Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Διαδικασία επαναληπτικών εκλογών

Ξανά εκλογές λοιπόν, με πιθανότερη ημερομηνία τις 17 Ιουνίου.
Στις 17 Μαΐου θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Τα μέλη της κυβέρνησης, θα είναι υπηρεσιακά, ενώ για το όνομα του πρωθυπουργού, έχουν ήδη ακουστεί τρία ονόματα, της κ. Ρένας Ασημακοπούλου (Άρειος Πάγος), του κ. Παναγιώτη Πικραμμένου (Συμβούλιο της Επικρατείας) και του κ. Ιωάννη Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο), με αυτό της Ρένας Ασημακοπούλου να είναι το πιο πιθανό.
Πάντως, υπάρχει η δυνατότητα να πάμε σε εκλογές και χωρίς να ορκιστούν οι νέοι βουλευτές.
Οι συνδυασμοί θα αποστείλουν και πάλι τα απαραίτητα έγγραφα στον Άρειο Πάγο με τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών, για την εκλογή των οποίων δεν απαιτείται πλέον σταυρός προτίμησης, αφού θα εκλεγούν με βάση τη σειρά της λίστας.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο πάντως, έχει να κάνει με τη αλλαγή στον αριθμό εδρών ανά περιφέρεια. Το Σύνταγμα ορίζει, πως όταν περάσουμε το χρονικό ορίζοντα του ενός έτους από την τελευταία απογραφή (που εν προκειμένω έγινε το Μάιο του 2011), πρέπει οι έδρες να προσαρμοστούν στα νέα πληθυσμιακά δεδομένα. 
Όμως τα αποτελέσματα της απογραφής δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα! Αν μέχρι τις εκλογές, δεν έχουν δημοσιευθεί, προκύπτει ζήτημα παράβασης καθήκοντος για την αρμόδια Αρχή που διενήργησε την απογραφή του πληθυσμού. Έτσι, ανοίγουν θέματα προσφυγών μετά τις νέες εκλογές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) που θα δικαιώσει όσους επιλαχόντες βουλευτές προσφύγουν, αλλάζοντας έτσι την τελική έκβαση, τουλάχιστον 10 εδρών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: