Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Οι επόμενες εκλογές

Του Kai Strittmatter (δημοσιεύτηκε στη Süddeutsche Zeitung)

Τα αποτελέσματα των εκλογών μετέτρεψαν την αναζήτηση για μία κυβέρνηση στην Αθήνα σε ένα τεστ πολλαπλών επιλογών, στο οποίο όλες οι απαντήσεις ήταν λάθος, όπως έγραψε μία εφημερίδα. Προπάντων εξαιτίας πολιτικών ηγετών, για τους οποίους η φιλαυτία και η εξουσιομανία είναι πάνω από το αίσθημα της ευθύνης.
Πάμε επομένως για εκλογές εντός Ιουνίου. Μπορούμε να εικάσουμε ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διαφορετικές. Στις εκλογές της 6ης Μαίου υπήρξε αποχή της τάξης του 35%, το δε 18% όσων ψήφισαν, στήριξαν κόμματα, τα οποία δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 3% για είσοδο στο Κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από ένας στους δύο Έλληνες δεν είχαν λόγο. Αυτό θα αλλάξει.
Πολλά από τα μικρά κόμματα, μεταξύ αυτών και όσα στηρίζουν το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, θα συνεργαστούν εν όψει εκλογών. Ο φόβος της ακυβερνησίας θα οδηγήσει πολλούς να ψηφίσουν αυτή τη φορά διαφορετικό κόμμα. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι φασίστες θα μείνουν μεν εντός Βουλής, αλλά με μειωμένα ποσοστά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αυξήσει τις δυνάμεις του. Το κόμμα, που το 2009 απέσπασε μόλις 4,6% θα μπορούσε να αναδειχθεί το πιο ισχυρό κόμμα; Θα πρόκειται για συγκλονιστική εξέλιξη. Εξέλιξη, στην οποία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανταποκριθεί πλήρως. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη, εάν φοβηθεί απέναντι στην προοπτική να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και στην ανάγκη να αντιπαραβάλει τις μη ρεαλιστικές υποσχέσεις του απέναντι στην πραγματικότητα.
Αυτή την εβδομάδα έκανε πάντως ό, τι μπορούσε για να μην σχηματίσει κυβέρνηση. Αντ' αυτού έκανε “σόου”. Δεν διαθέτει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τα παίζει όλα σε ένα χαρτί: Στο ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ μπλοφάρουν. Και αν δεν μπλοφάρουν;
Τότε ίσως ο Τσίπρας να υπαναχωρήσει μετά τις επόμενες εκλογές και επιστρέψει από τον κόσμο της φαντασίας, στον οποίο βρίσκεται. Σε διαφορετική περίπτωση ο θρίαμβός του θα είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: