Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Αντιδράσεις στη Ναύπακτο για τη διαχείριση των αδρανών υλικών και τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ

Από το γραφείο τύπου της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ λάβαμε και δημοσιεύουμε:
Το ότι η ημερίδα στην Παπαχαραλάμπειο διοργανώθηκε με στόχο την "πειθάρχηση" των αντιδρώντων, από την κυβερνώσα πλειοψηφία του δήμου Ναυπακτίας, ήταν και είναι πασιφανές. Έλα όμως που δεν ήταν δυνατόν στην ημερίδα να είναι ομιλητές ο κ. Σαλαμούρας και ο κ. Μπουλές, ώστε να αναλάβουν προσωπικά, τον σωφρονισμό των πολιτών. Έτσι αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε επιστήμονες που είναι γνώστες του αντικειμένου. Πίστευαν ότι αν στην ημερίδα ακουστούν επιχειρήματα υπέρ της σωστής διαχείρισης των αδρανών, αυτά θα λειτουργήσουν ως κάλυψη για τους μέχρι τώρα απαράδεκτους χειρισμούς τους στην λάθος χωροθέτηση του ΧΥΤΑ.
Απέτυχαν όμως. Ούτε η τοπική κοινωνία, ούτε οι εισηγητές, τους έκαναν την χάρη.

Εκατοντάδες κάτοικοι έξω από την Παπαχαραλάμπειο, με μαύρες σημαίες, κατήγγειλαν, όχι την σωστή διαχείριση των αδρανών αλλά τους απαράδεκτους χειρισμούς των κ. Μπουλέ και Σαλαμούρα. Αυτούς τους κατοίκους δεν είδαν οι υπογράφοντες την ανακοίνωση (αμέσως μετά την ημερίδα) της παράταξης Μπουλέ. Κρίμα! Πρέπει να μπήκαν από την πίσω πόρτα και έτσι είδαν και άκουσαν μόνο τα μισά απ' όσα συνέβησαν.
Αλλα και ούτε και η παραμονή τους στην αίθουσα και η παρακολούθηση της ημερίδας δεν τους βοήθησε να βγάλουν τα παραταξιακά γυαλιά τους και να δουν την αλήθεια. Κανείς εκ των ομιλητών δεν υπεράσπισε την λανθασμένη χωροθέτηση στα Πιτσιναίικα. Μίλησαν γενικά για την σωστή διαχείριση των αδρανών και παρουσίασαν το νέο νομοθετικό πλαίσιο που την διέπει. Αυτό δηλαδή που αρνείται να αποδεχθεί η πλειοψηφία του δήμου Ναυπακτίας επιμένοντας στην υπεράσπιση της παλαιότερης μελέτης χωροθέτησης.
Δεν άκουσαν τους ειδικούς που τόνισαν ότι το 70% των αδρανών οφείλουμε να το ανακυκλώνουμε και να το επαναχρησιμοποιούμε και επιμένουν (γιατί άραγε;) σε μια μελέτη που θέλει το σύνολο των αδρανών να "θάβεται" στα Πιτσιναίικα.
Δεν άκουσαν την εισήγηση των ειδικών για κινητές και ευέλικτες μονάδες επεξεργασίας αδρανών που παραπέμπει στην πρόταση της Κίνησης Πολιτών Ναυπακτίας για παραπάνω από ένα χώρους διαχωρισμού και επεξεργασίας των αδρανών. Ευτυχώς που στην ημερίδα δεν πήραν το λόγο κάποιοι αντιδήμαρχοι για να βάλουν στην θέση τους, τους εισηγητές, με το συνηθισμένο τους "επιχείρημα":
"Καλά αυτά που λέτε αλλά δεν γίνονται...".
Έτσι ξεπερνούν τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Κίνησης Πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο αλλά όταν οι ίδιες προτάσεις ακούγονται από τα χείλη των ειδικών, τότε οι φωστήρες της δημοτικής πλειοψηφίας προτιμούν την σιωπή.
Στην ημερίδα λοιπόν, με την σφραγίδα των επιστημόνων, επιβεβαιώθηκαν τα όσα λέγαμε σε παλιότερη ανακοίνωσή μας () και αρνείται (ως πότε;) να πάρει υπ' όψη της η παράταξη του κ. Μπουλέ.
Γι αυτό και στην ανακοίνωσή τους μετά την ημερίδα αφήνουν "κροκοδείλια" δάκρυα για το περιβάλλον, αλλά δεν λένε κουβέντα για την ταμπακέρα. Θα δεχθούν (επιτέλους) να προσαρμοστεί η μελέτη χωροθέτησης του ΧΥΤ Αδρανών σε όσα ακούστηκαν στην ημερίδα και τα προβλέπει η νομοθεσία; Ή θα επιμείνουν στο να στέλνουν προσκλήσεις για το party εργολάβων ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, στον ιδιωτικό χώρο στα Πιτσιναίικα;

Υ.Γ. Στην ανακοίνωσή της η παράταξη Μπουλέ εκπλήσσεται για το ότι η Κίνηση Πολιτών με δύο ομιλητές (Γ. Φούντας, Κ. Καρακώστας) διατύπωσε τις θέσεις της στην ημερίδα και στήριξε την νόμιμη και ουσιαστική διαχείριξη των αδρανών που παρουσίασαν οι εισηγητές, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τους ετσιθελικούς και απαράδεκτους χειρισμούς της πλειοψηφίας του δήμου Ναυπακτίας.
Ας μάθουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η Κίνηση Πολιτών ποτέ δεν χαρίστηκε σε λάνθασμένους χειρισμούς και αποφάσεις αποκαλύπτοντας την αλήθεια. Ταυτόχρονα ποτέ δεν αρνήθηκε να καταθέσει τις προτάσεις της, να συμμετέχει στην δημόσια συζήτηση, να συνεισφέρει στο ν' αλλάξει ρότα ο τόπος μας. Δυστυχώς οι υπογράφοντες την ανακοίνωση της παράταξης Μπουλέ - ως απόντες - δεν γνώριζαν τα παραπάνω.
Επιπλέον αρνήθηκαν και την πρόταση της Κίνησης Πολιτών να διοργανωθεί από όλους η ημερίδα, αφού πρώτα ο δήμος Ναυπακτίας δεσμευθεί ότι θα επικαιροποιήσει την μελέτη χωροθέτησης του ΧΥΤΑ, αναζητώντας πραγματικές λύσεις. Έτσι η συζήτηση θα ήταν ουσιαστική και αποτελεσματική, χωρίς διαμαρτυρίες και μαύρες σημαίες από τους απ' έξω και μαύρες πρακτικές από την δημοτική πλειοψηφία.
Τελικά, θα ήταν καλύτερο και για τους ίδιους, να απαρνηθούν την έπαρσή τους, να πάψουν να μπερδεύουν το μήκος του απογευματινού τους ίσκιου με το μπόι τους και να δουλέψουν για την Ναύπακτο και την Ναυπακτία. Ο τόπος μας απαιτεί ουσιαστική συζήτηση αλλά και αποτελέσματα και λύσεις στα προβλήματά του, που κοντεύουν να βγάλουν ρίζες πιο βαθιές κι από τα πλατάνια της παραλίας της Ναυπάκτου.

Το γραφείο τύπου της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: