος.
Μέλη του Δ.Σ. εκλέχτηκαν οι Κοτρότσος Σπυρίδων, Τρομπούκη Θεοδώρα, Λουκας Επαμεινώνδας, Θεοδωρόπουλος Εμμανουήλ, Παπαϊωάννου Αναστάσιος,  Αντωνάκος Πελοπίδας,  Κωνσταντάρας Σπυρίδων και Τασολάμπρος Κων/νος.

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

"Εσείς, ούτως ή άλλως, σαπίσατε από τις ρίζες"

Η Συντηρητική Πολιτική ,οι "Ριζοσπάστες", η Προοδευτική Πολιτική και οι στίχοι της Agelina Rain. 
Του Στέφανου Τζουμάκα                                        
Έχουμε βιώσει πολλοί στη χώρα ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ και οικονομικές κρίσεις. Έχουμε όλοι στο νου μας ΙΣΤΟΡΙΚΑ δεδομένα. Σε κάθε κρίση, ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ όλοι. Οι δυνάμεις με κοινωνικές και πολιτικές αρχές, με ρίζες, πάντα αποτελούσαν τη βάση και τη συνέχεια.
Χρειαζόμαστε σχέδιο, στρατηγική και τακτικές. Ούτε δράση για τη δράση,  με τη λογική του πικραμένου , ούτε στοχασμό για το στοχασμό, για άλλοθι και αναδίπλωση, για ένα νέο ατομισμό και συντηρητισμό.
Η ΚΡΙΣΗ, βαθαίνει, περνάει σε πιο δύσκολη φάση.
Ο ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ μας χρειάζεται τώρα, άμεσα, χθες. Μαζί με ΣΧΕΔΙΟ πρωτοβουλίες και δράση.
Ο Ντοστογιέφσκι έγραφε "Ο άνθρωπος της δράσης , χωρίς στοχασμό, δεν αποτελεί μόνο ένα μέτριο πνεύμα , αλλά οδηγείται και οδηγεί σε αδιέξοδα, από τα οποία είναι προφανές ποιοί επωφελούνται."
Η χώρα και οι πολίτες διερχόμαστε μια δημοσιονομική κρίση, μια κρίση χρέους, μια κρίση δανεισμού και ήδη ύφεση με ανεργία. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ μιας μονεταριστικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ συνολικά και όχι μόνο στη δημόσια οικονομία.
Η νεοφιλελεύθερη ηγεσία της Ε.Ε. και οι 23 δεξιές κυβερνήσεις από τις 27 της Ε.Ε. παρασύρουν την Ελλάδα και όλες τις χώρες της Ε.Ε. σε ΑΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ(ύφεση) σε ένα εργασιακό μεσαίωνα και σε μια εισοδηματική καταβαράθρωση εκατομμύρια έλληνες και ευρωπαίους πολίτες, συνολικά.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Περικοπές έως 30% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων!

Μείωση που μπορεί να ανέρχεται και στο 30% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να επιφέρουν τα µέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση των ελλειμμάτων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).
Η διοίκηση του ΤΠΔΥ, υπό το βάρος των ελλειμμάτων και των καθυστερήσεων στην έκδοση του εφάπαξ που φθάνουν τα 5,5 χρόνια, προχωρεί σε αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου την ώρα που και οι εκτιμήσεις στελεχών του θεωρούν αναπόφευκτη τη μείωση της εφάπαξ αποζημίωσης.
Σήμερα εκκρεμεί η πληρωμή 37.000 αιτήσεων για εφάπαξ (χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», και αυτή την περίοδο καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους είχαν αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2009 και είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

«Η επιστροφή στη δραχμή δεν έχει κανένα νόημα»

Οικονομολόγοι κριτικάρουν την πρόταση για επαναφορά της δραχμής, αναφέρει η εφημερίδα «WELT» σε χθεσινό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο «η Αθήνα ανησυχεί την Ευρώπη». Προστίθεται ακόμα ότι οι χρηματαγορές είναι και πάλι ανήσυχες καθώς τα ασφάλιστρα κινδύνου (risk premium) για τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας προσεγγίζουν ιστορικά υψηλά.
Ακολουθούν αποσπάσματα του άρθρου:
Η κατάσταση στις αγορές οφείλεται σε δηλώσεις πολιτικών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Βερολίνο, προειδοποίησε για τις υπερβολικές απαιτήσεις από τη χώρα του: «Πρέπει να προσέξουμε ώστε τα επιτόκια της ευρωπαϊκής βοήθειας να μην είναι πολύ υψηλά, διαφορετικά επαπειλείται η ικανότητα αποπληρωμής» είπε ο Παπανδρέου. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές αν πρέπει να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια από άλλους ανταγωνιστές τους, όπως οι γερμανικές επιχειρήσεις για παράδειγμα. [...]

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας συνεδριάζει στο Μεσολόγγι

Η πορεία του έργου της Ιονίας Οδού και η εκλογή Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης είναι τα δυο πρώτα θέματα της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που θα συγκαλείται την προσεχή Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι, παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.
Η πρόσκληση της συνεδρίασης που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Σώματος Κώστα Καρπέτα περιλαμβάνει συνολικά 15 θέματα:
1. Πορεία και εξελίξεις του έργου της Ιονίας  Οδού.
(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών κ.  Νικόλαος Υφαντής)

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 28-2-2011 και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας το Δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με θέματα:
1. Ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου (εισηγητής κ. Κατσούλης Παναγ.-Δήμαρχος).
2. Συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης (εισηγητής κ. Νούλας Παν. - Αντιδήμαρχος).
3. Συγκρότηση συμβουλίου ένταξης μεταναστών(εισηγητής κ. Νούλας Παν. - Αντιδήμαρχος).
4. Επιχορήγηση Νομικών Προσώπων του Δήμου (εισηγητής κ. Νούλας Παν. - Αντιδήμαρχος).
5. Κατάργηση του Νομικού Προσώπου “ΚΑΠΗ Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου” και μεταφορά του προσωπικού (εισηγητής κ .Σπανός Ιωάν.-Πρόεδρος Δημ. Συμβ.).
6. Κατάργηση του Νομικού Προσώπου “Δημοτικά Ιατρεία Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου” και μεταφορά αρμοδιοτήτων (εισηγητής κ.Νούλας Παν. - Αντιδήμαρχος).

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Διδάγματα από την Αίγυπτο

Του Νίκου Κοτζιά
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο μας έδειξαν ότι:Η ζωή έχει μεγαλύτερη τόλμη και φαντασία από χίλιες αναλύσεις και ασφαλώς από ένα εκατομμύριο δημοσκοπήσεις. Ότι φαίνεται σταθερό, συμπαγές και ισχυρό μπορεί να ανατραπεί μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Αυτό ας το θυμούνται όσοι τα έχουν «βρει» στη χώρα μας με τις σημερινές αθλιότητες. Δεύτερον, αποδείχτηκε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να παραμένουν η ισχυρότερη χώρα του κόσμου, αλλά δεν μπορούν να κάνουν «εφ’ όλης της γραμμής ότι θέλουν».

Αστυνομικός παραλίγο να καεί ζωντανός από μολότοφ!!!

 Εντάσεις και συγκρούσεις σημειώθηκαν το απόγευμα στην Αθήνα ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. 
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που κατέγραψε ο φακός ξένου τηλεοπτικού δικτύου και αναμένεται να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η κινητοποίηση του κινήματος "Για μια Γέφυρα που ενώνει"

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε σήμερα το μεσημέρι η κινητοποίηση φορέων της περιοχής Ναυπάκτου και Μεσολογγίου με σύνθημα «Για μια γέφυρα που ενώνει». Για δύο ώρες οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και εκατοντάδες αυτοκίνητα πέρασαν χωρίς να πληρώσουν διόδια. Η κινητοποίηση μια ημέρα πριν την εφαρμογή των νέων αυξημένων τιμών της απλής διέλευσης, βάζει τα θεμέλια για νέες περισσότερο δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο τον εξαναγκασμό της «Γέφυρα Α.Ε.» σε νέα τιμολογιακή πολιτική με μειωμένες τιμές.




Να κι ένας πρωτότυπος τρόπος για να μην πληρώνετε διόδια!


Τι γράφει το Reuters για τα επεισόδια στην Αθήνα

Η ελληνική αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι έκαναν πορεία προς τη Βουλή για να διαδηλώσουν εναντίον των μέτρων λιτότητας που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τη μεγάλη κρίση χρέους, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters για τα επεισόδια στο κέντρο.
Η αστυνομία έριξε πολλά δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης ενώ οι διαδηλωτές πετούσαν βόμβες μολότοφ μπροστά στη Βουλή ενώ πλήθη απεργών έτρεχαν να καλυφθούν, γράφει το Reuters.
Η 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα κράτησε τα αεροπλάνα καθηλωμένα,προκάλεσε κλείσιμο σχολείων και παρέλυσε τις δημόσιες συγκοινωνίες στην πρώτη για φέτος πανελλαδική διαδήλωση, λέει το Reuters.
Το πρακτορείο εκτιμά πως οι διαδηλωτές ήταν 35.000 και έκαναν πορεία στους δρόμους της Αθήνας φωνάζοντας «Δεν πληρώνουμε» και «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία». 

Σοβαρά επεισόδια έξω από τη Βουλή

Φωτογραφία από http://www.newsbeast.gr/
Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα,έξω από την Βουλή. Διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ ρίχνουν συνεχώς βολίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Στην οδό Πανεπιστημίου οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών είναι σφοδρές και υπάρχουν αρκετοί μικροτραυματισμοί πολιτών,που συμμετέχουν στη διαδήλωση.
http://epirusgate.blogspot.com/

Οικονομολόγοι προβλέπουν την επιστροφή στη δραχμή

Το ελληνικό χρέος διογκώνεται ταχύτατα παρά τα μέτρα λιτότητας. Μια ομάδα από κορυφαίους Ευρωπαίους οικονομολόγους προειδοποίησε τους δανειστές, πως θα χρειαστεί να ξεγράψουν πάνω από το 30% των δανείων τους. Εκτιμούν πως η Ελλάδα, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να επιστρέψει στη δραχμή, έτσι ώστε να ξεπεράσει αυτή την κρίση χρέους.
Το European Economic Advisory Group (EEAG), μια ομάδα από κορυφαίους Ευρωπαίους οικονομολόγους, προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης, το αργότερο μέχρι το 2013.
Το τρέχων πρόγραμμα αποταμίευσης της Ελλάδας δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρέους της χώρας, όπως σημειώνεται στην τελευταία έκθεση του (EEAG), που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Είναι απίθανο να βρεθεί η Ελλάδα στη θέση να χρηματοδοτήσει την οικονομία της μέσω των αγορών, όταν το τρέχων πακέτο διάσωσης τελειώσει, διαπιστώνουν οι οικονομολόγοι.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ο δήμος Ναυπακτίας χαιρετίζει την απεργία και στηρίζει την κινητοποίηση για τη γέφυρα

"Για μια γέφυρα που ενώνει"
Το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του χαιρετίζει την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 23ης Φεβρουαρίου και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, ενώ στηρίζει ταυτόχρονα την κινητοποίηση των φορέων της περιοχής «Για μια γέφυρα που ενώνει».
Ολόκληρο το ψήφισμα έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ TOY ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Για την απεργιακή κινητοποίηση της 23-2-2011
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας με την υπ΄ αριθμ. 58/2011 απόφασή του κατά τη συνεδρίασή του στις 20-2-2011 εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:
Ο Δήμος Ναυπακτίας χαιρετίζει την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 23ης Φεβρουαρίου και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της πατρίδας μας. Καταδικάζει τα αντεργατικά μέτρα που αναπόδραστα οδηγούν τη νεολαία στην ανεργία, συμπιέζουν αφόρητα τα λαϊκά εισοδήματα και οδηγούν το λαό μας στη φτώχεια, βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση και αποκλείουν κάθε προοπτική ανάπτυξης και προκοπής για τον τόπο μας. Καλεί την κυβέρνηση να απορρίψει κατηγορηματικά τις συνταγές εξαθλίωσης των πολιτών, τα μέτρα ενίσχυσης των κερδών που δημιουργούν ρήγματα στην κοινωνική συνοχή.

Κερδίζουν έδαφος οι διαδηλωτές στη Λιβύη

Με μια σύντομη εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση διέψευσε τις φήμες για αποχώρησή του από τη χώρα ο επί 41 χρόνια ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, χθες το βράδυ, ενώ κορυφώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που το καθεστώς επιχειρεί να πνίξει στο αίμα. Συνολικά, εκτιμάται ότι τα θύματα των τελευταίων ημερών ξεπερνούν τα τριακόσια.
«Είμαι στην Τρίπολη, όχι στην Βενεζουέλα. Μην πιστεύετε τα κανάλια που ανήκουν σε αδέσποτα σκυλιά» είπε ο Μουαμάρ Καντάφι μέσω της κρατικής τηλεόρασης, η οποία ανέφερε ότι ο ηγέτης της Λιβύη έκανε τις δηλώσεις του έξω από το σπίτι του. Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση από την έναρξη των διαδηλώσεων που ζητούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία, ο Καντάφι κρατούσε μια ομπρέλα, βγαίνοντας από ένα μικρό λεωφορείο.
«Ήθελα να πω κάτι στους νέους που βρίσκονται στην Πράσινη Πλατεία (στην Τρίπολη) και να μείνω μέχρι αργά μαζί τους αλλά άρχισε να βρέχει. Δόξα το Θεό, είναι καλό αυτό» είπε ο Μ. Καντάφι στην τηλεοπτική του εμφάνιση που διήρκεσε μόλις 22 δευτερόλεπτα. Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει πως στην Πράσινη πλατεία λάμβαναν χώρα φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις.
 
Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν επιδοθεί σε μια αυξανόμενα αιματηρή μάχη για τη διατήρηση του βετεράνου ηγέτη τους στην εξουσία, με τους πολίτες να αναφέρουν χθες πως έπεφταν πυκνά πυρά μέσα στην πόλη, ενώ αναφέρθηκαν ακόμα και βομβαρδιστικά αεροπλάνα που έπλητταν τους αμάχους.

Εκδηλώσεις για την 185η επέτειο της μάχης του Ντολμά

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το Δ. Σ. της Δημοτικης Ενότητας Αιτωλικού και ο Σύλλογος Αιτωλικιωτών Αττικής ''Ο Λιακατάς '' σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της 185ης επετείου της μάχης του Ντολμά, πού θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 στο Αιτωλικό.
Κλικ για μεγέθυνση

Μια ποδοσφαιρική πρόταση για δύο αδικίες!

Στο πρόσφατο ποδοσφαιρικό ντέρμπι μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων, ακυρώθηκε ένα κανονικό γκολ από λάθος του διαιτητή. Ο επίσημος Ολυμπιακός δέχτηκε ότι το γκολ έπρεπε να μετρήσει. 
Στο χθεσινό ντέρμπι της Β΄ Εθνικής στο Αγρίνιο, παίκτης των Ιωαννίνων δεν τήρησε το  fair-play και ισοφάρισε για την ομάδα του. 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννενα ζήτησε συγνώμη και πρότεινε από μόνος του επανάληψη του ματς.
Σύμφωνα με την ανακήρυξη του πρωταθλήματος αυτό δεν προβλέπεται. Όμως αν όλοι θέλουν πραγματικά να σώσουν την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων και το ίδιο το ποδόσφαιρο ας συμφωνήσουν κι ας ζητήσουν την επανάληψη και των δύο παιγνιδιών. Και να γίνουν και τα δύο παιγνίδια πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου!

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η αποκαθήλωση ενός ... Εθνάρχη


Πολεμικές αποζημιώσεις-Ένας μυστικός πόλεμος ή μια προδοσία; Ά ΜΕΡΟΣ from Kouti Pandoras on Vimeo.


Η υπόθεση Μέρτεν, Ένας μυστικός πόλεμος ή μια προδοσία; Β’ ΜΕΡΟΣ from Kouti Pandoras on Vimeo.

Του Κώστα Βαξεβάνη  
Η σχετικότητα της αλήθειας είναι μια μεγάλη αλήθεια. Αυτή η σχετικότητα όμως δεν μπορεί να καταλήγει σε αγνωστικισμό: «Αφού όλοι έχουμε τις αλήθειες μας, δεν ξέρουμε ποιά είναι η αλήθεια.» Ναι, δεν ξέρουμε ποιά είναι η αλήθεια πάντα, αλλά η ευπρέπεια του υποκειμενισμού, αυτή η αξιοπρέπεια στην πορεία των ανθρώπων, μπορεί να είναι αυτό που την σηματοδοτεί ακόμη και αν δεν έχει αποκαλυφθεί. Και κυρίως, η αλήθεια υπάρχει, όποια άποψη και αν έχουμε γι αυτήν. 
Όταν κάνεις έρευνα, πολύ δε περισσότερο ιστορική έρευνα, το πρώτο και βασικό θέμα είναι η αναζήτηση αυτής της αλήθειας. Το δεύτερο είναι πώς θα την πεις.
Αυτό το δεύτερο όσο και αν φαίνεται αυτονόητο, είναι πολύ δύσκολο.
Στην εκπομπή για την «υπόθεση Μέρτεν», αυτό το ερώτημα ήταν ίσως το πιο βασανιστικό.
Σε μια χώρα που είναι ικανή να αλληλοσκοτωθεί για το αν το «κρυφό σχολειό» ήταν μια πραγματικότητα ή ένας μεταγενέστερος «εθνικός Μύθος», πώς να πεις ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν ήταν και τόσο Εθνάρχης όσο ήθελε ή θέλουμε να πιστεύουμε; Και καταλήξαμε να το πούμε ευθέως.

Η Γέφυρα ΑΕ αυξάνει τις τιμές και μας ... δουλεύει!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γέφυρας Α.Ε. αυξάνεται η τιμή της απλής διέλευσης από τη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου από 12,20€ σε 12,90 €. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι η αύξηση παρουσιάζεται ως ... "εκπτώσεις"! Κανονικό δούλεμα δηλαδή! 
Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση για τις νέες τιμές.
Η δικιά μας απάντηση ας δοθεί δυναμικά την Τετάρτη 23-2-2011 το μεσημέρι. Θα πάμε όλοι ν΄ανοίξουμε τις μπάρες για δωρεάν διέλευση.

Θεατρική παράσταση στο Αιτωλικό

Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος
«Το Αιτωλικό»
Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
"η Φόνισσα"
από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου μας
Παρασκευή 25 - Κυριακή 27 Φεβρουαρίου
αίθουσα Ευανθία Καρβέλη - Πολιτιστικό κέντρο
ώρα 7.30 το απόγευμα
της θεατρικής παράστασης θα προηγηθεί ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, στη ζωή και στο έργο του, με τίτλο "ο Ελύτης για τον Παπαδιαμάντη" με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα και ταυτόχρονα τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή.
το κινηματογραφικό αφιέρωμα, επιμελήθηκε η ομάδα της Κινηματογραφικής μας Λέσχη
η βραδιά είναι αφιερωμένη 
στη μνήμη των τριακοσίων πεσόντων στη μάχη του Ντολμά στις 26 Φεβρουαρίου του 1826

παίζουν: Πολιτίμη Καραγάκια - Φραγκογιαννού
Χρυσάνθη Κτιστοπούλου - Ντόρα Χαραλάμπους - Ελίνα Οικονόμου - Έλσα Ελευθεράκου
Βασίλης Καρβέλης  - κήρυκας
Αφηγητής - Κώστας Καστανάς

"Στα καλά καθούμενα" ... παραλαβή έργου με εργολάβο αντιδήμαρχο

Το καφενείο "Τα καλά καθούμενα" στο παλιό Μεσολόγγι
Κατά την πρώτη συνεδρίαση  του Νεόκοπου Δημοτικού  Συμβουλίου  Ι.Π. Μεσολογγίου ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η έγκριση του πρωτοκόλλου και η  οριστική παραλαβή του Δημοτικού έργου (διαμόρφωση του προαυλίου χώρου τα Καλά Καθούμενα) στο Μεσολόγγι......
Το ανώτερο έργο  αποτελεί μια πονεμένη ιστορία, αφού ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 σαν παραχώρηση του τότε Περιφερειάρχη  Σπυρίδωνα προς τον ομοϊδεάτη του Δήμαρχο Μεσολογγίου Γ. Πρεβεζάνου  για ενίσχυση του προεκλογικού του αγώνα ενόψει των εκλογών  του Νοεμβρίου.
Ο τότε Δήμαρχος ανέθεσε το έργο στον... φίλο του και συνεργάτη του Εργολάβο Σοφιανό και κάποια Κυρία Κρικοχωρίτη με την διαδικασία του κατεπείγοντος, αποσπώντας την πρωτοφανή για τα χρονικά έκπτωση 3%.  Ο αρχικός προϋπολογισμός  ήταν 200,000 χιλ. Ευρώ και χρόνο υλοποίησης ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ.  Με τις εκλογές του Νοεμβρίου 2006 έχασε ο Πρεβεζάνος  και εξελέγη  ο Αναγνωστόπουλος  και η παρέα του. Και ενώ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κάνει έλεγχο στα Δημοτικά έργα του προκατόχου του και θα   καταλογίσει ευθύνες αντί για αυτό  στο Πρώτο  ακριβώς Δημοτικό του Συμβούλιο στις αρχές του 2007 έβαλε θέμα παράτασης  του ανωτέρου έργου  με ένα αόριστο αιτιολογικό  και αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού.  Αυτό επανελήφθη αρκετές φορές  παρά τις διαμαρτυρίες αρκετών Συμβούλων  και τελικά έφτασε το έργο  280,000 χιλ. Ευρώ. Με πλήρη σύμπραξη  των εργολάβων και του Αναγνωστόπουλου.
Να σημειωθεί ότι το ανώτερο έργο (άθλιο κατασκευαστικά) δεν τόλμησε ο λαδάς –Αναγνωστόπουλος  να το εγκρίνει και να το παραλάβει  στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις  3- Δεκεμβρίου, αλλά το άφησε  για έγκριση απ την νέα Δημοτική Αρχή  υπό το Κατσούλη.
Μπαίνει ερώτημα πως γνώριζε ο λαδάς ότι ο Κατσούλης θα παραλάβει το έργο τη στιγμή που  προεκλογικά έχει διακηρύξει σε όλους  τους  τόνους ότι θα κάνει διαχειριστικό έλεγχο  στα έργα του προκατόχου του και θα ζητήσει ευθύνες; 
 Γιατί ο Κατσούλης με τέτοια πρεμούρα έτρεξε να παραλάβει της Άρτας το Γεφύρι μετά από 5 χρόνια; Μία είναι η εξήγηση, διότι πίσω από  το επίθετο Κρικοχωρίτη  κρύβεται η κ. ΦΟΥΝΤΑ που με άλλο επίθετο έπαιρνε έργα ως εργολάβος και με άλλο έβαζε  υποψηφιότητα υπό τον Κατσούλη, συμπεριφερόμενη ως Πολιτικός απατεώνας.
Συμπολίτες του Αιτωλικού  να την χαίρεστε  διότι η εν λόγω Αντιδήμαρχος γνωρίζει από έργα και  ίσως απογειωθείτε.
                    ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης Ελλάδας

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ Συγγραφέα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, nkotzias@otenet.gr.
Οι λογιστές που μας κυβερνούν έχουν την αίσθηση ότι το Βατοπέδι ήταν «το σκάνδαλο», ενώ το ξεπούλημα 50 δισεκατομμυρίων δημόσιου πλούτου σε περίοδο κρίσης, με χρονοδιάγραμμα αναγκαστικής εκποίησης, θα είναι «εθνικό έργο» αξιοπρέπειας και καλής διακυβέρνησης.
Βέβαια, οι αγοραστές δεν θα έχουν παρά να περιμένουν να τελειώνει ο χρόνος για κάποια από τις επόμενες δόσεις, οπότε η κυβέρνηση θα ξεπουλήσει όσο όσο, μιλώντας για υποχρεωτική εκποίηση διότι «το επιβάλλει ο μονόδρομος». Προκλητικά δε θα μας καλούν να τους πούμε τότε ποιους εναλλακτικούς αγοραστές έχουμε υπόψη μας.
Οι λογιστές, οι τοκογλύφοι των τραπεζών και των εργολάβων καθώς και τα φερέφωνά τους, ανακάλυψαν την ανάγκη να παριστάνουν τις μωρές παρθένες έναντι υπαλλήλων διεθνών οργανισμών που τους εξέθεσαν δημοσιοποιώντας τον ήδη υπάρχοντα προγραμματισμό του μεγαλύτερου σκανδάλου της σύγχρονης Ελλάδας. Καμώνονται ότι τσακώθηκαν μαζί τους, ασφαλώς όχι βέβαια για την πολιτική, αλλά για την επικοινωνία της λογιστικής της εκποίησης. Αναρωτιέμαι, πού πάει η κυβέρνηση; Είναι δυνατό να τσακώνεται με τους εκπροσώπους «της μονοδρομικής λύσης σωτηρίας της χώρας»; Με αυτούς στους «οποίους χρωστάμε και δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε»;

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας κατά του λατομείου στο Αλμπάνι

Η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας εξέτασε κατά την 3η/10-2-2011 συνεδρίασή της την επιλογή της περιοχής «Αλμπάνι» (πρώην Δήμου Χάλκειας) για λατομικό χώρο Αδρανών Υλικών μέσω τεκμαρτής έκδοσης άδειας από το ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε δάνεια υλικά (αδρανή) του έργου: «Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσάκωνα».
Με ομόφωνη απόφασή της η Δ.Ε. εκφράζει την αντίθεσή της στην δημιουργία του εν λόγω Λατομικού Χώρου και ειδικότερα με τον τρόπο που αυτός απεφασίσθη μέσω της έκδοσης τεκμαρτής άδειας.
Προς τούτο απεστάλη επιστολή προς τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Ι. Μαγκριώτη και στους βουλευτές του Νομού η οποία κοινοποιήθηκε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα και τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Ιωάννη Μπουλέ καθώς και στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρούζας.
Η επιστολή έχει ως εξής:

Νόαμ Τσόμσκι: θα γίνει εξέγερση στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Στις κινητοποιήσεις υπέρ των σωματείων και των εργαζομένων στο δημόσιο, που πραγματοποιούνται την τελευταία εβδομάδα στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, αναφέρθηκε ο παγκοσμίου φήμης διανοούμενος, Νόαμ Τσόμσκι, σε συνέντευξη του στο «Democracy Now!», τονίζοντας ότι «είναι σαν το ξεκίνημα, ίσως, αυτού που πραγματικά χρειαζόμαστε εδώ: μία εξέγερση της δημοκρατίας». Ακόμα, μίλησε για τη θεοποίηση του Ρήγκαν και την καταστολή των πολιτικών ακτιβιστών με αντιτρομοκρατικούς νόμους και επιδρομές του FBI.
Το σχέδιο νόμου και οι κινητοποιήσεις
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σχέδιο νόμου που προωθεί ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης της πολιτείας του Ουισκόνσιν, Σκοτ Ουόκερ. Το νομοσχέδιο αυτό καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα για αυξήσεις άνω του πληθωρισμού, αφαιρεί από τα συνδικάτα το δικαίωμα να διαπραγματεύονται την περίθαλψη και τις συντάξεις, και επιτρέπει τις απολύσεις όσων «συλλογικά και οργανωμένα παρακωλύουν την εργασία» ή απουσιάζουν δίχως την έγκριση του εργοδότη, ενώ καταργεί και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Μεσολογγίτικο καρναβάλι

Κλικ για μεγέθυνση 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
•   Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 
20:00 Επίσημη Έναρξη του  27ου  Μεσολογγίτικου  Καρναβαλιού με συναυλία του συγκροτήματος «Burger Project» στην Κεντρική Πλατεία.
•   Τσικνοπέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011 
14:00 Party στα μαγαζιά του πεζόδρομου. Συμμετέχουν τα μαγαζιά:  (Polis, Down Town, Rodon, Indigo, Αnakara, Εxis, Αμπάριζα, Απέριττον, Ζείδωρον)
24:00  Party στo ΜΥLOS Club
•   Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011
11:00  Παιδικός χορός στο Νεοχώρι, με πολλές εκπλήξεις για τους Μικρούς μας φίλους.
16:00  Παιδικός χορός στο Ευηνοχώρι, με πολλές εκπλήξεις για τους Μικρούς μας φίλους.
22:00  Πυτζάμα party & εκλογή Βασίλισσας του Καρναβαλιού στο Down - Town.
•   Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011
11:00  Παιδικός χορός στην κεντρική πλατεία, με πολλές εκπλήξεις για τους Μικρούς μας φίλους.
Η σχολή κλασσικού και Μοντέρνου χορού της κυρίας Στέλλας Παπαδοπούλου θα παρουσιάσει χορευτικά σε ρυθμούς καρναβαλιού.
15:00 Παιχνίδια κρυμμένου Θησαυρού στην κεντρική πλατεία.
•   Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011  
 20.00  Καλλιτεχνική παρουσίαση από τα πληρώματα στην κεντρική πλατεία.
Συναυλία από το Σύνολο Κρουστών του Δημοτικού Ωδείου.
•   Σάββατο 5 Μαρτίου 2011
11:00  Παιδικός χορός στο Αιτωλικό, με πολλές εκπλήξεις για τους Μικρούς μας φίλους.
 21:30  Μεγάλος Αποκριάτικος χορός στο «ΘΕΟΞΕΝΙΑ» Συναυλία από το συγκρότημα “FOX-ROT”  -  Παρουσίαση Video Clip απο τα Group
 & Dj-Mc 1L1TO vs Dj MAR1L1TA!!!  / LATIN - RnB - HOUSE vs GREEK HITS
•   Κυριακή 6 Μαρτίου 2011 
17:30 H Μεγάλη παρέλαση των Καρναβαλιστών
έναρξη από την Νομαρχία - Αγροτική Τράπεζα - Κεντρική Πλατεία.
 •   Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 
 10:30 Κούλουμα στην Δυτική παραλία Αιτωλικού
με πέταγμα Χαρταετού, άφθονο φαγητό και κέφι!

Υπογράφηκε το LEADER Αλιείας

Υπογράφηκε χθες Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου μεταξύ της Αιτωλικής Αναπτυξιακής και του Υπουργείου Θαλλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας η σύμβαση για την υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών» (LEADER Αλιείας).
Το Τοπικό Πρόγραμμα, το οποίο φέρει τον τίτλο «Οικοτουριστικές και πολιτιστικές διαδρομές σε αλιευτικές περιοχές της Αιτωλίας», θα υλοποιηθεί στις πόλεις της Ι.Π. Μεσολογγίου, του Αιτωλικού και της Ναυπάκτου, ενώ το συνολικό του κόστος ανέρχεται σε 6.557.000,00€.
Το προσεχές διάστημα και με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών από το αρμόδιο Υπουργείο θα δημοσιευθεί η 1η προκήρυξη, η οποία θα αφορά την ένταξη επενδυτικών σχεδίων ιδιωτικού χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος προβλέπεται η χρηματοδότηση επενδύσεων, όπως: ξενοδοχειακές μονάδες, χώροι εστίασης, επιχειρήσεις παροχής εναλλακτικών τουριστικών υπηρεσιών, μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων, επιχειρήσεις παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση, επιχειρήσεις συντήρησης και επισκευής αλιευτικών σκαφών κλπ.
Να σημειώσουμε ότι για την κατάθεση επενδυτικού σχεδίου δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάποιον να είναι επαγγελματίας αλιέας.
http://www.nafpaktia.com/
Σημείωση από Σάλτσινο: Να ποιο ήταν το "κυρίως πιάτο" του "μυστικού δείπνου". Το μεγάλο φαγοπότι αρχίζει σε λίγο ... 

Περί «τσαμπατζήδων»

του Δημήτρη Κ. ΤΡΙΜΗ
Όταν ομάδες πολιτών αρνούνται τη "νομιμότητα" σε ορισμένες πλευρές της καθημερινής τους ζωής και πολύ περισσότερο όταν ξεσπούν σκληρές απεργίες ή ταραχές είναι αυτονόητο να αναζητούμε τους ουσιαστικούς λόγους που οδηγούν σ' αυτές τις "παραβατικές" κοινωνικές συμπεριφορές, πριν στιγματίσουμε τους πρωταγωνιστές τέτοιων "επεισοδίων" με τις ετικέτες "εγκληματίες", "υποκινούμενοι", "τσαμπατζήδες", "αντικοινωνικά στοιχεία" κ.λπ.
Αυτή την εποχή, λ.χ, πολλές δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν -όσο κι αν θα το επιθυμούσαν- στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την πληρωμή του ενοικίου τους, το φαγητό τους κ.ο.κ. Πρόκειται για ένα φαινόμενο επέκτασης της "ανομίας" των κακομαθημένων Ελλήνων, για μια "αντικοινωνική συμπεριφορά" εγγεγραμμένη στο γονίδιο μας, ή αποτελεί οδυνηρή συνέπεια της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας;

Διπλή ντροπή για ορισμένους....

Λάβαμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο από Aem News ανακοίνωση με υπογραφή Σ.Φ. ΑΕΜ ΘΥΡΑ2.
Επειδή θεωρούμε ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης έχουν σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες είτε ως ηθικοί αυτουργοί είτε πιθανόν  ακόμη και ως πραγματικοί αυτουργοί με τη συμμετοχή τους στα θλιβερά επεισόδια της περασμένης Κυριακής εναντίων φιλάθλων της Λευκάδας, δεν δημοσιεύουμε το κατάπτυστο κείμενο γιατί το θράσος ορισμένων αλητήριων δεν έχει όρια!  
Δημοσιεύσαμε την ανακοίνωση του Δ.Σ. της Α.Ε.Μ. με την οποία καταδικάζονται τα αίσχη των ανεγκέφαλων και ζητείται ένα μεγάλο συγνώμη από το σωματείο και τους φιλάθλους της Λευκάδας.
Φαίνεται πως εκείνη η ανακοίνωση του Δ.Σ. δεν προβλημάτισε ορισμένους από τους ανεγκέφαλους και αποφάσισαν να περάσουν ξανά  στην επίθεση αντί να εξαφανιστούν...
Οφείλουμε να συγχαρούμε τη διοίκηση της ΑΕΜ για τη θαρραλέα της στάση και δηλώνουμε ότι στον αγώνα για την εξαφάνιση της βίας από τους αθλητικούς χώρους θα είμαστε συμπαραστάτες.
Δυστυχώς όμως οι προκλήσεις της λογικής μας δεν σταματούν με την θλιβερή ανακοίνωση της "Θύρας2". Συνεχίζονται με νέα ανάρτηση στο Aem News με τίτλο "τα ...πορτοκάλια" όπου γίνεται νέα προσπάθεια ...." αγιοποίησης"  των αλητήριων που μαζεύτηκαν οργανωμένα (ήρθαν και από Αιτωλικό) για να δείξουν τον ... "πολιτισμό" τους ....
Ντροπή και πάλι ντροπή ...

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

«Πάμπλο»: ένας γνήσιος επαναστάτης

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Ράπτης, μια από τις ηγετικές μορφές του ελληνικού τροτσκιστικού κινήματος.
Γνωστός και ως «Πάμπλο», ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, διατέλεσε γραμματέας της Δ΄Διεθνούς, ενώ έπαιξε ηγετικό ρόλο στις επαναστάσεις κατά της αποικιοκρατίας που ξέσπασαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μ. Ράπτης αυτοπροσδιοριζόταν ως απόλυτος οπαδός της ουτοπίας και ως άνθρωπος που οτιδήποτε ανθρώπινο δεν του είναι ξένο και έλεγε:«αν δεν έχει κανείς ένα όραμα, αν δε θέλει να ξεπεράσει το παρόν στο όνομα πάντα της πραγματικότητας, αν δεν τείνει πάντα σε κάτι πάνω απ’τα παρόντα, είναι χαμένος. Η ουτοπία είναι κίνητρο προς κάτι το καλύτερο- και ευτυχώς που υπάρχει».
Τους κυριότερους σταθμούς της πολιτικής του δράσης περιγράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, λίγο μετά τον θάνατό του, στις 17 Φεβρουαρίου του 1996:

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,
με την ευγενική στήριξη του ΤΕΙ Μεσολογγίου και του ΤΕΙ Ηπείρου,
σας προσκαλεί στην εκδήλωση-αφιέρωμα
Ποίηση - Μουσική - Φιλολογία
από και για τον Γιάννη Ρίτσο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011και ώρα 6:30 το απόγευμα στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου.
Ξεφυλλίστε το σχετικό φυλλάδιο εδώ
Μπορείτε να το κατεβάσετε και σε μορφή pdf

Ασφάλιση: Αναγνώριση 4 χρόνων σπουδών με 10.296 ευρώ

Την αναγνώριση έως και 4 πλασματικών χρόνων σπουδών  προς 165 ευρώ το μήνα, μπορούν να εξαγοράσουν όσοι πήραν πτυχίο ή δίπλωμα από ανώτερες και ανώτατες σχολές, επαγγελματικές, δημόσιες ή ιδιωτικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από το κράτος. Αυτό προβλέπεται σε νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ (δείτε την εδώ ολόκληρη).
Του Γιώργου Γάτου
Συνολικά 10.296 ευρώ θα κοστίσει η εξαγορά - και η αναγνώριση ως «συντάξιμων» - 4 ετών σπουδών από όσους και όσες χρειάζονται πλασματικό χρόνο για να θεμελιώσουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα (και να «κλειδώσουν» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα οποία ισχύουν με το νέο ασφαλιστικό νόμο το 2011).
Το «πράσινο» φως για την υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης-εξαγοράς του χρόνου σπουδών, εφόσον έχει αποκτηθεί πτυχίο, άναψε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκδίδοντας σχετική εγκύκλιο.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αμαρτίες γονέων ...

Ένα πουλάκι (όχι περιστέρι από εκείνα που ελευθέρωναν επί χούντας) μου έφερε μήνυμα.
Δεν αναφέρεις μου λέει όλους όσους συμμετείχαν στο "μυστικό δείπνο" στο σπίτι του βασιλόφρονα...
Ήταν και άλλοι. Και μου αναφέρει κάτι για κόρη χουντοδημάρχου ... Αμαρτίες γονέων ....
Γιατί είστε βιαστικοί ... Είπαμε "τρώγοντας έρχεται η όρεξη". Απ' όλα είχε το δείπνο... και ... νοσταλγούς και ... εργατοπατέρες και άλλους ...  Η εξουσία έχει τις διαπλοκές της ... 
Να δείτε που θα έχουμε σύντομα και τον δεξιό ψάλτη πρόεδρο στην ΕΑΣ ...
Με το αζημίωτο ....

Σύσκεψη στο Υπουργείο περιβάλλοντος για ένταξη έργων του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, μεταξύ του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Θάνου Μωραΐτη, του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων Ανδρέα Ανδρεαδάκη, του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου. Αντικείμενο της συνάντησης η καταγραφή των ώριμων έργων του δήμου Μεσολογγίου, που δύναται να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου, αλλά και η καταγραφή έργων που απαιτούν περαιτέρω ωρίμανση. Επίσης, συζητήθηκε η πρόταση του δήμου Μεσολογγίου για ένταξη προς χρηματοδότηση από το Υπουργείο της απαλλοτρίωσης του κοινόχρηστου χώρου δίπλα στην Πύλη και το Τείχος των Ελεύθερων πολιορκημένων. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου συγκεκριμένη δέσμη ώριμων έργων και μελετών αξίας περίπου 20 εκατ. €, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής ώστε να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το εν λόγω πρόγραμμα. Ενδεικτικά προτάθηκαν, μεταξύ άλλων, προς ένταξη τα παρακάτω έργα:

Καταδικάζουν τα επεισόδια από την ΑΕΜ

Με ανάρτησή μας είχαμε καταδικάσει τα θλιβερά επεισόδια που δημιούργησαν ορισμένοι ανεγκέφαλοι στον προχθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα στο γήπεδο του Μεσολογγίου.
Η διοίκηση της Α.Ε. Μεσολογγίου με επιστολή της προς το σωματείο του Τηλυκράτη Λευκάδας παίρνει θέση καταδικάζοντας απερίφραστα τα επεισόδια.

Προς: Δ.Σ. Τηλυκράτη Λευκάδας
Κύριε Πρόεδρε, μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Δ.Α.Κ. Ι.Π. Μεσολογγίου την 13/2/2011 στον αγώνα Α.Ε.Μ. – ΤΗΛΥΚΡΑΤΗ θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:
1. Όσον αφορά την μετακίνηση των φιλάθλων σας στο Μεσολόγγι σας δηλώνουμε ότι ουδεμία ειδοποίηση είχαμε από την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας. Το αναφέρουμε αυτό διότι αν το γνωρίζαμε και ήμασταν εγκαίρως ειδοποιημένοι θα είχαμε φροντίσει σε συνεννόηση με την Αστυνομία να τοποθετηθούν οι φίλαθλοι σας σε χώρο απέναντι από την κερκίδα του Δ.Α.Κ. έτσι ώστε οι φίλαθλοι σας να μην βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση και στην ίδια κερκίδα με τους δικούς μας φιλάθλους.