Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Μνήμες από την Μικρά Ασία: «Η Σμύρνη των Ελλήνων»

Η Βυρωνική Εταιρεία Ι.Π. Μεσολογγίου, υπό την Αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Ιερής Πόλης, διοργανώνει εκδήλωση με Ομιλία, Μουσική Παράσταση και Έκθεση αφιερωμένη  στα 90 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου  2012, ώρα 7:00 το βράδυ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου και θα περιλαμβάνει:
-Ομιλία από τον Πρόεδρο της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Ευάγγελο Τσίρκα Αντιστράτηγο ε.α – Επίτιμο Διοικητή  Γ΄ Σ.Σ.
 -Μουσική Παράσταση « Η Σμύρνη κι η Σμυρνιά», από το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής  Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.
Επίσης την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, ώρα 11:00 το πρωί στο  Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια Έκθεσης:  «Η Σμύρνη των Ελλήνων».
Εφέτος συμπληρώνονται  90 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της καταστροφής της Σμύρνης το 1922. Σε ανάμνηση της ωραίας Σμύρνης του Παρισιού της Μικράς Ασίας, όπως την χαρακτήριζαν οι επισκέπτες της, και για διατήρηση της ιστορικής, κοινωνικής και θρησκευτικής μνήμης μας και ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τις δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, οι οποίοι έμειναν εκεί νεκροί από τα στίφη του Μουσταφά Κεμάλ, που κατά την προσφιλή συνήθειά τους δεν άφησαν τίποτε όρθιο, η Ένωσης Σμυρναίων αποφάσισε να οργανώσει έκθεση φωτογραφικών πειστηρίων, με θέμα σκηνές και εικόνες ζωής από την Σμύρνη των Ελλήνων με την συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Ελλάδος.
Το υλικό που παρουσιάζεται  στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής που στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, προέρχεται από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων, και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτρέτα και άλλα κειμήλια, που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.
Με την έκθεση επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο κοινό, όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, έως το 1922. Μέσα από τα εκθέματα καταδεικνύονται οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες γενικά τις δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα μιας φιλοπρόοδης, ανεπτυγμένης και με ισχυρά εθνικά και πνευματικά ερείσματα κοινωνίας.
Τα ψήγματα αυτού του λαμπρού πολιτισμού που προβάλλονται στην έκθεση, προσφέρονται  για μια γνωριμία με τη Μητρόπολη του Μικρασιατικού Ελληνισμού και για ένα βαθύτερο στοχασμό πάνω στο ιστορικό γίγνεσθαι.
Μετά από αίτημα της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σμυρναίων, αποφάσισε να συνεργασθεί  μαζί της και να μεταφερθεί η έκθεση στο Μεσολόγγι η οποία και θα παραμείνει έως τις 20 Νοεμβρίου.  Θα  περιμένουμε όλους και όλες σας με μεγάλη χαρά για να συμμετάσχετε  και εσείς σε αυτή την σημαντική ιστορική  επέτειο.
Για την Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
               Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: