Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, το εκλεγμένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Στέφανος Τζουμάκας, προτάσσοντας ωστόσο της προσωπικής του υποψηφιότητας, την πολιτική του πρόταση, και τονίζοντας ότι «υποψήφια να είναι η προοδευτική πολιτική».
Ο κ. Τζουμάκας ανέφερε ότι η χώρα δεν χρειάζεται «μονοφωνία», ούτε «μονόδρομους», καθώς αυτά απαξιώνουν την πολιτική, τη δημοκρατία και τους Έλληνες πολίτες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος στάθηκε πάντα «απέναντι σε εκφυλιστικά φαινόμενα, τόσο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και στις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και απέναντι σε παρασιτικές δραστηριότητες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
Επικρίνοντας όσους θεώρησαν το Μνημόνιο ως «μονόδρομο», ο κ. Τζουμάκας είπε ότι «το νέο Μνημόνιο που ετοιμάζεται θα είναι ακόμα πιο οδυνηρό για την κοινωνία».
Αναφερόμενος στην ασκούμενη, κατά την έκφρασή του, «νεοφιλελεύθερη πολιτική» είπε ότι ο ίδιος από τον Φεβρουάριο του 2010 είχε προδιαγράψει που θα οδηγούσε την χώρα η νεοφιλελεύθερη πολιτική, προσθέτοντας ότι «τα δύο τελευταία χρόνια, όλο το υπουργικό Συμβούλιο καθώς και ορισμένα στελέχη υποστήριξαν και εφάρμοσαν αυτήν την πολιτική, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων».
«Τότε ορισμένοι ήταν οι πραιτοριανοί και οι πρωτεργάτες εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Τώρα, άρχισαν τους λιθοβολισμούς. Τώρα συνεχίζουν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση με την ίδια πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Τζουμάκας.
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπαδήμου είπε ότι «η απειλή για ένα νέο μνημόνιο αποτελεί τόσο για τους εμπνευστές του -από το νεοφιλελεύθερο Διευθυντήριο της ΕΕ- μεγάλη ανευθυνότητα όσο και για την παρούσα κυβέρνηση δείγμα ότι είναι εκτός κάθε οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας».
«Το επαναλαμβανόμενο εμπόριο του φόβου περί χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, ούτε επαληθεύτηκε, ούτε θα επαληθευθεί», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Τζουμάκας έκανε λόγο για «αλλοτρίωση, κυνισμό και λειτουργία αξιωματούχων καθ' υπόδειξη είτε των χορηγών τους, είτε της διαπλοκής, είτε ακόμα και ξένων κυβερνήσεων λειτουργώντας ως υπάλληλοι», προσθέτοντας ότι αυτά τα φαινόμενα «θα αντιμετωπιστούν ανάλογα από τους έλληνες πολίτες ανεξάρτητα από κομματικές παρατάξεις και εντάξεις».
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τζουμάκας είπε ότι «η κρίση ηγεσίας που έχουμε» συνίσταται στο ότι:
-«Η διαπλοκή, το διευθυντήριο της ΕΕ, και ελεγχόμενοι βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης προέβησαν σε πρωτοφανείς ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία και τη δημοκρατία, αλλά προέρχονται από άλλους χώρους προκειμένου να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό σε παραίτηση, οργανώνοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»,
-Η «διαπλοκή», το «παρασιτικό κεφάλαιο» και «τηλεοπτικά κανάλια που έχουν γίνει παραρτήματα ομάδων και προσώπων» έχουν με «πρωτοφανή τρόπο καταλύσει την πολιτική αυτονομία, της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων κομμάτων».
Ο κ. Τζουμάκας έκανε λόγο για «τμήμα του ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει παράρτημα επιχειρηματιών και ορισμένων ΜΜΕ», καλώντας τους «Βρούτους που μιλούν εν ονόματι της χώρας, να σιωπήσουν ή να παραιτηθούν».
Ο πρώην υπουργός απέδωσε στις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον «νεοφιλελευθερισμό» την πρόκληση κρίσης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι διαφωνεί με την πολιτική που ακολούθησε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι «άλλο να ηττάται μια πολιτική και άλλο να συγκεντρώνεται μια ομάδα ανθρώπων της εξουσίας που με πρωτοφανή μέσα θέλουν να καταλάβουν την ηγεσία ενός κόμματος, προβαίνοντας σε πρωτοφανείς κανιβαλισμούς για την πολιτική, ενώ δεν έχουν να πουν τίποτα για την έξοδο από την κρίση».
Επίσης έκανε λόγο για «τηλεοπτικά προϊόντα» και «ηθοποιούς» που χειραγωγούνται από τον ΣΕΒ και την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ χαρακτήρισε ως «Λάσκαρη» (υπ. Εργασίας στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή) πρώην υπουργό Εργασίας, που ήθελε την κατάργηση κάθε εργατικής και κοινωνικής πολιτικής.
Όπως όλοι οι (παλαιοί) «αυριανιστές» έγιναν «εκσυγχρονιστές», έτσι και όλοι οι «μνημονιακοί» τώρα «λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με το Μνημόνιο», αποφεύγοντας να πουν ότι απέτυχε η πολιτική τους σε όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες, αλλά εμμένοντας στην αλλαγή προσώπων. «Να φύγει ο Παπανδρέου για να γίνουν χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη», είπε, χαρακτηριστικά ο κ. Τζουμάκας.
Το μέλος του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της συλλογικής ηγεσίας, με την θεσμοθέτηση δύο αντιπροέδρων στο Κίνημα.
Πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου