Το colpo grosso που «φέσωσε» ΔΕΗ και Δημόσιο
Πήραν 120 εκατ. € από το χαράτσι και τα πήγαν Ελβετία
Από το http://www.protothema.gr/
Από τη γενιά των ... τριαντάρηδων επιχειρηματιών |
Πώς Energa και Hellas Power «άλλαξαν τα φώτα» στο κράτος στέλνοντας τα χρήματα που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελβετία.
«Η ζημιά του Δημοσίου και της ΔΕΗ μπορεί να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ! Είναι απίστευτο!». Με αυτή τη φράση, απολύτως αρμόδια πηγή του τομέα της ενέργειας εκτιμά στο «ΘΕΜΑ» το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί σε τελική ανάλυση τα συμφέροντα των ίδιων των φορολογουμένων, αφού τα λεφτά αυτά λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κράτος έχει το 51%) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο, την ώρα που η Energa και η Hellas Power τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Το ποσό για το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται τουλάχιστον σε 120 εκατ. ευρώ και οι δύο εταιρείες, που ελέγχονται πλέον από ένα... ρωσοαραβικό fund, τη Worldwide Energy, λένε ότι θα τα αποδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το φέσι προς τη ΔΕΗ είναι σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες μέσω των λογαριασμών ως κόστη χρήσης του δικτύου και ως υποχρεώσεις κοινής ωφελείας. Προς, δε, τον ΔΕΣΜΗΕ τα χρέη είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ (επίσης έχουν εισπραχθεί, μέσω των λογαριασμών, ως τέλος ΑΠΕ).
Τι έκαναν οι δύο εταιρείες; Απλώς εισέπρατταν αλλά δεν απέδιδαν ως όφειλαν με βάση την κείμενη νομοθεσία! Για πόσο διάστημα; Τουλάχιστον από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και είχε γίνει η πρώτη κλήση τους για εξηγήσεις από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Πώς πιάστηκαν στη φάκα
Ωστόσο, η αφορμή για να ξεσκεπαστεί το παιχνίδι που είχε στηθεί ήταν άλλη: την προηγούμενη εβδομάδα ο ΔΕΣΜΗΕ παρατήρησε κάτι ιδιαίτερα παράδοξο: οι δύο εταιρείες εμφανίστηκαν να πραγματοποιούν μεγάλες εξαγωγές ρεύματος προς τα Σκόπια και την Αλβανία, εισπράττοντας τιμές χαμηλότερες από αυτές που είχαν πληρώσει για να εισάγουν το ρεύμα που πωλούν στους πελάτες τους! Με λίγα λόγια, πουλούσαν με ζημία, ζημιώνοντας και τον ΔΕΣΜΗΕ που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού.
Τώρα, γιατί συνέβαινε αυτό μάλλον είναι κάτι που θα το μάθουμε -αν το μάθουμε- από την ανάμιξη της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία έχει παρέμβει σε σχέση με τις μεταβιβάσεις των δύο εταιρειών στο ρωσοαραβικό fund που εμφανίζεται να έχει έδρα τη ζώνη ελεύθερων οικονομικών συναλλαγών της... Σαουδικής Αραβίας. Η παρέμβαση της Αρχής έφερε και το μπλοκάρισμα των λογαριασμών των δύο εταιρειών, το οποίο οι εκπρόσωποί τους επικαλέστηκαν στις συσκέψεις που ακολούθησαν υπό την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι δεν κατέβαλαν, όπως είχαν συμφωνήσει, μέρος της οφειλής προς τον ΔΕΣΜΗΕ και, συγκεκριμένα, περί τα 27 εκατ. ευρώ.
Η μη καταβολή του συγκεκριμένου ποσού έφερε τη διαγραφή των δύο εταιρειών από τα Μητρώα Προμηθευτών Ηλεκτρισμού και έτσι οι πελάτες τους ηλεκτροδοτούνται πλέον από τη ΔΕΗ, σε μια εξέλιξη που συνιστά γι’ αυτούς και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στον λογαριασμό ρεύματος, καθώς η ΔΕΗ αύξησε προσφάτως τα δικά της τιμολόγια.
Γιατί έφυγαν νωρίς Verbund - Μελισσανίδης
Οι δύο εταιρείες, πάντως, και υπό το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς προκαλούσαν κατά καιρούς φέσια ερμηνεύοντας με τον δικό τους τρόπο τον νόμο. Είχαν κληθεί από τη ΡΑΕ για τη μη απόδοση των υποχρεώσεων κοινής ωφελείας στη ΔΕΗ, τις οποίες είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους! Αμέσως μετά το ξέσπασμα του πρώτου θορύβου, είχαν αποχωρήσει από την Energa οι Αυστριακοί της Verbund, μιας ιδιαίτερα σοβαρής εταιρείας με ευρωπαϊκή παρουσία, στην οποία συμμετέχει και το Αυστριακό Δημόσιο. Το ότι τότε η Verbund άφηνε μόνο του τον κ. Αριστείδη Φλώρο στην εταιρεία, αποσύροντας και το όνομά της, είχε αποδοθεί από την Energa σε επιχειρηματική επιλογή των Αυστριακών σε σχέση με την ελληνική αγορά. Μάλλον, όμως, δεν ήταν έτσι, καθώς η Verbund διατηρεί τη δική της άδεια προμήθειας...
Ενα μεγάλο επιχειρηματικό όνομα είχε φέρει δίπλα του για κάποιο διάστημα και ο κ. Βασίλης Μηλιώνης. Ο λόγος για την Aegean του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, η οποία προφανώς είχε δει προοπτικές στη συγκεκριμένη αγορά από τη στιγμή που υπήρχε περιθώριο για πώληση ρεύματος στις εμπορικές επιχειρήσεις σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση προς εκείνες της ΔΕΗ.
Εξ ου και η μετονομασία της Blue Energy σε Aegean Power, ονομασία που κράτησε λίγο, αφού δεν ήταν δυνατό ένας τέτοιος επιχειρηματικός όμιλος να μη βλέπει κάποια κακώς κείμενα στον χώρο όπου βρέθηκε.
Ετσι, η Aegean Power έγινε Hellas Power, με τον κ. Μηλιώνη να... διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία -άρα και με τα όσα ακολούθησαν- εδώ και δύο μήνες. Ανάλογη θέση εκφράζει και ο κύριος Αριστείδης Φλώρος.
«Μου χρωστάς,δεν σου χρωστάω!»
Energa και Hellas Power αντιτείνουν ότι το Δημόσιο ουσιαστικά τους έχει στερήσει 340 εκατ. ευρώ, μέσω υπερχρεώσεων και κάποιων τεχνικών κακώς κειμένων στην εγχώρια αγορά. Ανεπισήμως, δε, οι δύο εταιρείες μιλούν για στημένο παιχνίδι ώστε να περάσουν και πάλι 220.000 πελάτες -μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, τραπεζικά καταστήματα, νοσοκομεία και μεγάλα νοικοκυριά- στο πελατολόγιο της ΔΕΗ και επιτίθενται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στη ΡΑΕ και στον ΔΕΣΜΗΕ, κατηγορώντας τους για απαξιωτική και εχθρική αντιμετώπιση.
Απειλούν, μάλιστα, με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη κατά της χώρας μας, με αντικείμενο τη διατήρηση του μονοπωλίου στην ενεργειακή αγορά. Το σίγουρο είναι ότι η μετάβαση των καταναλωτών... στις αγκάλες της ΔΕΗ έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα ηλεκτροδότησης, ήδη από την περασμένη Τετάρτη.
Αύριο η ΡΑΕ θα εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές από εδώ και πέρα - απαντήσεις δίνει και η γραμμή 2142142000 της ΔΕΗ-, ενώ θα ακροαστεί τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών, με πιθανότερο αποτέλεσμα την ανάκληση των αδειών τους. Οσο για τα φέσια, αυτά βάσει νόμου θα τα επιμεριστούν οι άλλες εταιρείες της αγοράς, δηλαδή κυρίως η ΔΕΗ...
Ο ακριβοθώρητος «killer» και ο κοσμικός του Κολωνακίου
Πίσω από όλη αυτή την απίστευτη υπόθεση βρίσκονται δύο 30άρηδες, νέοι επιχειρηματίες με διαφορετικές αφετηρίες.
Ο 33χρονος κ. Αριστείδης Φλώρος της Energa προέρχεται από ενεργειακό τζάκι - άλλωστε, πέραν των εισαγωγών και της προμήθειας ηλεκτρισμού, η Energa ασχολείται πλέον και με την παραγωγή του, μέσω ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 5 μεγαβάτ στη Θήβα. Το όνομα του πατέρα του έγινε γνωστό από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την πολύκροτη υπόθεση της κατασκευής της πρώτης ιδιωτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στο Λαύριο, επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και με τον κ. Στέφανο Μάνο αρμόδιο υπουργό. Ο πατέρας Φλώρος ήταν το πρόσωπο-κλειδί για την έλευση της εταιρείας Tractebel, η οποία επρόκειτο να κατασκευάσει το εργοστάσιο που δεν έγινε ποτέ λόγω των πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιδράσεων.
Ο αρκετά... ακριβοθώρητος Αριστείδης, Αρης γι’ αυτούς που τον γνωρίζουν καλά και «killer» στη δουλειά για κάποιες... όχι και τόσο κακές γλώσσες, έχει σπουδάσει στο Λονδίνο Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Πάντως, και η πρώτη ουσιαστική ανάμιξή του, προ πενταετίας, με τον τομέα της πώλησης ηλεκτρισμού σε μεγάλους -τότε- βιομηχανικούς καταναλωτές ήταν επίσης θυελλώδης, υπό την έννοια ότι από κάποια στιγμή και μετά -λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των καυσίμων, η οποία είχε οδηγήσει στο «μαύρο» 2008 με ζημίες 400 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ- συνέφερε την εταιρεία του να πουλά το ρεύμα που εισήγε μόνο στη χονδρική, επιβαρύνοντας βεβαίως την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού που το αγόραζε.
Ο κ. Βασίλης Μηλιώνης και η βουλευτής κ. Εύα Καϊλή |
Ο κ. Μηλιώνης έχει σπουδάσει Business Administration στο City University του Λονδίνου, ενώ κατέχει MSc in Energy, Trade and Finance από το Cass Business School του Λονδίνου. Εργάστηκε στην Clarksons London, Oil and Gas Trading Department καθώς επίσης και στην Teletrans Group of Companies ως managing director. Στην Ελλάδα, η εταιρεία του εμφανίστηκε αρχικά ως Blue Energy και, μάλιστα, είχε αγοράσει μια μεγάλη έκταση στους Αγίους Θεοδώρους προκειμένου να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλεκτρισμού που θα λειτουργούσε μόνο σε ώρες αιχμής. Μάλιστα, σε ενεργειακό νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί επί Τίνας Μπιρμπίλη, μια διάταξη που τελικά αποσύρθηκε από την ίδια την υπουργό είχε εκτιμηθεί ως φωτογραφική για την προνομιακή τιμολόγηση της ενέργειας που θα πωλούσε το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο δεν κατασκευάστηκε ποτέ.
Ο κ. Μηλιώνης εμφανίστηκε πρόσφατα από δημοσιεύματα του τύπου διατεθειμένος να επενδύσει στα πλοία ξηρού φορτίου, ενώ προσφάτως εμφανίστηκε ως αγοραστής σημαντικού αριθμού μετοχών της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας Dionic, λίγο προτού ο τίτλος της εταιρείας απογειωθεί και καταγράψει σημαντικά κέρδη σε διαδοχικές συνεδριάσεις...
Ο ίδιος, με επίσημες δηλώσεις του, τονίζει πάντως ότι έχει πάψει να έχει οποιαδήποτε σχέση με την Hellas Power από τις 13 Νοεμβρίου, οπότε και μεταβίβασε τον έλεγχό της, αποποιούμενος έτσι οποιασδήποτε ευθύνης για τα όσα ακολούθησαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου