Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Πολιτικό παρασκήνιο για τις εκδηλώσεις στις 3 Σεπτεμβρη

Προβληματισμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εκδήλωση στις 3 Σεπτεμβρη. Αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προσδοκά η εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας να θεωρηθεί η αφετηρία για το νέο ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να έχει μαζί του το «παλιό» ΠΑΣΟΚ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες θα λείπουν ηχηρά ονόματα μεταξύ των οποίων οι πρώην πρόεδροι Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης.
Στο άλλο στρατόπεδο, εκείνο της «αντι-εκδήλωσης» του ΣΥΡΙΖΑ και του Νέου Αγωνιστή επίσης κυριάρχησαν οι κόντρες και η μουρμούρα καθώς κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ο Μενέλαος Γκίβαλος, πρώην ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από βασικός ομιλητής της εκδήλωσης στη Νίκαια καθώς, όπως δήλωσε, «Έγινε μια χοντράδα: είναι εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμένα μου είχαν πει ότι θα ήταν εκδήλωση του Νέου Αγωνιστή και ότι θα έκανε ένα χαιρετισμό ο κ. Τσίπρας. Αλλά χθες το βράδυ που τυπώθηκε η αφίσα είδα το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ επάνω. Είναι ανεπίτρεπτο να γίνει κάτι τέτοιο στις 3 του Σεπτέμβρη, να είμαστε στα λογικά μας».
Ωστόσο, η ίδια η Κίνηση Νέος Αγωνιστής, που προήλθε από την Πρωτοβουλία μελών ΠΑΣΟΚ ενάντια του άρθρου 16 και συγκροτήθηκε το 2007, δια στόματος Νίνας Κασιμάτη, πρώην μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μέσω επίσημης ανακοίνωσης απάντησε όχι μόνον στον κ. Γκίβαλο αλλά και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «Ο Νέος Αγωνιστής και φέτος, όπως και άλλες χρονιές, διοργανώνει εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη γιατί διαπνεόμαστε από τις αρχές της στην πολιτική μας πράξη. Σε αυτούς που έχουν απεμπολήσει και τώρα αντιποιούνται την ταυτότητα και την πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, παριστάνοντας ότι θίγονται, υπενθυμίζουμε ποιες είναι οι αρχές της διακήρυξης: Εθνική Ανεξαρτησία - Λαική Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση - Δημοκρατική Διαδικασία! Ο καθένας μπορεί να κρίνει αν το Μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, με τις πολιτικές που προωθεί σε αγαστή συνεργασία με την Τρόικα εις βάρος του Ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας, έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτές τις αρχές».
Το ζήτημα πλέον δεν είναι σε ποιά από τις δύο εκδηλώσεις της 3ης Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν λιγότεροι δυσαρεστημένοι, αλλά ποιος πραγματικά  εξακολουθεί να πιστεύει και να αγωνίζεται με ειλικρίνεια για τις αρχές και τα ιδανικά της ιστορικής διακήρυξης που εκφράστηκε με το τετράπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση- Δημοκρατική Διαδικασία, που ακόμη εξακολουθούν να είναι ζητούμενα και να παραμένουν όραμα. Γι’ αυτές τις αρχές αγωνίστηκαν λίγο ή πολύ όλες οι προοδευτικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις της Ελλάδας από την εποχή της εθνικής αντίστασης, του αντιδικτατορικού και της μεταπολίτευσης έως σήμερα, για να μην ανατρέξουμε και στο απώτερο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: