Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Το μεγάλο φαγοπότι

Του Ηλία Γεωργάκη
Τυφλοί που οδηγούν, ''ανάπηροι'' σε οικοδομές, περιοχές με ανάπηρους-μαϊμούδες. Το μεγάλο φαγοπότι. Χωρίς τέλος είναι οι αποκαλύψεις για τα «κυκλώματα» που λυμαίνονταν όλα αυτά τα χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα. Σχεδόν καθημερινά έρχεται στη δημοσιότητα και ένα σκάνδαλο σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ που είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας. Παράνομες συντάξεις σε πεθαμένους, ανάπηροι-"μαϊμού", επιδόματα ασθενείας σε υγιείς, διπλό ΕΚΑΣ, εικονική ασφάλιση σε επιχειρήσεις -σφραγίδα είναι κάποιες από τις συνήθεις παρανομίες που προκαλούσαν για χρόνια (και εξακολουθούν να προκαλούν)οικονομική αιμορραγία στο ΙΚΑ. Εκτιμάται ότι οι απώλειες για το ίδρυμα από πλαστές συντάξεις και επιδόματα φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ το χρόνο όταν η εισφοροδιαφυγή ''κοστίζει'' 6 δισ. ευρώ ετησίως.
Ορισμένα από τα σκάνδαλα που έχουν ανακαλυφθεί(εκτός απο τις περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής) είναι και τα εξής:

-Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 10.000 περιπτώσεις όπου ενώ οι συνταξιούχοι είχαν αποβιώσει οι συντάξεις καταβάλλονται κανονικά!!. Ήδη έχουν ταυτοποιηθεί 2.500 τέτοιες περιπτώσεις στις οποίες οι συνδικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών είχαν εισπράξει τα χρήματα της σύνταξης, το ΙΚΑ υποβάλλει μηνύσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με γιο συνταξιούχων που ενω είχαν αποβιώσει οι γονείς του αυτός εισέπραττε για χρόνια τις δυο συντάξεις τους με πληρεξούσιο των νεκρών γονέων του!
-Έλεγχος διατάχθηκε για 4.000 συντάξεις που φαίνεται να χορηγήθηκαν μετά το 2002 με πλαστά δικαιολογητικά εργοδοτών που αφορούσαν σε αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας.
- Τα στοιχεία του ΙΚΑ για τις αιτήσεις των αναπηρικών συντάξεων δείχνουν ότι από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι σήμερα περίπου 4 στις 10 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν 123.900 αιτήσεις για αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, από τις οποίες ελέγχθηκαν οι 45.254 και απορρίφθηκαν 17.000, δηλαδή το 37,5%, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, είτε για αναπηρικές συντάξεις, είτε για τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα. Στο στόχαστρο του ΙΚΑ θα βρεθούν εντός του καλοκαιριού οι νομοί Ηρακλείου και Χανίων, όπου το ποσοστό αναπηρικών συντάξεων φτάνει το 20%. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 8.9%. Υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων- με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ- έχουν τα Γρεβενά (19.2%), η Πρέβεζα (19.1%) και ο Έβρος (18.8%).
-Περίπου 460 τυφλοί στη Χίο θα επανακριθούν από το ΚΕΠΑ το επόμενο διάστημα αφού εκφράζονται υπόνοιες για καταβολή επιδομάτων-μαϊμού. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την ολοκλήρωση της απογραφής, σε αναπήρους-μαϊμού δίνονταν ένα στα έξι προνοιακά επιδόματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 2011 δικαιούχοι επιδομάτων ήταν 240.292 και στην απογραφή του 2012 καταγράφηκαν 203.998 δικαιούχοι, δεν προσήλθαν δηλαδή να απογραφούν 36.294. Στη Ζάκυνθο, από τους 700 που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας εμφανίστηκαν να απογραφούν μόνον οι 180. Στην Πιερία το 2011 οι δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας ήταν 590 και απογράφηκαν μόνο 270 άτομα. Βρέθηκαν 55 άτομα που είχαν δίπλωμα οδήγησης και ταυτόχρονα έπαιρναν επίδομα τυφλότητας! Σημειώνεται πως για τα επιδόματα έλεγχοι γίνονται και σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα στη Λιβαδειά δεκάδες άτομα είχαν καταφέρει να πάρουν επίδομα λόγω χρόνιου βρογχικού άσθματος!!
-Τελευταία ανακαλύφθηκε στο ΙΚΑ νέο σκάνδαλο, αυτή τη φορά με χήρους που ενώ ξαναπαντρεύτηκαν συνεχίζουν να εισπράττουν παράνομα τις συντάξεις των νεκρών γυναικών τους. Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα όταν η οικονομική αστυνομία συνέλαβε 76χρονο ο οποίος επί 11 χρόνια εισέπραττε παράνομα την σύνταξη της νεκρής γυναίκας του! Ο 76χρονος είχε και πάλι παντρευτεί αλλά δεν δήλωσε ποτέ τον γάμο του για να εισπράξει τελικά όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 130.000 ευρώ. Τώρα το ΙΚΑ ζητά τα χρήματα αυτά πίσω με τόκο 5%. Με αφορμή αυτό το περιστατικό το ΙΚΑ ξεκίνησε ελέγχους μέσω ληξιαρχείων αλλά και της Στατιστικής Υπηρεσίας (όπου δηλώνονται τα σχετικά στατιστικά στοιχεία) και ήδη έχει εντοπίσει και άλλες παρόμοιες απάτες. Η εκτίμηση της διοίκησης του ΙΚΑ είναι ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι εκατοντάδες.
-Κυκλώματα εντόπιζαν ανασφάλιστους αλλοδαπούς και μέσω εικονικών εταιρειών τους «ασφάλιζαν» χωρίς να αποδίδουν εισφορές στο ΙΚΑ. Ειδικότερα, δήλωναν είτε εικονικά, είτε πραγματικά με πιστωμένα ένσημα, εργαζόμενους ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, καθώς και ημέρες απασχόλησης, που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι ψευδώς δηλωμένοι εργαζόμενοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, κ.λ.π.), χωρίς όμως να καταβάλλονται ποτέ οι αντίστοιχες εργοδοτικές.
-Περιπτώσεις καταστρατήγησης & εκμετάλλευσης του συστήματος απονομής συντάξεων από πολίτες της Ε. Ε και ειδικότερα χωρών που προσχώρησαν τελευταία στην Ε.Ε. (βαλκανικές χώρες) εντοπίστηκαν στο ΙΚΑ το οποίο προχώρησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης στην επανεξέταση του τρόπου απονομής αυτών των συντάξεων. Σημειώνεται ότι ηλικιωμένοι, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που έρχονται στην Ελλάδα µε μόλις ενάμιση χρόνο δουλειά, παίρνουν σύνταξη και επιπλέον συμπληρωματικές παροχές από τα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως το ΙΚΑ). Όπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταμεία, σημαντικός αριθμός αλλοδαπών δηλώνει ότι διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το μεγαλύτερο διάστημα στη χώρα του. Επίσης, οι αλλοδαποί που παίρνουν σύνταξη μπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)! Έτσι, αν και έχουν καταβάλει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας, η κύρια σύνταξή τους μαζί µε το ΕΚΑΣ μπορεί να φτάσει τα 720 ευρώ. Επισημαίνεται ότι στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Γεωργία ο μέσος όρος σύνταξης δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Με ένσημα ενός έως τριών ετών στην Ελλάδα λαμβάνουν σύνταξη μέχρι και 600 ευρώ. Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν διαμένουν πλέον εδώ, αφού έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και λαμβάνουν τραπεζικώς τη σύνταξη. Πάντως όπως τονίζουν στελέχη του ΙΚΑ το σκάνδαλο με τους αλλοδαπούς έχει αντιμετωπιστεί με σειρά μέτρων που έλαβε το υπουργείο Εργασίας.
Σημειώνεται ότι από τις 2 Ιουλίου άρχισε η νέα απογραφή συνταξιούχων του ΙΚΑ, με στόχο να επαναβεβαιωθούν και 30.000 δικαιούχοι που έχουν παραχωρήσει πληρεξούσια είσπραξης συντάξεων. Ήδη έχει διακοπεί η καταβολή σύνταξης σε 5000 άτομα που δεν έχουν απογραφεί. Η φυσική απογραφή των συνταξιούχων και επιδοματούχων εξωϊδρυματικού επιδόματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΕΑΜ καθώς και των ενταχθέντων ταμείων ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΤΑΠΙΛΤ, ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου 2012. Όπως τονίζουν στελέχη του Ιδρύματος, όσοι δεν απογραφούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διακοπή της συνταξιοδότησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: