Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Εγκαινιάζεται το κοινωνικό παντοπωλείο στο Μεσολόγγι

Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012, στις 18.00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου που δημιούργησαν ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου Ναυπακτίας.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα στεγαστεί επί της οδού Λουδοβίκου Βαυαρίας (πίσω από το ξενοδοχείο Λίμπερτυ).

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Εορταστικά μπερδέματα...

Στη σελίδα http://foxrottheband.blogspot.com/  γνωστού νεανικού συγκροτήματος της πόλης του Μεσολογγίου διαβάζουμε:
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
"Για την αποφυγή παρεξηγήσεων θέλουμε να ενημερώσουμε ότι την Πέμπτη 29/12/11 θα παίξουμε στην Down Town, όπως έχουμε κανονίσει από τα μέσα Δεκέμβρη. Υπάρχει μια αφίσα, την οποία είδαμε χθες (Τετάρτη 28/12/11 πρωί), και πληροφορηθήκαμε από αυτή ότι παίζουμε στην Κεντρική Πλατεία Μεσολογγίου την Πέμπτη 29/12/11 στις 19.30.
Είχαμε θέσει τους εαυτούς μας και την μπάντα σε ό,τι "σχεδιαστεί" για την εορταστική περίοδο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παίξουμε στην Κεντρική Πλατεία ή οπουδήποτε αλλού, άλλωστε το έχουμε κάνει πολλές φορές, με διοργανωτές τον Δήμο της πόλης μας ή άλλους τοπικούς φορείς, αλλά θα ήταν καλό να μας έχουν ενημερώσει κι εμάς για να έχουμε διαθέσιμη την μέρα που αποφάσισαν να παίξουμε. Ή, ακόμα καλύτερα, να αποφασίζαμε μαζί με τους υπεύθυνους της εκδήλωσης την μέρα της εκδήλωσης!!
Θέλουμε, λοιπόν, να ενημερώσουμε όλους όσους παρακολουθούν την σελίδα μας ότι δεν θα παρευρεθούμε στην εκδήλωση της Κεντρικής Πλατείας και ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις να μας ενημερώνουν οι ίδιοι οι διοργανωτές μερικές μέρες πριν."
Ο υπεύθυνος των γιορταστικών εκδηλώσεων του δήμου, πρόεδρος του Πνευματικο-Κοινωνικο-Αθλητικού Κέντρου πως τα εξηγεί τα παραπάνω;

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Κορνήλιος Kαστοριάδης: Ο μεγάλος φιλόσοφος του εικοστού αιώνα

Επιμέλεια: Ανδρέας Μπελιμπασάκης 
«Τι θα απομείνει από τη φιλοσοφία του εικοστού αιώνα;»  ρώτησαν τον Γάλλο φιλόσοφο Εντγκάρ Μορέν. “Το έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη!” απάντησε.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης (1922 – 1997), φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του 20ου αιώνα. Διευθυντής σπουδών στη Σχολή Ανώτερων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού από το 1979, οι απόψεις του επηρέασαν τους επαναστατικούς κύκλους της εποχής εντός και εκτός γαλλικών συνόρων. Η αναγνώριση του ιδίου όμως άργησε να έρθει, καθώς χρησιμοποιούσε διάφορα ψευδώνυμα (Pierre Chaulieu, Paul Cardan, Marc Noiraud κ.α) από το 1945 εώς το 1970. Αυτό συνέβαινε επειδή ο Καστοριάδης ζούσε υπό το φόβο της απέλασης στην Ελλάδα μέχρι το 1970, οπότε και απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα. Το 1989 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το 1993 επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αποκλήθηκε «φιλόσοφος της αυτονομίας», υπήρξε συγγραφέας του σημαντικού βιβλίου «Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας» και συνιδρυτής του περιοδικού «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα».

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Η χρεοκοπία της Μεταπολίτευσης


" ...Σ’ αυτό το βιβλίο καταθέτω μια εναγώνια αναζήτηση των βαθύτερων αιτίων της οδυνηρά βιούμενης απ’ το λαό μας μεταπολιτευτικής χρεοκοπίας... " ο φιλόλογος και συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη για την δημιουργική πορεία -από την ιδέα μέχρι το τυπογραφείο- του επίκαιρου βιβλίου του: «Ανοιχτή Συζήτηση – Η χρεοκοπία της Μεταπολίτευσης – Πολιτιστικές Αναγνώσεις», Εκδόσεις Ταξιδευτής, που μόλις κυκλοφόρησε.
Όλοι μας επιμένουμε συνήθως πολύ στα πολιτικά της αίτια, και κάνουμε καλά, γιατί είναι καθοριστικά. Δεν πρέπει όμως να μένουμε σ’ αυτά, αλλά να κοιτάζουμε και πίσω από αυτά, στο πολιτιστικό υπόστρωμα της κοινωνίας μας.
Γιατί εκεί θα βρούμε τα πολιτιστικά αίτια (ηθικά – πνευματικά – αξιακά – ταυτοτικά), που είναι και η βαθύτερη ρίζα της συνολικής μεταπολιτευτικής κακοδαιμονίας μας.

Συνενώνεται ο Γαλατάς και το Περιθώρι με το Μεσολόγγι

Υπογράφτηκε από την Υφυπουργό Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά, το Προεδρικό Διάταγμα για την συνένωση των κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου με τον δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, και απομένει η υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η συνένωση του Γαλατά και του Περιθωρίου με τον δήμο Ναυπακτίας αντί του αυτονόητου της συνένωσης με τον δήμο της Ι.Π. του Μεσολογγίου, αποτελούσε ένα από τα χαρακτηριστικά  λάθη του «Καλλικράτη».
Οι πιέσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και οι ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Μεσολογγίου  και Ναυπακτίας συνοδευόμενες από συντονισμένες ενέργειες, φαίνεται πως έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τώρα αυτό που απομένει είναι να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε με ομαλότητα, οι δυο κοινότητες να ενσωματωθούν στο Μεσολόγγι.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών


Ο κύκλος των χαμένων ποιητών από tvxorissinora

Ακαδημία Γουέλντον, σχολή για αγόρια, έτος 1959. Οι μαθητές γνωρίζονται με τον καινούριο καθηγητή τους, τον κύριο Kίτινγκ, και κάτι αρχίζει να συμβαίνει από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ο κύριος Κίτινγκ δεν δείχνει καθόλου να ενστερνίζεται τις μεσοαστικές αντιλήψεις των γονιών τους. Το σχολείο όμως θέλει να «μοιάζει» με τις αντιλήψεις αυτές. Οι έφηβοι μαθητές πρέπει να διαπαιδαγωγούνται με τέτοιο πνεύμα ώστε, χωρίς αντιστάσεις, να γίνουν υποδειγματικοί πολίτες ακολουθώντας το αδιαπραγμάτευτο τετράπτυχο «Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Διάκριση».
Ο κύριος Κίτινγκ είναι όμως ένας ενσυνείδητος εμπρηστής συνειδήσεων. Και γνωρίζει λίαν καλώς ότι εκείνο που σε τελευταία ανάλυση μετράει για έναν δάσκαλο, είναι το «πόσες πυρκαγιές θα καταφέρει να ανάψει στα τριαντατόσα χρόνια που θα είναι εκπαιδευτικός». Αγνοώντας λοιπόν ολοκληρωτικά το μεγάλο τετράπτυχο θα αρχίσει από την πρώτη κιόλα γνωριμία μαζί τους να τους προτρέπει να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να τους παρακινεί να κάνουν αυτό που πιστεύουν, να τους ωθεί προς το να δημιουργούν αλλά και να αμφισβητούν την εκάστοτε ισχύουσα τάξη πραγμάτων.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Να αποχωρήσουν…

Του Νίκου Τσούλια
Να αποχωρήσουν. Εδώ που φτάσαμε είναι η καλύτερη λύση, είναι μια σχετικά «έντιμη» λύση. Αυτή είναι η πρότασή μου για μεγάλη μερίδα των πολιτικών κυρίως των κυβερνητικών κομμάτων. Να αποχωρήσουν, γιατί είναι καλύτερα για την πολιτική ζωή της χώρας, να αποχωρήσουν γιατί είναι καλύτερα και γι’ αυτούς. Ας το θεωρήσουν τέλος εποχής. Εκτός αν θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς αυτούς! Εκτός αν εκτιμούν ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη για ό,τι ιστορικό συνέβη στον τόπο μας. Εκτός αν θεωρούν ότι κάποιοι «άλλοι» ευθύνονται. Αλλά τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά. Δεν πρόκειται για έλλειψη στοιχειώδους αυτογνωσίας, αλλά για επικράτηση της μωρίας.
Ας δούμε σε δυο γραμμές τι ακριβώς έκαναν οι δύο τελευταίοι εκλεγμένοι πρωθυπουργοί μας, οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν ένα κοινό στοιχείο: είναι κληρονόμοι του «ονόματός των» και μάλλον ως κληρονόμοι κέρδισαν τις εσωκομματικές και τις εκλογικές μάχες, αφού και εμείς ως λαός υπήρξαμε βεβαίως κληρονόμοι νοοτροπίας. Ο πρώτος χρονικά, αφού κατακεραύνωσε με φραστικούς μύδρους τα μεγάλα συμφέροντα μια μέρα στου «Μπαϊρακτάρη», «κυβέρνησε» σε στυλ «play station», άφησε τη χώρα να πλέει ελεύθερα στους ωκεανούς του νεο-φιλελευθερισμού και κατάφερε να μας βγάλει ουσιαστικά εκτός ευρωζώνης. Και το πιο σπουδαίο δεν το κατάλαβε ή μάλλον το κατάλαβε στο τέλος και παραιτήθηκε (πιο ορθά τον παραίτησε το … Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Κάλαντα με ... ποδήλατα

Η χειραγώγηση των κινημάτων

Βρήκαμε εδώ και αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο εσωτερικής χρήσης του Σύριζα.

Κλικ για μεγέθυνση 

Η δημοσίευση ενός τέτοιου κειμένου άλλες εποχές θα θεωρούνταν τουλάχιστον προβοκατόρικη. Σήμερα όμως, που όλα τα πολιτικά κόμματα της μεταπολίτευσης έχουν χάσει την αξιοπιστίας τους, η δημοσίευση αυτού του κειμένου μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το μέγεθος της υποκρισίας, τόσο των ενταγμένων όσο και των "ανένταχτων" κομματικών στελεχών που εκφράζονται σε πολιτικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο, αφού δυστυχώς αυτή η λογική του Σύριζα διαπερνά όλα τα  πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα.

Ο Σύριζα προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες που θέλουν να αγωνιστούν, δίνοντας γραμμή στα μέλη του να εμφανίζονται όχι σαν μέλη του Σύριζα, αλλά σαν πολίτες ενάντια στα χαράτσια. Είναι η παλιά "καλή" τακτική να το παίζουμε ανέντακτοι και ανεξάρτητοι προκειμένου να τσιμπολογήσουμε οπαδούς και ψηφοφόρους ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να αγωνιστούν. Ακόμη αποδεικνύεται πόσο "αυθόρμητη" και από τα κάτω είναι η δήθεν δημοκρατική απόφαση λαϊκών συνελεύσεων για δράσεις και κινητοποιήσεις, όταν χειραγωγούνται από μέλη συνιστωσών του Σύριζα που φέρνουν την "γραμμή" σαν δήθεν δική τους πρόταση. Δυστυχώς ορισμένοι εξακολουθούν να θεωρούν τους πολίτες "πρόβατα" και τους εαυτούς τους "τσοπάνηδες"…
Αλίμονο στους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού ...

Ανανεώσιμη Ενέργεια: Όνειρο ή Οφθαλμαπάτη;

Η Scientific Alliance και το Ινστιτούτο Adam Smith δημοσίευσανμία μελέτη (και εδώ το pdf), για τις ΑΠΕ (στην Αγγλία), με εισαγωγή εδώ, και παραθέτω περίληψη σε μετάφραση:
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η αιολική ενέργεια, η μόνη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε θεωρητικά μεγάλη κλίμακα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των πολιτικών, είτε για μείωση ορυκτών καυσίμων είτε για μείωση CO2 (το "Ευρωπαϊκό" 20-20-20).
Οι περιορισμοί στην χρήση ΑΠΕ, είναι 1) το κόστος, 2) πρακτική δυνατότητα πραγματικής ηλεκτροπαραγωγής (και όχι οι στατιστικές αρλούμπες "χ κιλοβατώρες σε ένα χρόνο"), 3) η ανάγκη αδιάλειπτης λειτουργίας, και 4)  η στοχαστικότητα (που, από όλες τις ΑΠΕ, είναι χειρότερη για τα αιολικά).
Η ιδέα του "δωρεάν" αέρα πάντα ακούγεται ελκυστική (μόνοδωρεάν δεν είναι, αλλά ακούγεται όμορφα), αλλά η αιολική ενέργεια δεν είναι αυτό που νομίζουν οι πολλοί. Και ο λόγος είναι ότι δεν είναι σταθερή.   Υπάρχει όταν φυσάει και δεν φυσάει πάντα, και καμιά φορά όταν φυσάει, δεν χρειάζεται το ρεύμα.  Ακόμα και με πολλές συνδεδεμένες Α/Γ, επειδή το αιολικό ρεύμα είναι ανάλογο με τον αέρα στην τρίτη (στον κύβο, ^3), ΄το ρεύμα που παράγεται δεν είναι σταθερό, ακόμα και σε μικρά χρονικά διαστήματα.  Σε ένα υπάρχον, μεγάλο, δίκτυο, και με λίγα αιολικά, αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά γίνεται πρόβλημα όσο αυξάνει ο αριθμός των Α/Γ (το έχει πει και η Ε.ΟΝ από το 2005, και αξίζει να την διαβάσετε).
Επίσης συμβαίνει συχνά να υπάρχουν μέρες ή εβδομάδες με άπνοια σε περιόδους υψηλής ζήτησης ρεύματος, όπως τον χειμώνα, στην Αγγλία (ή στους καύσωνες του καλοκαιριού στην Ελλάδα). Το αντίθετο επίσης είναι πρόβλημα. Με αέρα πάνω από 80 χλμ την ώρα, οι Α/Γ πρέπει να σταματάνε για να μην γίνουν ...πυροτεχνήματα.
Επειδή οι καταναλωτές δεν θέλουν ρεύμα μόνο όταν φυσάει, τα αιολικά συνεπάγονται παράλληλη εφεδρεία, συχνά θερμή, από αναποτελεσματικές τουρμπίνες αερίου. Εξ ου και η όποια υποκατάσταση καυσίμου είναι πολύ μικρότερη από την θεωρητική.
Ο ενεργειακός "οδικός χάρτης" της (Γερμανικής) Ε.Ε., αναφέρεται σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά αντιοικονομικών ΑΠΕ. Αυτό είναι, σε μεγάλο βαθμό, ευχολόγιο. Ακόμα και η Δανία που αναφέρεται σαν παράδειγμα χώρας με μεγάλο ποσοστό ρεύματος από ΑΠΕ, στην ουσία παράγει ρεύμα από ΑΠΕ επειδή το διοχετεύει σε γειτονικές χώρες, αλλά σε χαμηλή και ζημιογόνα τιμή (για την δήθεν ανανεώσιμη Δανία έχω γράψει εδώ).
Η μελέτη καταλήγει ότι αντί να "υπνοβατούμε" προς ένα ακριβό,  αβέβαιο και περιβαλλοντικά ατελέσφορο ενεργειακό μέλλον, ήρθε η ώρα να δούμε τα στοιχεία για το ποια τεχνολογία δουλεύει.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Προκλητική απόφαση της βουλής για ... μπόνους στους υπαλλήλους της!!!

Η ολομέλεια της Βουλής μετά από πρόταση του προέδρου της Φίλιππου Πετσάλνικου,  αποφάσισε να ... αποκαταστήσει εν μέρει τις απώλειες των εργαζομένων στο Κοινοβούλιο από την κατάργηση του λεγόμενου 15ου και 16ου μισθού μέσω ενός ... οικονομικού μπόνους! Ο κ. Πετσάλνικος εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Σώματος μαζί με την ένταξη των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων στο ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο και τη θεσμοθέτηση μπόνους με την ονομασία «Κίνητρο Επίτευξης Στόχων Στήριξης του Κοινοβουλευτικού Έργου», όπως αναφέρει «Το Έθνος». Το συγκεκριμένο επίδομα αντιστοιχεί στο επίδομα «κινήτρου απόδοσης» που ισχύει για τον δημόσιο τομέα. Ωστόσο φαίνεται ότι είναι προσαρμοσμένο στην κοινοβουλευτική πρακτική, δηλαδή να καταβάλλεται στη λήξη κάθε κοινοβουλευτικής περιόδου, ενώ δεν καθορίζεται το ύψος του και το αν θα καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους …
Τα σχόλια δικά σας!

Μαν.Γλέζος: Μποϊκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα

«Δεδομένου ότι η Γερμανία δεν διαπραγματεύεται καν την καταβολή των χρωστούμενων οφειλών στην Ελλάδα, καλούμε σε μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων αρχής γενομένης από τις 23 Δεκεμβρίου», δηλώνει ο Μανώλης Γλέζος, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Οι μύθοι της δραχμής

Του Βαγγέλη Κορωνάκη
Μέσα από την εφιαλτική συζήτηση που άνοιξε περί της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή γίνεται σταδιακά φανερό ποιοι επιδιώκουν μια τέτοια εξέλιξη: Αυτοί που έχουν από καιρό τις περιουσίες τους στο εξωτερικό και ελπίζουν με την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα να τις πολλαπλασιάσουν και να αγοράσουν τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί, αλλά κι αυτοί που έχουν δημιουργήσει υπέρογκα χρέη προς κάθε κατεύθυνση και ελπίζουν πως μέσα στη γενική κατάρρευση θα καταφέρουν να διασωθούν.
Συχνά, οι δύο αυτές κατηγορίες «συμπατριωτών» μας ταυτίζονται και είναι αυτοί που στην αρχή διακριτικά, σιγά-σιγά σαφέστερα και σε λίγο καιρό ξεκάθαρα, θα ζητούν την έξοδο από το ευρώ σαν τη μοναδική λύση σωτηρίας.

Η κοινωνική ομάδα των ζητιάνων

Του Νίκου Τσούλια
Στο χωριό δεν είχαμε ζητιάνους. Στα χρόνια της φτώχειας του 1960 και του 1970 δεν είχαμε ζητιάνους. Ζητιάνο είδα πρώτη φορά όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο και ήλθα στην Αθήνα. Τότε ήταν «συγκεκριμένοι» οι ζητιάνοι, σε σταθερές γωνιές, ήσαν άνθρωποι με κάποια μορφή αναπηρίας. Στη διαδρομή που έκανα από την οδό Βερανζέρου κάτω από την Ομόνοια στις στάσεις των λεωφορείων μέχρι το κτίριο της Φυσικής στη Σόλωνος αλλά και στους κεντρικούς δρόμους που συχνά περιδιαβαίναμε τα επαρχιωτόπουλα θυμάμαι δύο ζητιάνους που ήταν τυφλοί, ο ένας είχε στέκι στο υπόγειο της Ομόνοιας στο σταθμό του «ηλεκτρικού» (μάλλον είχε μαγνητόφωνο και έβαζε συνέχεια τραγούδια του Καζαντζίδη) και ο άλλος ήταν στη συμβολή της Χαριλάου Τρικούπη και Πανεπιστημίου (αυτός έπαιζε ακορντεόν). Δεν ήξερα πώς γίνεται κάποιος ζητιάνος, αλλά ίσως λόγω αυτών των περιπτώσεων απέδιδα την ιδιότητα του ζητιάνου στην έννοια του τυφλού.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Συνεχίζονται τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Ναυπακτία!

Ο χάρτης της ΡΑΕ όπου φαίνονται τα όρια 
των αιολικών πάρκων στα Βουνά της Πυλλήνης:
 Μαλαθούνα,  Μακρυνόρος και Ξεροβούνι.
«Απο»-χαρακτηρίζουν την Μαλαθούνα για να εγκαταστήσουν πάρκο ανεμογεννητριών!
Ο «απο»-χαρακτηρισμός γίνεται προς όφελος της εταιρείας "Αιολική Μαλέα Λακωνίας ΟΕ", με σκοπό η τελευταία να εγκαταστήσει στο βουνό αυτό, αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 26 MW. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του Δασαρχείου Ναυπάκτου στο βουνό υπάρχουν μόνο μικρά κέδρα και λίγα έλατα!!! Όσο αναφορά τις σχέσεις της εν λόγω εταιρείας με την "ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή"- η οποία από  ότι φαίνεται  έχει αποκλειστικά "προνόμια" στην Ναυπακτία- αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο της ΡΑΕ περί τούτου.
Τα λίγα έλατα κατά το Δασαρχείο...
από την πλευρά της Λευτέριανης
 Τα λίγα έλατα κατά το Δασαρχείο...
από την πλευρά της Μηλιάς
Κι αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί το Δασαρχείο δεν βλέπει την εικόνα που βλέπουμε εμείς, η απάντηση είναι πολύ απλή: γιατί οι υπεύθυνοι για τον χαρακτηρισμό και αποχαρακτηρισμό εκτάσεων είναι απλοί κρατικοί υπάλληλοι οι οποίοι βασίζονται στην υπάρχουσα νομοθεσία για τον σκοπό αυτό (και στους ανύπαρκτους δασικούς χάρτες) , και δεν βλέπουν το βουνό ως οικολογική  κι  οικοβιοτική ολότητα. Και έτσι βλέπουν μόνον το δένδρο και χάνουν το δάσος! Σε αντίθεση με τον αξιότιμο Δήμαρχό μας κ.Μπουλέ που βλέπει το ...«δάσος» και δεν βλέπει τα δέντρα: βέβαια το μόνο δάσος που βλέπει ο κ.Μπουλές είναι ένα απέραντο «Δάσος Ανεμογεννητριών» να καλύπτει την Ναυπακτία από άκρη σε άκρη.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η ακαταμάχητη γοητεία του λαϊκισμού. Δοκίμιο για τη χρεοκοπία των μυαλών και των συνειδήσεων.

Του Μάκη Καραγιάννη*
Η ελληνική κοινωνία αγουροξυπνημένη από τον λήθαργο της μπελ εποκ ενός καταναλωτικού ευδαιμονισμού που στηρίχτηκε στον υπερδανεισμό, αναζητά οργισμένη εξιλαστήρια θύματα. Το ελληνικό δημόσιο χρεοκόπησε. Όμως εκείνο που μας διαφεύγει είναι ότι ταυτόχρονα χρεοκόπησαν οι Δήμοι, οι συνεταιρισμοί, τα νοσοκομεία,  τα ΜΜΕ. Εν τέλει, χρεοκόπησε όχι το δημόσιο αλλά ένας ολόκληρος τρόπος σκέψης, οργάνωσης και πολιτικής στην οποία στηρίχτηκε η μεταπολίτευση. Δεν πρόκειται για οικονομική χρεοκοπία αλλά για την  χρεοκοπία των μυαλών και των συνειδήσεων.

Κατάσταση και Προοπτική των αντιμνημονιακών δυνάμεων

Του Νίκου Κοτζιά
Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι πεπεισμένη και το έχει μάθει πάνω στο πετσί της ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι άδικη, ενώ περικλείει πολλούς κινδύνους για το μέλλον κάθε εργαζομένου και της οικογένειάς του. Και, όμως, η δυναμική του κινήματος ενάντια στην πολιτική παράδοσης της χώρας στις ξένες δυνάμεις καθώς και της συνεχιζόμενης ανακατανομής πλούτου, δείχνει μια κάμψη, κάποια σημεία κόπωσης. Ο κύριος λόγος κατά τη γνώμη μου είναι η αίσθηση ότι αυτή η πολιτική δεν είναι άμεσα ανατρέψιμη.

Αφιέρωμα της "Λέσχης Ανάγνωσης" της "Διεξόδου", στον Διονύσιο Σολωμό

Η "Λέσχη Ανάγνωσης" του Κέντρου Λόγου και Τέχνης-Μουσείου "Διέξοδος", στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, συνεχίζει ανελλιπώς  για 5η  χρονιά τις  μηνιαίες συναντήσεις των βιβλιόφιλων της περιοχής.
Στα πλαίσια των συναντήσεων αυτών , που γίνονται πάντα με ελεύθερη είσοδο και χωρίς ιδιαίτερες προσκλήσεις , την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011, στις 6.30 το απόγευμα  έχει προγραμματιστεί ένα αφιέρωμα στον  εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό.
Ομιλήτρια θα είναι η φιλόλογος κυρία Όλγα Σιούλα - Διαμαντοπούλου, με θέμα "Σκιαγραφώντας τον Διονύσιο Σολωμό μέσα από τα έργα του "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι", "Κρητικός" και "Πόρφυρας".
Όσοι αγαπούν το διάβασμα και επιθυμούν να προστεθούν στη μεγάλη παρέα των βιβλιόφιλων της "Λέσχης" και να μοιραστούν τη χαρά της ανάγνωσης με άλλους, είναι ευπρόσδεκτοι.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δεν βρέθηκε ένας ή μία βουλευτής να δηλώσει "Δεν θέλω τη βουλευτική μου σύνταξη".

Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη*
Υπάρχει ένα πρόβλημα οικοδόμησης της δημόσιας συζήτησης, υπάρχει ένα πρόβλημα λόγου, πολιτικού λόγου. Είναι ο πολιτικός λόγος που λειτουργεί απελευθερωτικά προς τις κοινωνίες που έχουν ταλαιπωρήσει τις ψυχές τους, έχουν διαπράξει αλλεπάλληλα σφάλματα.
«Δεν υπάρχει άλλο φάρμακο παρά ο λόγος» λέει ο Ισοκράτης στο λόγο του περί της Ειρήνης.
Δεν περιμένει κανείς από τις ένοχες κάστες μια ορθολογική, αληθινή απελευθερωτική οργάνωση του δημόσιου λόγου. Οι ολιγαρχικές ολοκληρωτικού τύπου κάστες αμύνονται, επιδιώκουν να αποφύγουν την καταδίκη, να συντηρηθούν αν μπορούν.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μουσική βραδιά Φλαμένκο με τον Πάρι Πλιάκα στο Μεσολόγγι

Μουσική βραδιά οργανώνεται στα πλαίσια του αφιερώματος της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου στον Ισπανικό Κινηματογράφο, με την υποστήριξη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Μεσολογγίου (Τ.Ε.Ι.), την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στις 21.30 μ.μ. στον πολυχώρο AVANT GARDE (Οδός  Ραζηκότσικα 15).
Το πρόγραμμα της παράστασης  αποτελεί μια μελωδική περιπλάνηση στους τσιγγάνικους δρόμους της Ανδαλουσίας και του Φλαμένκο πάνω σε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και διασκευές του  Πάρι Πλιάκα ο οποίος με την κιθάρα του παρουσιάζει το πρόγραμμα Aires, Bongos y Cajon  (Χοροί, Ποκάκια και Κασόνι )   με τη συνοδεία των κρουστών του Θωμά Αντωνόπουλου στη ζωντανή παράσταση  που θα δώσουν για το κοινό της πόλης μας.

Κάρτα για συλλογή αποδείξεων

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του πολίτη για τη συλλογή των αποδείξεων, καθώς μας επιτρέπει κάθε στιγμή να γνωρίζουμε τι έξοδα έχουμε κάνει, αποφεύγοντας τη χρονοβόρο καταγραφή των αποδείξεων στο τέλος του έτους. Η χρήση της είναι προαιρετική και ασφαλής, καταγράφεται μόνο το συνολικό ύψος της κάθε απόδειξης και όχι τα είδη.
Η διαδικασία ενεργοποίησης των σημείων καταγραφής (POS) είναι σε πλήρη ανάπτυξη και έτσι είναι ακόμη συχνό φαινόμενο να μην μπορεί ο έμπορος να αποδεχθεί τις κάρτες. Όμως, καθώς αυτό αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς καλό θα είναι οι πολίτες, από την μεριά μας, να προμηθευτούμε τις κάρτες και να τις ενεργοποιήσουμε.
Την Κάρτα Αποδείξεων την παραλαμβάνουμε από τις πιο πολλές τράπεζες· δείτε τον πλήρη κατάλογο των τραπεζών στο http://www.gsis.gr/karta/Banks.htm
Η Κάρτα Αποδείξεων είναι ανώνυμη και συνδέεται με τον Α.Φ.Μ. του καταναλωτή με μια εύκολη και ασφαλή διαδικασία, μέσω SMS ή διαδικτύου, χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιας τράπεζας ή τρίτου φορέα.
Η Κάρτα Αποδείξεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε συναλλαγή αρκεί το POS να έχει ενεργοποιηθεί για την υποδοχή της, ανεξάρτητα αν αυτή γίνεται με τη χρήση μετρητών, πιστωτικών καρτών ή άλλου τρόπου πληρωμής.
Μάθε περισσότερα για το πώς μπορείς αξιοποιήσεις την κάρτα Αποδείξεων στον σύνδεσμο http://www.gsis.gr/karta/

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Αδωνιάδα .... η ακτοπλοϊκή σύνδεση

Λάβαμε από το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου δελτίο τύπου που γράφει:
"Άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ο νέος Υφυπουργός Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης και πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης  Μεσολογγίου Ιονίων Νήσων με τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλα (ναί έτσι γράφει το δελτίο τύπου) και τον Αντιδήμαρχο Παντελή Καρατσόλης (αιτιατική στη ... νέα της έκδοση).
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας εκδήλωσε την θετική του ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου και δήλωσε πως θα προσπαθήσει για την άμεση υλοποίηση του".
Όταν είδανε το λάθος οι υπεύθυνοι του γραφείου τύπου το ... διορθώσανε αμέσως με ορθή επανάληψη γράφοντας: " ...με τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλης και τον Αντιδήμαρχο Παντελή Καρατσόλης."
Εμείς όλα αυτά τα παραβλέπουμε όμως γιατί  έχουμε μείνει κάγκελο με τη φωτογραφία Δημάρχου, Αντιδημάρχου και Άδωνι...την οποία και κρατάμε στο αρχείο μας.
Τι τραβάνε οι άνθρωποι για την ακτοπλοϊκή σύνδεση...
Προτείνουμε στα εγκαίνια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, εκτός του Άδωνι και του Καρατζαφέρη να καλέσουν και τον ... τέως που έχει και καλές σχέσεις με τον Ναυτικό μας Όμιλο. Για το καλό της πόλης μας όλα επιτρέπονται...