Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2015

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία είναι το κορυφαίο, διεκδικητικό γεγονός της χρονιάς για το ποδηλατικό κίνημα. Δεκάδες πόλεις από όλη την Ελλάδα εκδηλώνουν την αγάπη τους προς το ποδήλατο και ζητούν να του δοθεί ο χώρος που του αναλογεί.
Στις 10 Μαΐου 2015 οι ρόδες μας θα γυρίζουν μαζί και θα βροντοφωνάζουμε το κεντρικό σύνθημα της φετινής ποδηλατοπορείας που είναι το εξής:
Βάλτε το ποδήλατο σε όλα τα σχολεία
και ποδηλατοδρόμους σε κάθε συνοικία.
Ποδήλατο στα σχολεία σημαίνει
Μαθήματα ποδηλάτου και οδικής ασφάλειας με ποδήλατο για τα παιδιά, εργασίες για την προβολή των οφελών από την μετακίνηση με ποδήλατο, ασφαλείς χώροι στάθμευσης εντός του χώρου των σχολείων και γενικότερη διευκόλυνση της καθημερινής μετακίνησης με ποδήλατο καθηγητών και μαθητών.
Ποδηλατοδρόμοι σημαίνει
Δίκτυο για την ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο που να διατρέχει όλη την πόλη, περνώντας από τα πιο κεντρικά σημεία και καλύπτοντας τους ποδηλάτες για όλες τους τις μετακινήσεις. 
Συμμετέχοντες Πόλεις:
Aθήνα, Άργος, Βόλος, Δράμα, Ζαχάρω, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Ιεράπετρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κάρυστος & Μαρμάρι, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κως, Λαμία, Λάρισα, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, Μυτιλήνη, Μόλος, Καμένα Βούρλα & Άγιος Κωνσταντίνος, Πάτρα, Πρέβεζα, Σκύρος, Σπάρτη, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χανιά
Ως καθημερινοί ποδηλάτες Μεσολογγίου καλούμε όλους τους δημότες, μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουν στην 8η Πανελλαδική ποδηλατοπορεία τη Κυριακή 10 Μαΐου στις 10 πμ στην πλατεία ποδηλάτου (Χαριλάου Τρικούπη).  Η πορεία κινείται σε επίπεδο αυτό-οργάνωσης της τοπικής ποδηλατικής ομάδας η οποία επικοινωνεί με παρόμοιες ομάδες άλλων πόλεων.  Η Π.Π. στο Μεσολόγγι φέρει το μήνυμα: Αξιοποίηση  της ιδανικότερης πόλης  για ποδήλατο μετατρέποντάς την στην καταλληλότερη ποδηλατούπολη με περισσότερα ποδήλατα στους δρόμους, ποδηλατική συνείδηση στους πολίτες κάθε ηλικίας, σεβασμό από και προς τους οδηγούς ΙΧ, σωστές υποδομές, ποδηλατικό τουρισμό.
Πιο συγκεκριμένα ζητάμε:
1)   Δίκτυο ποδηλατοδρόμων περιφερειακά της πόλης. Προτείνουμε  το παρακάτω σχέδιο: α) ολοκλήρωση των ποδηλατοδρόμων της παλιάς περιμετρικής και σύνδεσή τους με το λιμάνι β) ποδηλατοδρόμος στην είσοδο-έξοδο προς αιτωλικό (Άγιος Δημήτριος- συνοικισμός- ΔΕΗ),γ) Καλλονή, δ) Ναυπάκτου, ε) οδός  Σπύρου Μουστακλή και σύνδεση της με ανατολική περιμετρική και πρώτη καμάρα-λιμάνι-Τουρλίδα  ζ) δύο περιμετρικές Ανατολικά Αλίπεδα και Πλώσταινα. Επίσης, όσο δεν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι  ζητάμε σαμαράκια στις περιμετρικές για να μπορούμε να συνυπάρχουμε με τα ΙΧ με ασφάλεια και να απολαμβάνουμε όλοι οι πολίτες, τη βόλτα με το ποδήλατο δίπλα στη θάλασσα όπως ήδη γίνεται στην Τουρλίδα.
2)   Ολοκλήρωση του πεζοδρόμου της Τουρλίδας για να περπατούν με περισσότερη άνεση και ασφάλεια τόσο οι πεζοί όσο και οι ποδηλάτες και όχι να περιπλέκονται μεταξύ τους. Επίσης επαρκή φωτισμό στον ίδιο δρόμο με καλαίσθητα διακριτικά φώτα στο ύψος του εδάφους  ώστε να μην τυφλώνουν τον πεζό ή τον ποδηλάτη αλλά και για να μην μπορεί εύκολα να τα καταστρέψει κάποιος όπως έχει συμβεί με τα ήδη υπάρχοντα.
3)   Πάρκινγκ ποδηλάτου σε συγκεκριμένα σημεία στην πόλη. Έτσι η πόλη θα ομορφύνει, θα ελευθερωθούν περισσότεροι χώροι για πεζούς και τα ποδήλατα μας θα είναι πιο ασφαλή.
4)   Δημιουργία μουσείου ποδηλάτου με την αξιοποίηση της μοναδικής συλλογής Μεσολογγίτη με ποδήλατα πραγματικά κειμήλια ο οποίος επανειλημμένα έχει ζητήσει χώρο αλλά μάταια.
5)   Τοποθέτηση γλυπτού ποδηλάτου σε κάποιο  σημείο εισόδου και ανάδειξη της πόλης ως ποδηλατούπολης με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών (όπως αναφέρονται παραπάνω) και την τουριστική προώθηση της ως τέτοια.
Mε εκτίμηση
                             ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: