Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Μποϊκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα

Μια ενδιαφέρουσα απάντηση, στην απόφαση (*) του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Δίστομο, προετοιμάζεται από Έλληνες πολίτες . Εφόσον η Γερμανία δεν θα πληρώσει τις αποζημιώσεις, που οφείλει, δημιουργείται ελληνική κίνηση με σκοπό να της στερήσει αυτά τα ποσά. Πιο συγκεκριμένα, έχει προταθεί άμεσο μποϊκοτάζ σε όλα τα γερμανικά προϊόντα. Οπότε, όποιος θέλει να συμμετέχει αρκεί να αποφεύγει τα προϊόντα με τους εξής αρχικούς αριθμούς στο barcode: 400, 401, 402, 403, ..., 440. Εάν αυτός είναι ο αρχικός αριθμός τότε το προϊόν προέρχεται από την Γερμανία. Μπορούμε να αναγκάσουμε τη Γερμανία να πληρώσει τα χρέη της. Ας ξεκινήσουμε από τις Γερμανικές αλυσίδες καταστημάτων μέχρι να τις αναγκάσουμε σε κλείσιμο.
(*)
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίωσε τη Γερμανία στη διαμάχη της με την Ιταλία για τις αποφάσεις σχετικά με τις ναζιστικές θηριωδίες στο Δίστομο.
Το Δικαστήριο τάχθηκε κατά των αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων σχετικά με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για το Δίστομο, με ψήφους 12-3, 14-1, 14-1 και 14-1 τάχθηκε κατά των αποφάσεων των ιταλικών δικαστηρίων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης τα ιταλικά δικαστήρια παραβίασαν το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας, εγκρίνοντας κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου για να αποζημιώσουν τις οικογένειες των θυμάτων του ναζισμού στην Ιταλία, αλλά και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.
"Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η άρνηση των ιταλικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ασυλία συνιστά παράβαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο γερμανικό κράτος", ανακοίνωσε ο δικαστής Χισάσι Οουάντα, κατά την ανάγνωση της απόφασης σε δημόσια συνεδρίαση στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη.
To Δικαστήριο επισημαίνει μάλιστα ότι η Ελληνική Νομολογία είναι αντίθετη τελικά στα επιχειρήματα της Ιταλίας.
Παρών κατά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, ήταν και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, καθηγητής Στέλιος Περράκης, καθώς η Ελλάδα έχει παρέμβει υπέρ της Ιταλίας στην υπόθεση.
Πώς φτάσαμε στην απόφαση
Αντιμέτωπη εδώ και πολλά χρόνια με αυξανόμενο αριθμό προσφυγών στα ιταλικά δικαστήρια από οικογένειες θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, η Γερμανία προσέφυγε στις 23 Δεκεμβρίου 2008 στο ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών.
Τις αγωγές ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων είχαν καταθέσει οι οικογένειες θυμάτων των σφαγών αμάχων και οι κληρονόμοι Ιταλών που είχαν μεταφερθεί στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανάμεσα στον Σεπτέμβριο 1943 και τον Μάιο 1945, όταν η Ιταλία τελούσε υπό γερμανική κατοχή και πριν από την προσχώρησή της στις συμμαχικές δυνάμεις.
Τα ιταλικά δικαστήρια ενέκριναν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων του ναζισμού.
Το 2008, το εφετείο της Φλωρεντίας επικύρωσε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου του 1997, η οποία καταδικάζει το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944.
Σύμφωνα με το Βερολίνο, η Ιταλία, παραβίασε την αρχή της ετεροδικίας που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο.
Η Ιταλία από την πλευρά της προέβαλε το επιχείρημα ότι η "άρνηση ασυλίας" μπορεί να δικαιολογηθεί σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως της κατάφωρης παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: