Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Με την έκθεση «Στα βήματα του Μάγερ» ξεκίνησαν οι Γιορτές Εξόδου 2014

  Από το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», ο δήμαρχος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης κήρυξε το περασμένο Σάββατο την έναρξη των εκδηλώσεων Γιορτών Εξόδου 2014.
Για άλλη μια χρονιά η «Διέξοδος» πρωτοτύπησε με την παρουσίαση της ιστορικής – εικαστικής αλλά και άκρως επιστημονικής εκθέσεως που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και που φέρει τον τίτλο «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΡ».
Πρόκειται για μια έκθεση που μόνο τρία από τα εκθέματά της θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ολόκληρο Μουσείο, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο ιδρυτής και δημιουργός της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης προλογίζοντας την έκθεση και ευχαριστώντας τους εκατοντάδες φιλίστορες και φιλότεχνους που παραβρέθηκαν στο εντυπωσιακό ξεκίνημά της το οποίο συντόνιζε η υπεύθυνη τύπου του Μουσείου φιλόλογος Ειρήνη Καρανικόλα.
Τα «λείψανα» του τυπογραφείου του Μάγερ που οι Μεσολογγίτες φρόντισαν πενήντα μέρες πριν την Έξοδο να θάψουν για να μην πέσουν σε «χέρια βέβηλα», τα πρωτότυπα φύλλα των Ελληνικών Χρονικών της παραμονής Χριστουγέννων του 1825 και παραμονής Πρωτοχρονιάς του 1826 καθώς και η πρωτότυπη έκδοση του Εθνικού Ύμνου στα Ελληνικά και Ιταλικά δεσπόζουν στις τρείς αίθουσες στις οποίες αναπτύσσεται η έκθεση.
Μια έκθεση που επιμελήθηκε ο εικαστικός της «Διεξόδου» Βαγγέλης Ρόμπολας και την οποία χαιρέτισε ο κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας της Βουλής της οποίας η έκθεση έχει την υποστήριξη, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κυρία Μαρία Αντωνιάδου που ήταν επίσημα προσκεκλημένη αφού ο Μάγερ θεωρείται ο πρώτος «επίσημος» συντάκτης Ελληνικής εφημερίδας και η κυρία Μαριέττα Μινώτου, Γενική Διευθύντρια των Αρχείων του Κράτους με την συνεργασία των οποίων άλλωστε πραγματοποιείται η έκθεση.
Ο επισκέπτης περιφερόμενος την έκθεση εντυπωσιάζεται από το πλήθος των αυθεντικών εκθεμάτων που προέρχονται πρωτίστως από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αρχεία Ν. Αιτ/νίας) και τις συλλογές της «Διεξόδου» όπως πρωτότυπες εφημερίδες του Μεσολογγίου των 37 τίτλων που εκδόθηκαν κατά την περίοδο 1824-1924, τυπογραφικά στοιχεία, εργαλεία και μηχανές της εποχής που έχουν δωρίσει στον Δήμο Μεσολογγίου και στη «Διέξοδο» οι αδελφοί Ζαχαρίας και Δημήτριος Γ. Αναστασίου ή Αγγελής αλλά συμπληρώθηκαν και από ευγενικές παραχωρήσεις εκθεμάτων της Δημοτικής Πινακοθήκης Μεσολογγίου, της Βαλβείου Βιβλιοθήκης, της εφημερίδας «Μεσολογγίτικα Χρονικά», του Ιστορικού Αρχείου Ευγενείας & Α.Σκιαθά, του Μουσείου Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ (Πάτρα), των Συλλογών Γιάννη Πικραμμένου και Νώντα Μεταξά (Πάτρα) και του Τυπογραφείου αδελφών Ασημακόπουλοι (Μεσολόγγι).
Την υπέροχη ξενάγηση των επίσημων προσκεκλημένων (Μητροπολίτη, στρατιωτικού διοικητή, πανεπιστημιακών καθηγητών, δημάρχων, φίλων της «Διεξόδου» κ.λ.π.) κατά την ημέρα των εγκαινίων έκανε η προϊσταμένη των τοπικών ΓΑΚ φιλόλογος κυρία Μαρία Μπακαδήμα η οποία άλλωστε είχε και την επιστημονική επιμέλεια της εκθέσεως σε συνεργασία με τις συναδέλφους της κυρίες Σωτηρία Τσατσά και Λαμπρινής Ντρουμπάλη , ενώ το τέλος της ξενάγησης ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακό αφού οι επισκέπτες κλήθηκαν να τυπώσουν μόνοι τους τα αναμνηστικά της εκθέσεως από δυο τυπογραφικές μηχανές του 19ου αιώνα που λειτουργούν στο αίθριο του Μουσείου δίπλα από ένα στημένο περίπτερο με κρεμασμένες εφημερίδες από τις οποίες οι επισκέπτες διάβαζαν πρωτότυπες και «ιδιαίτερες» ειδήσεις της ιδίας εποχής.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 25 Μαΐου και θα είναι ανοικτή κάθε μέρα (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη επιμελήτρια (26310 51260 και 6976 643610).



Δεν υπάρχουν σχόλια: