Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Με το ισχύον σύστημα θα εξεταστούν οι μαθητές της Α΄ Λυκείου

«Με το ισχύον σύστημα θα εξεταστούν οι μαθητές του Λυκείου» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Γιώργος Μπαμπινιώτης, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα για το Λύκειο και στο εξεταστικό σύστημα. Ο κ. Μπαμπινιώτης δήλωσε ότι όποια κυβέρνηση προκύψει θα έχει έτοιμο εξεταστικό σύστημα προς εφαρμογή.
«Για τα παιδιά που βρίσκονται τώρα στην Α', Β' και Γ' Λυκείου θα ισχύσει το σύστημα που υπάρχει τώρα. Μόνο αν αλλάξει του χρόνου θα μπορούν τα παιδιά από την Γ' Γυμνασίου να μπουν στο νέο σύστημα, εφόσον αυτό αποφασιστεί και προωθηθεί» είπε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, νέο πρόγραμμα περιμένει τους μαθητές που θα φοιτήσουν από τον Σεπτέμβριο στην Α' Λυκείου, ενώ μεταβατικό πρόγραμμα θα ισχύσει για εκείνους της Β' Λυκείου.

Συγκεκριμένα, η Α' τάξη Γενικού Λυκείου θα περιλαμβάνει μαθήματα Γενικής Παιδείας διάρκειας 33 ωρών, ενώ οι μαθητές που από τον Σεπτέμβριο θα φοιτούν στη Β' Λυκείου θα παρακολουθήσουν ένα μεταβατικό πρόγραμμα.
Τα μαθήματα της Β' τάξης χωρίζονται σε μαθήματα Γενικής Παιδείας και μαθήματα Κατευθύνσεων. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας διδάσκονται συνολικά 25 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ τα μαθήματα Κατευθύνσεων χωρίζονται σε μαθήματα υποχρεωτικά συνολικής διάρκειας επτά ωρών εβδομαδιαίως για τη Θετική και την Τεχνολογική Κατεύθυνση και σε οκτώ ώρες εβδομαδιαίως για τη Θεωρητική Κατεύθυνση, καθώς και σε μαθήματα επιλογής.
Από αυτά κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ένα μάθημα διάρκειας δύο ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας.
Όσον αφορά το σύστημα πρόσβασης, οι 90.000 μαθητές που θα φοιτούν από τον Σεπτέμβριο στην Α’ Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το υπάρχον σύστημα (έξι πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα συν Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για όσους ενδιαφέρονται για τις Οικονομικές Σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου), με μια μικρή προσαρμογή ύλης στο πρόγραμμά τους.
Οι 80.000 μαθητές που θα φοιτούν την προσεχή σχολική χρονιά στη Β’ Λυκείου θα έχουν
στο πρόγραμμά τους μία ερευνητική εργασία (project), ενώ θα μπορούν να πάρουν μάθημα επιλογής τις Αρχές Οικονομίας που δεν διδάχθηκαν στην Α’ Λυκείου καθώς και το μάθημα επιλογής Πολιτική και Δίκαιο.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε εκκρεμότητα βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες μαθητές που σκοπεύουν να φοιτήσουν ή ήδη φοιτούν στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), καθώς το νέο Τεχνολογικό Λύκειο που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: