Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Νέα πολιτική κίνηση από τον Ηλία Μόσιαλο


Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να συμμετάσχει στις διεργασίες που αναπόφευκτα θα γίνουν για τη σύγκλιση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της χώρας, δηλώνει στο Real.gr ο πρώην υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, που την προσεχή Πέμπτη προχωρά στην ίδρυση πολιτικής κίνησης στο χώρο αυτό. «Η ρήξη με το παρελθόν πρέπει να είναι αμετάκλητη» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνει ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πιο ενεργά. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας μάλιστα εκπλήσσει ακόμα περισσότερο, όταν δηλώνει: «Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση τετραετίας» ενώ επισημαίνει πως «το αρχικό προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης είναι περιορισμένης εμβέλειας».
Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο πρώην υπουργός Επικρατείας σημειώνει: «Το ΠΑΣΟΚ ως πολιτικός χώρος, με τις δομές και τις στρατηγικές που είχε μέχρι τώρα, έκλεισε τον κύκλο του. Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να συμμετάσχει στις διεργασίες που αναπόφευκτα θα γίνουν για την σύγκλιση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της χώρας. Μια σύγκλιση που πρέπει να γίνει με συλλογικότητα και σοβαρό πρόγραμμα.

Ο χώρος είναι κατακερματισμένος και οι αναπαλαιώσεις δεν πείθουν. Υπάρχουν βεβαία οι ηγετικές φιλοδοξίες πολλών στελεχών από πολλούς χώρους. Παρά ταύτα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μαζί εκφράζουν λιγότερο από το 8% - 9% των ψηφοφόρων που είναι κάτω των 55 ετών. Να μην ξεχνάμε δηλαδή πως η συντριπτική πλειοψηφία των δημιουργικών πολιτών δεν ψήφισε αυτά τα κόμματα στις τελευταίες εκλογές. Επομένως η ευρύτερη ανασύνθεση του χώρου πρέπει να περιλαμβάνει και τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού».
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο υπάρχουν δύο αντίπαλοι πόλοι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα: η μεταρρυθμιστική «η οποία εκφράστηκε σε διάφορες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας μας - στις διαδικασίες ολοκλήρωσης στην ΕΕ, στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, στις προσπάθειες αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος» και η άλλη «που ήταν προϊόν του κρατισμού, του μεγάλου δημόσιου τομέα και της επιβίωσης του πολιτικού σχηματισμού μέσω της επέκτασης του κράτους».
Για την κίνηση που θα ιδρύσει την Πέμπτη, ο Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει: «Δεν είναι προσωπική κίνηση αλλά συλλογική προσπάθεια πολλών νέων ανθρώπων. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δραστηριοποιούνται σε κόμματα. Δεν είμαστε και δεν θέλουμε να εκληφθούμε ως πολιτικό κόμμα, απλά επιδιώκουμε την σύγκλιση και ανασύνθεση των μεταρρυθμιστικών, εκσυγχρονιστικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.
Στις προθέσεις μας είναι η ρήξη με τις αρνητικές μεθόδους και τους ορίζοντες του παρελθόντος και του παλαιού πολιτικού συστήματος. Δεν μηδενίζουμε τα πάντα, ούτε θεωρούμε ότι όλα τα καλά θα προκύψουν εξαρχής, από παρθενογένεση. Όμως η ρήξη με το παρελθόν πρέπει να είναι αμετάκλητη.
Οι συμμετέχοντες στην κίνηση, εμού πρωτίστως συμπεριλαμβανόμενου, δεν έχουμε προσωπικές ηγετικές φιλοδοξίες. Θέλουμε να συμβάλλουμε ενεργητικά και με συνεχείς παρεμβάσεις στη σύγκλιση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που κινούνται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: