Κυριακή 30/01/2011 : Τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο

22:35: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε την αιγυπτιακή κρίση με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπτάλα, τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και επανέλαβε την ευχή του «για μια νέα κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες των Αιγύπτιων», ανακοινώθηκε σήμερα από το Λευκό Οίκο.
21:40: Ο Αιγύπτιος απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι διέταξε σήμερα την αστυνομία της χώρας να ξαναπάρει τις θέσεις της από Δευτέρα στους δρόμους του Καϊρου και των άλλων μεγάλων πόλεων. Από το βράδυ της Παρασκευή οπότε και εντάθηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών η αστυνομία αποσύρθηκε και την εντολή διατήρησης της τάξης ανέλαβε ο στρατός.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η αστυνομία θα έχει κανονικά τον έλεγχο της κυκλοφορίας, της αποτροπής εγκλημάτων και άλλων έλέγχων της αρμοδιότητάς της αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών κατά του καθεστώτος.
Στο μεταξύ, από το ίδιο υπουργείο ανακοινώθηκε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επεκταθεί μέχρι και τη Δευτέρα σε τρεις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, περιλαμβανόμενου και του Καΐρου.
21:32: Ο πρόεδρος Μουμπάρακ ζήτησε από τον διορισμένο πρωθυπουργό να ενεργήσει για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της τάξης στη χώρα, σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ. Στη διάρκεια πολύωρης συνάντησής του με το νέο πρωθυπουργό και την παρουσία του επίσης διορισμένου αντιπροέδρου της χώρας, Ομαρ Σουλεϊμάν, ο κ. Μουμπάρακ καθόρισε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης αρχίζοντας «από την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας». Ο κ. Μουμπάρακ κάλεσε επίσης τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
19:35: Ο αντικαθεστωτικός Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι έφτασε αργά το βράδυ σήμερα στην κεντρική πλατεία Tahrir του Καΐρου όπου είχαν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες Αιγύπτιοι που διαδήλωναν κατά του καθεστώτος του προέδρου Μουμπάρακ. Κατά την άφιξή του ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης κ. Ελ Μπαραντέι έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος που φώναζε: «Ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς Μουμπάρακ» και «Θυσιάζουμε την ψυχή και το αίμα μας για την πατρίδα».
18:50: Όπως έγινε γνωστό, στις διαδηλώσεις στην πλατεία Tahrir θα συμμετάσχει από το βράδυ της Κυριακής και ο αντιφρονών και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ελ Μπαραντέι.
18:02: Ο Αιγύπτιος διαφωνών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία «σήμερα», ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Ο λαός που διοργάνωσε αυτές τις διαδηλώσεις και πολλά άλλα κόμματα μου έχουν δώσει την εξουσιοδότηση -την εντολή- να διαπραγματευτώ για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ελπίζω να έρθω σύντομα σε επαφή με τον στρατό. Χρειάζεται να συνεργαστούμε. Ο στρατός είναι μέρος της Αιγύπτου», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο Ελ Μπαραντέι κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «χάνουν την αξιοπιστία τους», ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου και εξακολουθώντας να υποστηρίζουν τον Μουμπάρακ.
Στο μεταξύ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον διαφωνούντα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στις «διαπραγματεύσεις» του με το καθεστώς του Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της οργάνωσης. Εξάλλου, η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέρριψε σήμερα τους πολιτικούς διορισμούς στους οποίους προχώρησε χθες ο Μουμπάρακ. «Πρόκειται για μία προσπάθεια να παρακαμφθούν οι διεκδικήσεις του λαού», έκρινε η οργάνωση.
17:38: Σουηδία, Φινλανδία, Λίβανος, Λιβύη, Ιράκ και Τουρκία εκκενώνουν τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Αίγυπτο. Έτοιμη να αντιδράσει η Γαλλία, αν η κατάσταση χειροτερέψει. Ταξιδιωτική οδηγία, που συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο εξέδωσε η Πολωνία.
16:50: Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να δει να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση εξουσίας στην Αίγυπτο. «Επίσης δεν θέλουμε να δούμε μία αλλαγή εξουσίας που δεν θα οδηγήσει στη δημοκρατία, αλλά στην καταπίεση και στο τέλος των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού», πρόσθεσε. Νωρίτερα, η Κλίντον είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί επαρκείς τις πολιτικές αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο Μουμπάρακ.
16:15: Μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούν εδώ και λίγη ώρα πτήσεις πάνω από το κέντρο του Καΐρου. Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ και στις γύρω περιοχές αψηφώντας το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που άρχισε να ισχύει από τις 16:00 το απόγευμα.
16:13
: Σύσκεψη με την ελληνική παροικία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην Αλεξάνδρεια στην οποία παραβρέθηκε ο Έλληνας πρόξενος Γιώργος Διακοφωτάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Απόδημου Ελληνισμού Στέφανος Ταμβάκης, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Γιάννης Σιόκας και εκπρόσωποι σωματείων και ελληνικών φορέων. Κατά τη σύσκεψη αυτή που κράτησε μιάμιση ώρα εκατό από τους εξακόσιους Έλληνες που διαμένουν στην Αλεξάνδρεια εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναπατριστούν στην Ελλάδα ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να διαθέσουν αεροπλάνο για τη μεταφορά τους.
Η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας αποφάσισε να διαθέσει το ελληνικό Κανισκέρειο Γηροκομείο για να διαμείνει όποιος αισθάνεται ανασφάλεια από τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στην Αίγυπτο. Παράλληλα, αποφασίστηκε να κλείσουν τα ελληνικά σχολεία τουλάχιστον για μια εβδομάδα μέχρι νεωτέρας.
Το Ελληνικό Προξενείο Αλεξάνδρειας σήμερα παρέμεινε ανοιχτό, ενώ αύριο ανοίγει και το ελληνικό προξενείο στο Κάιρο. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές συστήνουν σε όλες τις ελληνικές οικογένειες να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση.
16:07: Συνεχίζεται η ανησυχία των κατοίκων του Καΐρου για τα κρούσματα λεηλασιών, που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες νύχτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Ομάδες φρούρησης των ίδιων των κατοίκων συνεχίζουν να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης με στόχο να αποτρέψουν όποιον θέλει να λεηλατήσει τις περιουσίες τους και να βλάψει τις οικογένειές τους.
Τα άρματα μάχης συνεχίζουν να βρίσκονται στο κέντρο του Καΐρου. Τα καταστήματα είναι κλειστά σε όλο το κέντρο της πόλης, πολλές βιτρίνες είναι σπασμένες και πολλά πρατήρια βενζίνης έχουν κλείσει τις φιάλες τους. Κλειστά είναι και τα καταστήματα τραπεζών και κεντρικών οργανισμών και όσον αφορά το ίντερνετ συνεχίζει να μη λειτουργεί.
15:54: Οι σωροί 14 ανθρώπων μεταφέρθηκαν σε ένα τζαμί που βρίσκεται κοντά στη φυλακή Αμπου Ζάαμπαλ στο ανατολικό Κάιρο έπειτα από την εξέγερση που σημειώθηκε το Σάββατο βράδυ, όπως μεταδίδει ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Όλοι οι κρατούμενοι της φυλακής Αμπου Ζάαμπαλ απέδρασαν μετά την εξέγερση», δήλωσαν κάτοικοι της συνοικίας όπου ακούγονταν πυροβολισμοί μέχρι νωρίς το απόγευμα. Νωρίτερα πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είχε δηλώσει ότι δεκάδες πτώματα κείτονταν στο δρόμο κοντά στη φυλακή.
15:09: Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι έκλεισε το μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, αφού οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν εκεί εγκατέλειψαν τα πόστα τους μετά τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται.
Οι κάτοικοι της Ράφα, από την παλαιστινιακή πλευρά, δήλωσαν ότι η μεταφορά προϊόντων προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω των τούνελ έχει ανασταλεί και έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν καύσιμα με τον φόβο ελλείψεων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Η Χαμάς έχει αναπτύξει πολλές εκατοντάδες άνδρες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο. Παρόλα αυτά το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι η κατάσταση στα σύνορα είναι «ήρεμη» και ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τη φρουρά που ελέγχει τα σύνορα της χώρας με την Αίγυπτο, καθώς φοβάται ότι η ανασφάλεια στη χώρα θα προκαλέσει κύμα παράνομων μεταναστών προς το Ισραήλ.
14:38: Ο δορυφόρος Nilesat της αιγυπτιακής κυβέρνησης σταμάτησε τη μετάδοση του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα, η λειτουργία του οποίου είχε απαγορευθεί νωρίτερα. Το αλ Τζαζίρα, που εκπέμπει και από άλλους δορυφόρους, ανακοίνωσε από τις οθόνες του ότι η μετάδοσή του διακόπηκε από τον Nilesat και έδωσε στους τηλεθεατές μία νέα συχνότητα από την οποία θα μπορούν να το παρακολουθούν.
14:27:Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην Αίγυπτο, εφόσον το επιθυμούν, αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, με την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών. Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε την απόφαση αυτή σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.
13:53: Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επισκέφθηκε ένα κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου. Η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Μουμπάρακ να συναντά το νεοδιορισθέντα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομαρ Σουλεϊμάν, τον υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι αλ Αναν και άλλους αξιωματούχους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Mena ο αιγύπτιος πρόεδρος έκανε έλεγχο στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατού ο οποίος έχει αναλάβει τη διασφάλιση της τάξης.
12:31: Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα καταγγέλλει την απόφαση των αιγυπτιακών αρχών να απαγορεύσουν τη λειτουργία του στην Αίγυπτο εξαιτίας της κάλυψης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών, κίνηση που έχει στόχο «να κλείσει το στόμα του αιγυπτιακού λαού».
11:50: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο επιθυμεί οι πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Αλ Αραμπίγια.
11:10: Η Αίγυπτος δήλωσε σήμερα ότι διέκοψε τις επιχειρήσεις του αραβικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα. «Ο υπουργός Πληροφοριών διέταξε... την αναστολή των επιχειρήσεων του Αλ Τζαζίρα, ακυρώνοντας τις άδειές του και αποσύροντας τη διαπίστευση σε όλο το προσωπικό του από σήμερα», ανέφερε μια δήλωση στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena.
10:59: Ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί το αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο του Καίρου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια.
10:42: Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, με τους οποίους ενώθηκαν κύματα άλλων, συγκεντρώθηκαν σήμερα Κυριακή στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί και απορρίπτοντας το διορισμό από τον ίδιο ενός αντιπροέδρου. «Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φώναζαν οι διαδηλωτές.
09:46: Χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, κατά την έκτη ημέρα της εξέγερσης.