Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Εθνικό Συμβούλιο η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου και του Πολιτικού Συμβουλίου για το πολιτικό πλαίσιο και τις διαδικασίες του εσωκομματικού διαλόγου και την εκλογή προέδρου. Σύμφωνα με την πρόταση Παπανδρέου, η εκλογή νέου προέδρου θα γίνει το Μάρτιο. Η πρόταση εγκρίθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, σχεδόν ομόφωνα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της συνεδρίασης Βασίλης Έξαρχος. Πάντως, υπήρξαν στελέχη στελέχη (Π. Ευθυμίου, Λ. Γρηγοράκος, Στ. Τσιλίκης, Ι. Βαρδακαστάνης, κλπ) που καταψήφισαν την πρόταση ενώ αρκετοί άλλοι δήλωσαν «παρών». Ο Γιώργος Παπανδρέου εξάλλου, δέχτηκε πολλές επικρίσεις από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολλά από τα οποία, ζήτησαν ανοιχτά την αποχώρησή του από την ηγεσία.
Στη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου κατατέθηκαν και άλλες, επιμέρους προτάσεις οι οποίες, όπως αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, θα τεθούν υπόψη του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα εμπλουτίσει τα κείμενα της σημερινής απόφασης και θα προσδιορίσει τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στο εξής μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Θα προηγηθούν οι διαδικασίες για τη σύγκληση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, η εκλογή ηγεσίας και οι εθνικές εκλογές.
Το Πολιτικό Συμβούλιο θα επιληφθεί των θεμάτων αυτών σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, χωρίς, επί του παρόντος, να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημέρα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «να οργανωθεί για τον Μάρτιο» απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας απλώς ότι «θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι». Ωστόσο, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, κατέληξε όμως λέγοντας πως τώρα που διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.
Καρχιμάκης: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει
Η συζήτηση και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, αποδεικνύουν ότι το κόμμα μας μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, ανέφερε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, στο «κλείσιμο» των εργασιών της συνόδου του σώματος.
Ο κ. Καρχιμάκης επικαλούμενος και όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών πρόταξε και αυτός από την μεριά του ως μέγιστη προτεραιότητα την διάσωση της χώρας.
Κάνοντας έναν απολογισμό της διετίας, ανέφερε ότι δεν υπήρξε υπεράσπιση του έργου της κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος ως γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου είχε εισπράξει αρκετές φορές την άρνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ να παραβρεθούν σε κομματικές διαδικασίες, ανά την Ελλάδα, επικαλούμενοι, όπως είπε, διάφορες δικαιολογίες. Επιπλέον, επέκρινε τη στάση ορισμένων ΜΜΕ λέγοντας ότι «απευθύνθηκαν στο διαστροφικό υποσυνείδητο των καταναλωτών της ενημέρωσης», ενώ επέκρινε και την στάση ορισμένων λειτουργών της Δικαιοσύνης, λέγοντας πως οι καθυστερήσεις της, χρεώνονταν στην κυβέρνηση, καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα, και αντίθετα ταυτίζουν την λειτουργία της με εκείνη της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι να σεβαστούν το κόμμα και τόνισε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ δεν γίνει σημείο αναφοράς, θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες» τόνισε ο κ. Καρχιμάκης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «από αύριο βάζουμε μπρος για την πορεία μας προς την Συνδιάσκεψη, την εκλογή ηγεσίας, την εκλογική μας προετοιμασία και την σύγκληση του Συνεδρίου με την δημιουργία ομάδων εργασίας και την έναρξη διαλόγου για την υλοποίηση των αποφάσεων».
Τέλος ο κ. Καρχιμάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι «η παρουσία σου πρόεδρε σε αυτή την διαδικασία πρέπει να είναι ορατή, να μας εμπνέει και να μας δίνει δύναμη».
Τετ α τετ Παπανδρέου - Βενιζέλου
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είχε το απόγευμα της Κυριακής σε χώρο του ξενοδοχείου, όπου διεξαγόταν το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών και του ζήτησε να συναντηθούν για να συζητήσουν για τις οικονομικές εξελίξεις και την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου