Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Διαμάχη για τους "Βλαχόφωνους" της Ακαρνανίας

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του εκπαιδευτικού και υποψήφιου διδάκτορα Αντώνη Βασιλείου με τίτλο «Τοπωνυμικό της Βλαχόφωνης (Καραγκούνικης) περιοχής της Ακαρνανίας», ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου(*)από την Παλαιομάνινα, μέσα από το προσωπικό του site http://www.dimitris-stergiou.eu/εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, τόσο κατά των απόψεων του συγγραφέα, όσο και των συντελεστών της εκδήλωσης:

Οι Ελληνόβλαχοι της Ακαρνανίας είναι  βλαχόφωνοι Καραγκούνηδες; Προφανώς όχι!
Του ΔημήτρηΣτεργίου
Ακούστε, διαβάστε, δοξάστε και φτύστε ένα νέο  κατάπτυστο, ανιστόρητο και  παράξενο «επιστημονικό» κατασκεύασμα για τους Ελληνόβλαχους.
Σε ένα τοπικό μπλόγκ της Αιτωλοακαρνανίας (agriniopress) διάβασα ότι  η  Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αγρινίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Γουριώτισσας, διοργάνωσαν την  παρουσίαση του βιβλίου του κ.  Αντώνη Βασιλείου «Τοπωνυμικό της Βλαχόφωνης (Καραγκούνικης) περιοχής της Ακαρνανίας».....
 Η εκδήλωση έγινε  την Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Γουριώτισσας.
Το βιβλίο παρουσίασαν οι  Κωνσταντίνος Κονταξής, επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,  Ιωάννης Νεραντζής, διδάκτωρ Ιστορικής Γεωγραφίας και Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονιστής της συζήτησης.
 Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στον ίδιο χώρο λειτούργησε έκθεση με φωτογραφικό και λαογραφικό υλικό σχετικό με τους Καραγκούνηδες (η υπογράμμιση δική μας)
Και ιδού το εθνικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό  κατάντημά μας.  Ένας εκπαιδευτικός  βλαχόφωνος (από  τα Όχθια, ένα από τα έξι βλαχοχώρια της Ακαρνανίας) και μάλιστα υποψήφιος διδάκτωρ  Πανεπιστημίου (τρομάρα μας!), ο οποίος έγραψε το επίμαχο αυτό βιβλίο,  ένας επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας και μάλιστα Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (μη Ελληνόβλαχος), όπου κυριαρχεί το ελληνοβλάχικο στοιχείο, και ένας άσχετος εκπαιδευτικός (μη Ελληνόβλαχος) διδάκτωρ Πανεπιστημίου, αποφαίνονται, υιοθετώντας την άποψη του ντόπιου βλαχόφωνου εκπαιδευτικού («Καραγκούνη» τάχα) ότι οι Ελληνόβλαχοι της Ακαρνανίας είναι … «βλαχόφωνοι … Καραγκούνηδες»!!!
 Για το συντονιστής της συζήτησης, συντοπίτης μου (μη Ελληνόβλαχο) καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πάνο Κοντό, επισημαίνω ότι τον είχα εγκαίρως  ενημερώσει για τα ανεπίτρεπτα αυτά επιστημονικώς, γλωσσολογικώς και λαογραφικώς ολισθήματα του βιβλίου του συγκεκριμένου συγγραφέα, ο οποίος μάλιστα είναι και υποψήφιος διδάκτωρ (τρομάρα μας!!!) Και ο κ. Κοντός, όπως πληροφορήθηκα ήταν πολύ επιφυλακτικός και προσεκτικός…
Επιτρέψτε μου τώρα να καταγγείλω όλα αυτά τα επιστημονικώς, λαογραφικώς γλωσσολογικώς ανεπίτρεπτα και ανιστόρητα που  ελέχθησαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου αυτού, για τους εξής λόγους:     
Πρώτον, από τα βιβλία μου που μου ζήτησε ο συγγραφέας και προθύμως του πρόσφερα προκύπτει επιστημονικώς, λαογραφικώς και γλωσσολογικώς ότι οι Ελληνόβλαχοι της Ακαρνανίας δεν έχουν καμιά σχέση με τους Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας, οι οποίοι μιλούν μόνο ... ελληνικά! Αμ δε, εκείνος , επιμένει!!!
Δεύτερον, ακόμα και ο Γερμανός περιηγητής Gustav Weigand, ο οποίος επισκέφθηκε τα βλαχοχώρια της Ακαρνανίας με γενναίες επιχορηγήσεις ρουμανικών κυβερνήσεων περί το 1890 και παραμένει προσηλωμένος στον αρχικό προγραμματισμό παρουσίασης των Αρμάνων (Ελληνοβλάχων) ως ... Ρουμάνων, αναφέρει στον πρώτο Τόμο του Βιβλίου του "Οι Αρωμούνοι" (Βλάχοι) και στη σελίδα 227 ότι "οι ίδιοι (σημείωση: οι Ελληνόβλαχοι της Ακαρνανίας) αυτοαποκαλούνται στη διάλεκτό τους "Αρμάνοι" (Αρμάν), ενώ οι Έλληνες γύρω τους τους λένε Καραγκούνηδες. Σημειώνω ότι όλοι οι κάτοικοι των έξι αυτώ βλαχοχωριών (πλήν του … συγγραφέως , βεβαίως, ό οποίος επιμένει ότι είναι … Καραγκούνης….!!!)  αυτοαποκαλούνται Ριμένοι».  Φαίνεται ότι ο συγγραφέας και οι παρουσιαστές παραδόξως και προκλητικώς υιοθετούν το χαρακτηρισμό των Ελληνοβλάχων της Ακαρνανίας ως ... "Καραγκούνηδων" των πέριξ κατοίκων, του Αγρινίου, Μεσολογγίου κλπ και όχι τον επιστημονικό και πραγματικό όρο "Ελληνόβλαχοι" (Αρμάνοι)!!!.
Τρίτον, ο ελληνοβλάχικος λόγος των κατοίκων των έξι βλαχοχωριών της Ακαρνανίας δεν είναι "γλώσσα" ή "γλωσσική ομάδα", όπως περιέργως ανέφεραν  στην παρουσίασή τους άσχετοι με ελληνοβλάχικα θέματα καθηγητές, αλλά γλωσσικό ιδίωμα που δημιουργήθηκε από τον εκλατινισμό αυτοχθόνων Ελλήνων κατά μήκος της τότε αρχαίας Εγνατίας οδού, κυρίως στην Ήπειρο.
Τέταρτον, οι Ελληνόβλαχοι της Ακαρνανίας είχαν πάντα ως πανάρχαια κοιτίδα τους την Ήπειρο, από όπου κατέβαιναν επί αιώνες για χειμαδιό στην Ακαρνανία. Μετά το 1840 και ύστερα από σχετική επιστολή τους προς τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια αποφάσισαν την οριστική εγκατάστασή τους στην Ακαρνανία.
Πέμπτον, τέτοια κραυγαλέα στρέβλωση της επιστημονικής έρευνας και της πραγματικότητας ίσως να διεκδικεί Ρεκόρ Γκίνες.
Και ειλικρινά, εκπλήσσομαι που ένας σοβαρός πολιτιστικός και κοινωφελής δημοτικός οργανισμός "κάλυψε" όχι μόνο μια τέτοια εκδήλωση, αλλά και την παρουσίαση ενός τέτοιου βιβλίου (σημειώνω ότι τα σχόλιά μου αυτά στηρίζονται στην παραπάνω ανάρτηση, ενώ επιφυλάσσομαι, μετά τη μελέτη του επίμαχου αυτού βιβλίου, να κάνει ο γράφων τη δική του παρουσίαση σε όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας...)

*Δημοσιογράφος από την Παλαιομάνινα. Έχει διατελέσει διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», διευθυντής Σύνταξης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και της «Απογευματινής» και αρθρογράφος στις εφημερίδες «Βήμα» και «Νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: