Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Καζάνι που βράζει η Παιδεία – Κατά των κομμάτων στρέφονται οι φοιτητικές παρατάξεις

Στους δρόμους βγαίνουν οι φοιτητές όλης της χώρας σήμερα το μεσημέρι, αντιδρώντας καθολικά στο νόμο πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο διαπαραταξιακό μέτωπο υπέρ των κινητοποιήσεων, αφού είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο όλες οι φοιτητικές παρατάξεις στηρίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ ορισμένες εξ αυτών εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες αναφέρονται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον των πολιτικών αρχηγών.
Σήμερα, μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 στην Αθήνα, όπου φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια και θα κάνουν πορεία στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ανάλογη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη.
Ταυτόχρονα, βέβαια, οι καταλήψεις συνεχίζονται και μάλιστα αυξάνονται συνεχώς. Στη λίστα με τις υπό κατάληψη σχολές, προστέθηκαν, μεταξύ των άλλων, την Τετάρτη, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πειραιώς και άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου της Αθήνας όπως η Νομική, καθώς και τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα Πολυτεχνεία Αθήνας και Κρήτης, στα Ιωάννινα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη και αλλού.
Η συσπείρωση μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων έχει προκαλέσει εντύπωση και ιδιαίτερα η στάση της ΠΑΣΠ, αλλά και της ΔΑΠ. Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΠ συμπαρατάσσεται ουσιαστικά με τις καταλήψεις, ενώ ιδιαίτερα σκληρή στάση έχουν κρατήσει ορισμένα κομμάτια της ΔΑΠ, ακόμη και απέναντι στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας! Συγκεκριμένα η ΔΑΠ ΤΕΙ αλλά και η ΔΑΠ του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «λαμόγια» και «αλήτες» τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και όσους «βύθισαν τη χώρα στη διαφθορά».
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η θέση μας απέναντι στο νέο Νόμο είναι αρνητική και δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε στις επιταγές του κ. George Papandreou, της κ. Anna Diamantopoulou, του κ. Antonis Samaras, του κολλητού της υπουργού Παιδείας κ. Aris Spiliotopoulos και όλων όσων ονειρεύονται τη διάλυση των Πανεπιστημίων και τη συγχώνευσή τους με τα πολιτικά κόμματα! Οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων της Siemens, του Βατοπεδίου, του Χρηματιστηρίου και δεκάδων άλλων σκανδάλων, αποφασίζουν τώρα ότι για όλα αυτά πρέπει να πληρώσει το Πανεπιστήμιο και κατ' επέκταση οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Όχι ρε αλήτες, δεν θα επιτρέψουμε να αλώσετε και το Πανεπιστήμιο. Αρκετή ζημιά προκαλέσατε...».
Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας:
«Η θέση των φοιτητών είναι απέναντι στο Νόμο της Διαμαντοπούλου που γυρνάει την Παιδεία και το Πανεπιστήμιο πολλά χρόνια πίσω. Εκεί θα είναι και η δική μας θέση, κόντρα στα συμφέροντα, στα λαμόγια και αναλαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος».
Σημειώνεται πως αργά χθες το βράδυ, η ΟΝΝΕΔ ουσιαστικά προσέφερε στήριξη στις φοιτητικές παρατάξεις, καθώς δήλωσε έτοιμη για σύγκρουση με το σύνθημα «Ας ξεμπερδεύουμε μια και καλή από τη γενιά του Πολυτεχνείου».
Διαμαντοπούλου κατά πάντων
Η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας σε όλα αυτά, ήρθε δια στόματος της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία εξαπέλυσε φραστική επίθεση στις φοιτητικές παρατάξεις και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που κλείνουν τα Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, η κ. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως «όταν υπάρχει πρύτανης που λέει ότι τα παιδιά ορίζουν πότε θα δώσουν εξετάσεις και όταν οι σύγκλητοι βγάζουν αποφάσεις που λένε ότι ‘αναβάλλουμε τις εξετάσεις για να δώσουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν τις κινητοποιήσεις τους’, καταλαβαίνουμε γιατί χρειαζόταν ο νόμος και γιατί η συναίνεση σε αυτό τον νόμο δεν έγινε από τα κόμματα, επιβλήθηκε από την κοινωνία η οποία λέει ‘δεν πάει άλλο!’ με όλη αυτή την έλλειψη ευθύνης απέναντι στο Πανεπιστήμιο».
Άμεση ήταν η αντίδραση της συντονιστικής επιτροπής των πρυτάνεων -που συνεδριάζουν εκτάκτως την Παρασκευή-, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την Άννα Διαμαντοπούλου για ύβρεις. Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι συνεδρίασαν χθες για να εκτιμήσουν τον νέο νόμο, τοποθετήθηκαν υπέρ των ανοικτών ιδρυμάτων (αν και στο ΤΕΙ της Αθήνας οι σπουδαστές αποφάσισαν την Τετάρτη κατάληψη) παρότι επίσης διαφωνούν με αρκετά σημεία του νέου νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: