Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

«Τελική έφοδο» στο Δημόσιο καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ

Την «τελική έφοδό τους» στο Δημόσιο επιχειρούν κυβέρνηση και τρόικα, τονίζει η ΑΔΕΔΥ, κάνοντας λόγο για «τριπλό σχέδιο μαζικών απολύσεων, μέσω της εργασιακής εφεδρείας, περικοπής των μισθών, μέσω του νέου μισθολογίου» αλλά και απαξίωσης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, μέσω συγχωνεύσεων και κατάργησης οργανισμών, στο όνομα της μείωσης των δαπανών. Την ανάγκη συμπαράταξης των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων κατά των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος.

Επισημαίνεται ότι 200.000 εργαζόμενοι σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα σε διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να κριθεί κατά πόσο θα παραμείνουν στο προσωπικό των νέων φορέων που θα συσταθούν ή θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό και θα υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία, η οποία σηματοδοτεί για την πλειονότητά τους έμμεση απόλυση. Σύμφωνα με τα Νέα, το πρώτο πακέτο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων αφορά 40 φορείς, όπως αυτοί περιγράφηκαν σε νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Αυγούστου.
Βάσει των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση την Τρίτη, η πρώτη ανατροπή αφορά τους 11 μεγάλους φορείς - μεταξύ των οποίων ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΙΓΜΕ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική - για τους οποίους είχε δοθεί προθεσμία 9 μηνών για την αναδιάρθρωσή τους και τον καθορισμό του προσωπικού που θα τεθεί σε εφεδρεία. Η δεύτερη ανατροπή αφορά τους υπόλοιπους 29 φορείς, για τους οποίους οι αρχικές ρυθμίσεις προέβλεπαν πως το προσωπικό θα μεταφερόταν αυτοδίκαια στους νέους φορείς ή στις κεντρικές υπηρεσίες των εποπτευόμενων υπουργείων.
Όπως έχει αποφασιστεί, όσοι ενταχθούν στους πίνακες θα λαμβάνουν για ένα έτος το 60% των βασικών αποδοχών τους και μετά δεν θα εισπράττουν καμία αμοιβή από το κράτος. Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά σε άμεση κατάργηση όλων των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, εγκαταλείποντας το σχέδιο να εξακολουθήσει να καταβάλλει μέρος αυτών για τα επόμενα χρόνια με το σύστημα της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς και ανοίγοντας παράθυρο μόνο για τη χορήγηση πριμ παραγωγικότητας.
Οξεία αντίδραση της ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της μιλά για πλήρη απορρύθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών και κατεδάφιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και καλεί σε αγώνες για να αποτραπούν οι «νέες κοινωνικά επαχθέστερες επιλογές», ενώ επισημαίνει ότι τρόικα και κυβέρνηση, με την πολιτική τους, βάζουν γι’ άλλη μια φορά στο στόχαστρο, άδικα, τους Δημόσιους Υπαλλήλους. Το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι έχουν ήδη υπάρξει οριζόντιες περικοπές, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και η επιβολή πρόσθετων αναδρομικών κρατήσεων.
Ειδικότερα, εξηγεί η ΑΔΕΔΥ, «η διεύρυνση του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας, ανοίγει το δρόμο σε μαζικές απολύσεις, οδηγώντας στην ανεργία εργαζόμενους που υπηρετούν για δεκαετίες στο Δημόσιο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών. Τα σενάρια για ένα νέο Μισθολόγιο με νέες οριζόντιες και ισοπεδωτικές, εξοντωτικές, περικοπές επιδομάτων, θα οδηγήσουν σε νέα μεγάλη μείωση τα εισοδήματα και τις αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων που ήδη κυμαίνονται μεταξύ 25% και 40%».
Τέλος, τονίζει η ΑΔΕΔΥ, «οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις Οργανισμών του Δημοσίου, χωρίς σχεδιασμό, θυσία στο βωμό της περικοπής δαπανών, θα προκαλέσουν σημαντικό κοινωνικό κόστος πλήττοντας κυρίως τα ευρύτερα, φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα έχουν στοιχειώδη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες».
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και όσους θίγονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, «να εντείνουμε τους αγώνες μας για να αποτρέψουμε τις νέες κοινωνικά επαχθέστερες επιλογές, που πέρα από τις επαχθείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους, θα είναι επίσης δραματικές και για τα Δημόσια και Κοινωνικά αγαθά και τους πολίτες, γενικότερα». Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη, «διαδηλώνοντας κατά της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής κυβέρνησης και δανειστών».
Ανάγκη συμπαράταξης των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων
Την ανάγκη συμπαράταξης των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων κατά των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ.Βρεττάκος χαρακτήρισε «πογκρόμ σε βάρος των δημοσίων υπηρεσιών και υπαλλήλων» τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στην εργασιακή εφεδρεία, υποστήριξε ότι είναι ο προθάλαμος για την έξοδο χιλιάδων εργαζομένων στην ανεργία. «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο» τόνισε. «Κάθε εβδομάδα η κυβέρνηση μεταβάλλει τη στάση της ανάλογα με τις αποφάσεις της τρόικας. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρεοκοπεί και το τίμημα της κρίσης το πληρώνουν και οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Γι' αυτό χρειάζεται κοινή δράση, κοινός αγώνας, συμπαράταξη» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: