Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Με καταλήψεις υπουργείων και απεργίες αντιδρά η ΑΔΕΔΥ στην εφεδρεία

Σε μετωπική σύγκρουση της ΑΔΕΔΥ με την κυβέρνηση φαίνεται πως οδηγούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής σχετικά με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο. Η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ είναι έντονη και ήδη ο αντιπρόεδρός της, Ηλίας Βρεττάκος, ανακοίνωσε ότι από αύριο, Τρίτη, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις, με καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και απεργίες.
«Θα απαντήσουμε στην εφεδρεία με καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες την Τρίτη και από την Τετάρτη θα βγούμε στους δρόμους με γενικές απεργίες», είπε ο κ. Βρεττάκος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5».

Έκανε λόγο ακόμη για δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η εφεδρεία στη λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς ο δημόσιος τομέας δεν θα μπορεί να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη της ΓΣΕΕ με τις ομοσπονδίες μέλη της και σωματεία στις ΔΕΚΟ, στους Οργανισμούς και τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται, προκειμένου να προσδιοριστούν οι τρόποι αντίδρασης των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ έχουν προαναγγείλει ούτως ή άλλως 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Συγκέντρωση την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη
Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εργασιακής εφεδρείας, θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο νέο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, την ώρα που θα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, από το οποίο οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν να λάβει απόφαση ενάντια στις απολύσεις και στην εργασιακή εφεδρεία που προτείνει η κυβέρνηση.
Επιπλέον, στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ) αποφασίστηκε η οργανωμένη άρνηση πληρωμών των εκκαθαριστικών της εφορίας. Όπως αναφέρουν, η επιστροφή των «χαρατσιών» στην εφορία θα πραγματοποιηθεί μαζικά με κινητοποίηση.
ΑΔΕΔΥ: Κουρελιάζεται το Σύνταγμα
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αναφέρει:
«Για πρώτη φόρα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους κι έπειτα από έναν ολόκληρο αιώνα (!) καταργείται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με τον πλέον απάνθρωπο, αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο.
Από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, προκύπτει σαφώς και χωρίς να χωρά καμία αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση, κουρελιάζοντας το ίδιο το Σύνταγμα, αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο -ακόμα και μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων- προσφέροντάς τους βορά στους δανειστές της χώρας.
Στο πλαίσιο της κατ’ επίφαση «αναδιάρθρωσης» του Δημοσίου προβλέπεται μείωση των υφιστάμενων Υπηρεσιακών Μονάδων στις Δημόσιες Υπηρεσίες κατά 30%, κατά τη διάρκεια των ετών 2012-2013, με ένταξη του πλεονάζοντος προσωπικού σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και στη συνέχεια απόλυση, ενώ άμεσα και έως το τέλος του τρέχοντος έτους με απόλυση απειλούνται και οι εργαζόμενοι των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που θα καταργούνται ή θα συγχωνεύονται. Επιπλέον, υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2013 θα αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, θα τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, έπειτα από κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν και θα απολύονται.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Δημόσια Διοίκηση και οι Δημόσιες Υπηρεσίες αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, με αντίκτυπο στα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες (ιδιαίτερα στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης) και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.
Οι συγχωνεύσεις, οι καταργήσεις Οργανισμών του Δημοσίου και οι απολύσεις των εργαζομένων γίνονται με μοναδικό γνώμονα την περιστολή δαπανών και χωρίς να εξετάζονται ούτε οι πραγματικές ανάγκες των Δημοσίων Υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό ούτε το τεράστιο κοινωνικό κόστος που θα προκληθεί, πλήττοντας κυρίως τα ευρύτερα, φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα, που θα στερούνται πλέον στοιχειώδους πρόσβασης σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.
Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση με τις πολιτικές της επιλογές οδηγεί το Κράτος σε διάλυση, τη Δημόσια Διοίκηση σε πλήρη απορρύθμιση, το Κοινωνικό Κράτος σε κατεδάφιση, την Κοινωνία σε εξαθλίωση, τους εργαζόμενους σε απόγνωση, την Οικονομία σε κατάρρευση και τη χώρα σε μεγαλύτερο αδιέξοδο.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μαζί με ολόκληρη την Κοινωνία, δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να ανατρέψουμε τις βάρβαρες αυτές πολιτικές επιλογές, προφυλάσσοντας τα κοινωνικά αγαθά και την κοινωνική συνοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: