Την διαγραφή του συνόλου του χρέους (26.179,65 ευρώ) άνεργης δανειολήπτριας προς τράπεζα αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Λάρισας, με απόφαση που δημιουργεί νέα δεδομένα υπέρ των υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Να σημειωθεί, ότι μετά την Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και ο ΣΥΝ ζητεί την τριετή τουλάχιστον αναστολή των πλειστηριασμών, καταγγέλλοντας ότι ενώ σε 3 μήνες λήγει η αναστολή πλειστηριασμών, η τράπεζες κινούνται επιθετικά και έχουν προσδιορίσει εσπευσμένα πλειστηριασμούς.
Αναλυτικότερα:
Η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου
Με την απόφασή του για πλήρη διαγραφή των χρεών οφειλέτη προς την τράπεζα, το ειρηνοδικείο της Λάρισας απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών ότι η δανειολήπτρια δεν προσδιορίζει από «πού» βρίσκει το ποσό για το κόστος διαβίωσης αυτής και της οικογένειάς της, αν και εμπεριέχονται στο δικόγραφο της αίτησης τα στοιχεία της μόνιμης αδυναμίας πληρωμής και τα απαραίτητα έγγραφα.
Είναι η πρώτη δικαστική απόφαση για πλήρη διαγραφή χρέους, ενώ άλλες οι αποφάσεις που εκδίδονται από Ειρηνοδικεία στα οποία προσφεύγουν οι πολίτες μετά την άρνηση των τραπεζών για εξωδικαστικό συμβιβασμό, η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων, αφορά στην διαγραφή του χρέους από 50-60%.
Την υπεράσπιση της δανειολήπτριας είχε αναλάβει η Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών Λάρισας μαζί με το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι τα Καταναλωτικά Κινήματα όλο και περισσότερο παρεμβαίνουν αποφασιστικά υπέρ των υπερχρεωμένων δανειοληπτών.
ΣΥΝ : 3ετής τουλάχιστον αναστολή πλειστηριασμών
Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΝ , επικαλείται τα στοιχεία της καταναλωτικής Οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ και σημειώνει:
«Η εμπειρία της τελευταίας περιόδου αποδεικνύει ότι πολλαπλασιάζονται τα νοικοκυριά που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τις δόσεις των δανείων και η στάση των Τραπεζών είναι απαράδεκτη, ανάλγητη χωρίς σχεδόν καμία διάθεση συμβιβασμού.
Με βάση τα στοιχεία μόνο της ΕΚΠΟΙΖΩ (Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Πάτρας) αν και έχουν αποσταλεί ως σήμερα 14.000 αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τράπεζες, για 3.600 μεμονωμένους οφειλέτες - μέλη της δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κανένας εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αντιθέτως, κοινοποιούνται προγράμματα πλειστηριασμών για το 2012, οπότε και λήγει η υφιστάμενη αναστολή.
Επιπροσθέτως, μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ισχύος του Ν. 3869/2010 για τη «Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», τα διαδικαστικά προβλήματα που εντοπίζονται στα Ειρηνοδικεία είναι τεράστια. Τόσο οι Ειρηνοδίκες όσο και οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν στον αριθμό, και επειδή οι καταθέσεις αιτήσεων αυξάνονται ραγδαία, είναι προφανές ότι η συμφόρηση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα Ειρηνοδικεία θα είναι τεράστια.
Σε 3 μήνες (31 Δεκεμβρίου 2011) λήγει η πρόσκαιρη ανάσα που δόθηκε σε δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένους Έλληνες για αναστολή πλειστηριασμών και τα νοικοκυριά θα βρεθούν μπροστά σε μία έκτακτη θέση και κινδυνεύουν οι κατοικίες τους. Παράλληλα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος άσκησης ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς η κατάθεση της αίτησης δεν επιφέρει αυτοδικαίως αναστολή.
Η επιθετική συμπεριφορά των τραπεζών, που έχουν προσδιορίσει εσπευσμένα πλειστηριασμούς, ήδη από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, οι συνεχείς συρρικνώσεις που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες στα εισοδήματά τους, τους τελευταίους μήνες, καθιστά την αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων όχι μόνο εύλογη αλλά και επιτακτική. Το κάθε δάνειο συνιστά συμβόλαιο μεταξύ δύο μερών, της Τράπεζας και του δανειολήπτη, το οποίο συνάφθηκε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, βασικότερη από τις οποίες ήταν το εισόδημα του δανειολήπτη. Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν φέρουν ευθύνη για τη σημερινή πρωτοφανή μείωση των εισοδημάτων τους. Αντίθετα, οι τράπεζες και οι άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί φέρουν σημαντική ευθύνη για την κρίση.
Στηρίζουμε το αίτημα που προβάλλει σήμερα το καταναλωτικό κίνημα για αναστολή των πλειστηριασμών. Να επεκταθεί για τουλάχιστον 3 έτη και να τροποποιηθεί ο Ν. 3869/2010, ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου