Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά το κούρεμα

Καταιγιστικές αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις μετά την Τετάρτη και το αναμενόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 50%. Οι επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου είναι περιορισμένες ειδικά εάν -όπως είναι πολύ πιθανόν - η απόφαση των ευρωπαίων είναι δυσμενέστερη για την Ελλάδα σε σχέση με όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει στον κ. Σαμαρά πρόταση για συγκυβέρνηση, αλλά με τον ίδιο ως πρωθυπουργό και με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας που θα «κλειδώσει» την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Η πρόταση αυτή εκτιμάται ότι θα απορριφθεί από την ΝΔ. Το επόμενο βήμα για τον Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με ρεπορτάζ στα ΝΕΑ,  είναι εάν τελικά υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση, να τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή απαιτώντας ευρύτερη της κυβερνητικής πλειοψηφίας θετική ψήφο (180 ή ακόμη και 200 ψήφοι).
Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει το ρεπορτάζ, ο Πρωθυπουργός θα εξαναγκάσει την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει το παιχνίδι των εντυπώσεων και να λάβει σαφή θέση απέναντι στα καινούργια δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως θα δεσμεύσουν τη χώρα για αρκετά χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή επιμείνει στη στείρα άρνησή της, να αναλάβει εκείνη την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογών με κάθε τρόπο και επισημαίνουν πως η επιλογή αυτή θα είναι «καταστροφική» για τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού κερδίζει έδαφος, ειδικά στην περίπτωση που θα συμμετέχουν προσωπικότητες εκτός ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και εκτός στενού πολιτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: