94
λιγότερα τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα περιλαμβάνει το μηχανογραφικό δελτίο που θα
συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς η συγκεκριμένη
μείωση προβλέπεται στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ (Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο εδώ) για την αναδιάταξη του πανεπιστημιακού
χάρτη της χώρας, που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας. Ταυτόχρονα,
με το σχέδιο περιορίζονται κατα 12 οι πόλεις στις οποίες λειτουργούν
πανεπιστημιακά τμήματα και τμήματα των ΤΕΙ, δηλαδή από 63 γίνονται 51.
Οι 12
πόλεις είναι Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Αίγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα Αργοστόλι,
Ναύπακτος, Λιβαδειά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα.Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ομόσπονδου Πανεπιστημίου με την επωνυμία Αδαμάντιος Κοραής στην Αθήνα στο οποίο εντάσσονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Τμήματα του πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας απορροφώνται απο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ένα απο το Πάντειο. Επισης συγχωνεύονται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονιας και το Αριστοτέλειο.
Ακόμη το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ομόσπονδου ΤΕΙ, στο οποίο θα υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ενώ το ίδιο θα συμβεί με τα ΤΕΙ Χαλκίδας και Λαμίας.
Επίσης καταργείτε το πλαφόν της βάσης του δέκα, καθώς με την αναδιάρθρωση σχολών και τμημάτων επέρχεται και εξορθολογισμός του αριθμού εισακτέων. Πάντως, η μείωση του αριθμού εισακτέων θα είναι μεγάλη στα ΤΕΙ, ενώ αντίθετα στα πανεπιστήμια, σε ορισμένες σχολές, όπως θετικής κατεύθυνσης (μαθηματικών, φυσικής, χημείας, βιολογίας, κλπ.), αυξάνεται.
Σημειώνεται ότι:
1. Οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων δεν επηρεάζονται από το σχέδιο «Αθηνά».
2. Οι θέσεις εισακτέων 10%, οι θέσεις ΕΠΑΛ και οι θέσεις ειδικών περιπτώσεων και κατηγοριών εξαρτώνται από τις θέσεις εισακτέων 90% - γενική σειρά.
Οι αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας δεν θα επηρεάσουν την υπηρεσιακή κατάσταση διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και τους φοιτητές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να σπουδάζουν στα τμήματα που θα δημιουργηθούν από τις συγχωνεύσεις.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ οι μειώσεις των τμημάτων θα έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εισακτέων, που όμως, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωσνταντίνος Αρβανιτόπουλος, δεν θα είναι, συνολικά, μεγαλύτερος από το 4%.
Εκτιμάται ότι η μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ θα ανέλθει στο 30%, ενώ στα ΑΕΙ θα αυξηθεί κατά 15%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου