Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ή με το κόμμα ή με τη χώρα

Μετά την κοινωνική αποσύνθεση, ή μάλλον παράλληλα με αυτή, εξελίσσεται και η πολιτική αποσύνθεση της χώρας κάτω από τη μέγκενη των μνημονίων.
Το ΠΑΣΟΚ εξεμέτρησε το ζην. Η Νέα Δημοκρατία είναι τόσο απονομιμοποιημένη, με ηγεσία τον Σαμαρά, ώστε δεν αποτελεί πλέον παρά σκιά αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τέλος, ο Σύριζα, με το σάλτο μορτάλε προς την εξουσία, ανέλαβε να… εξοντώσει και τις δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις. Διότι είναι προφανές πως, από αυτή την περιπέτεια στην οποία μπήκε, και έβαλε και μας μαζί του, θα βγει κομματιασμένος και ανάπηρος. Το μνημόνιο θα εξοντώσει και την τρίτη πτέρυγα του «συνταγματικού τόξου».
Τι μένει λοιπόν, ή τι θα μείνει σε αυτή την περίπτωση; Το ΚΚΕ δεν δείχνει διατεθειμένο να διακινδυνεύσει στα μονοπάτια της εξουσίας, σοβαροί «ολιγάρχες» δεν υπάρχουν στη χώρα, και αρκούνται σε γηπεδικές ενασχολήσεις. Τι θα απομείνει άραγε εκτός από τη… Χρυσή Αυγή!; Αυτό εξάλλου είναι που προσάπτουμε κατ’ εξοχήν στο εγχείρημα του Τσίπρα και της ομάδας του: Ότι κινδυνεύουν να εξοντώσουν και το τελευταίο τμήμα του πολιτικού συστήματος, χωρίς να έχει αναδειχτεί κάποιος άλλος αξιόπιστος εναλλακτικός πολιτικός πόλος, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για την περαιτέρω αποσύνθεση και υποβάθμιση της χώρας.
Και, δυστυχώς, με φαινόμενα τύπου Βαρουφάκη, Χριστοδουλοπούλου και Ζωής Κωνσταντοπούλου –η οποία διορίστηκε από το κόμμα της στη μόνη θέση που δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να αναλάβει–, η χώρα διολισθαίνει ακόμα περισσότερο στην αναξιοπιστία και τη Γ΄ Εθνική.
Έτσι, και το μόνο σοβαρό χαρτί το οποίο διαθέτουμε ακόμα, το γεωπολιτικό βάρος της χώρας, όταν δεν χρησιμοποιείται με σοβαρότητα, παρά την υπερκινητικότητα του υπουργείου Εξωτερικών, κινδυνεύει να μεταβληθεί και αυτό σε μπούμερανγκ.

Θα έχει λοιπόν το θάρρος και τη στρατηγική σκέψη ο Τσίπρας ώστε να βαδίσει ενάντια στο κόμμα του, για να θεραπεύσει έστω εν μέρει τη ζημιά που προκάλεσε; Διότι πλέον δεν του μένει τίποτε άλλο. Ή με τη χώρα του, πέρα και αν χρειαστεί και ενάντια στο κόμμα του, ή με το «βαθύ» κόμμα ενάντια στη χώρα, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για νέες καταβυθίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: