Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Σήμερα απεργούμε!

Του Νίκου Τσούλια
(Προ) δημοσιεύεται για την αυριανή ημέρα.
Σήμερα απεργούμε, γιατί πρέπει να σταματήσουμε την επιθετικότητα του κεφαλαίου και των δυνάμεων της αγοράς, γιατί αυτοί προκάλεσαν την κρίση με στρατηγικό στόχο τη λεηλασία του κόσμου της εργασίας. Σήμερα απεργούμε γιατί δεν θέλουμε να μάς ρημάξουν της ζωή μας, γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας φωτεινό μέλλον.
Σήμερα διακυβεύονται πολλά και σημαντικά πράγματα. Σήμερα δεν μπορεί να είναι σε καμιά περίπτωση δικαιολογία τα χαμένα χρήματα του ημερομισθίου· ούτως ή άλλως γίνεται συμβολικό, ούτως ή άλλως όλοι έχουμε ανάγκη και το τελευταίο ευρώ. Σήμερα πρέπει να δώσουμε το μήνυμα της ενότητάς μας, γιατί αν δεν αντιδράσουμε σήμερα απέναντι στην επέλαση της βαρβαρότητας των όλο και πιο σκληρών μέτρων λιτότητας, τότε πότε μπορούμε να το κάνουμε; Σήμερα αγωνιζόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον που τους το κλέβουν κυριολεκτικά και συμβολικά. Σήμερα αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε το παρόν των οικογενειών μας, γιατί απειλείται με τον πιο σκαιό τρόπο. Σήμερα δεν μπορούν να υπάρχουν απόντες!

Σήμερα απεργούμε για την αξιοπρέπειά μας. Γιατί η κυρίαρχη τάξη δεν θέλει απλά και μόνο να ζούνε με 500 και 600 ευρώ οι νέοι εργαζόμενοι, έχουν ως στόχο να λεηλατήσουν το ηθικό όλων μας, να μάς μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους που όχι μόνο θα ζούμε στην ανέχεια αλλά και που η σκέψη μας θα είναι υποταγμένη και χειραγωγημένη. Γιατί ήδη διαμορφώνουν το σκηνικό της εργασιακής δουλοπρέπειας. Γιατί ήδη οι νέοι μας παρακαλάνε για μια οποιαδήποτε δουλειά, χωρίς να ρωτάνε καν το ποσό των χρημάτων (ούτε ίχνος και της πιο απόκρυφης σκέψης για έννοια μισθού…). Γιατί τα αφεντικά των οικονομικών και πολιτικών κέντρων εξουσίας θέλουν να μάς μετατρέψουν σε υπηκόους, να μην τολμούμε να διεκδικούμε, να μην έχουμε κανένα δικαίωμα. Γιατί θέλουν να μην υπάρχει η έννοια καν του μισθού και της σύνταξης, της ασφάλισης και της υγείας, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους, γιατί θέλουν να ικετεύουμε για ένα ξεροκόμματο, γιατί θέλουν να μάς πάνε σε εποχές απόλυτου μεσαίωνα.
Σήμερα απεργούμε, για να σταματήσουν τα όλο και πιο νέα χαράτσια με τις πιο φοβερές επινοήσεις που είχε ποτέ ανθρώπινος νους. Σήμερα είναι η μεγάλη πρόκληση. Δεν μπορούν να μάς οδηγούν στη χώρα της μαύρης απελπισίας και εμείς να μιλάμε για τα επιμέρους και για τα δευτερεύοντα. Μια στάση παραίτησης ή δικαιολογίας είναι ύβρις, με όλο το αρχαιοελληνικό φορτίο της λέξης, είναι παραδοχή υποταγής και ήττας, ήττας στρατηγικής για όλους μας. Κανένα ελαφρυντικό δεν μπορεί να υπάρχει για κανενός είδους αποχή. Η ιστορία είναι αμείλικτη και αν δεν την κατανοούμε, τότε έχουμε χάσει και την έννοια του δικαίου και την έννοια του κοινωνικού μας ρόλου. Αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας σήμερα, τότε πότε θα το κάνουμε;
Σήμερα απεργούμε, γιατί δεν θέλουμε να αφήσουμε τους τοκογλύφους να μάς ρημάξουν τις ζωές μας και τη χώρα μας, γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας και θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό της μέλλον χωρίς εποπτείες και τρόικες, χωρίς εξουσίες που δεν τις ελέγχουμε ούτε καν μέσα από τους θεσμούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Σήμερα απεργούμε για να σταματήσουμε τη λαίλαπα των νέων μέτρων που μαυρίζουν τη σκέψη μας και τα όνειρά μας, για να σταματήσουμε το φάντασμα της ανεργίας να γίνεται όλο και πιο γκρίζο, όλο και πιο μαύρο, για να σταματήσουμε την άβυσσο της συλλογικής κατάθλιψης να επικαθίσει στην κοινωνία μας και να γίνει το φαντασιακό και ιστορικό μας συγκείμενο.
Σήμερα απεργούμε για να ανακοπεί η επίθεση της κυβέρνησης με τα αντιλαϊκά μέτρα, για να μπορέσουμε (κάποτε) να μιλήσουμε στο πεδίο των κατακτήσεων και όχι των απωλειών, για να σταματήσει η πολιτική διαφθορά, για να πληρώσουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν εδώ και δεκαετίες, αυτοί που δεν έχουν καμιά αίσθηση περί πατρίδας και περί έθνους.
Οι κοινωνικοί μας αγώνες, η δύναμη των εργασιακών αλλά και των ανθρώπινων (πια) δικαιωμάτων μας, η ισχύς των μεγάλων αφηγήσεών μας και της συλλογικότητάς μας πάντα ανοίγουν δρόμους, πάντα οδηγούν στην πρόοδο. Η άλλη πλευρά είναι ισχυρή μόνο όταν εμείς υποκύπτουμε, όταν σκύβουμε το κεφάλι, όταν δεν ονειρευόμαστε έναν δίκαιο κόσμο.
Σήμερα απεργούμε. Κανένας δεν πρέπει να λείπει από αυτό τον αγώνα, είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας για την ομορφιά της ζωής, είναι αγώνας αξιοπρέπειας, είναι αγώνας για την Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: