Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σοσιαλιστική προοπτική

Άρθρο του Παναγιώτη Αλ. Κογκόλη
Οι αναπληρωματικοί εκφραστές όπως αποδείχτηκε του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα (βασικοί είναι οι της Ν.Δ.) όταν κλήθηκαν από το λαό να κυβερνήσουν, τελικά κατάφεραν μαζί με όλα τα άλλα, να συνδράμουν στην ολική αποϊδεολογικοποίηση και στην ακύρωση της φυσιογνωμίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ο πολιτικός επαγγελματικός καριερισμός ο οποίος έχει συνεπάρει πάρα πολλές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, οδήγησε σε μια λαθεμένη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να προκαλέσει δικαιολογημένα σύγχυση σε όλο το κίνημα του τι ακριβώς είμαστε, τι ακριβώς πρεσβεύουμε και σε ποιο χώρο ανήκουμε.
Είναι δυνατόν να αγνοείται αυτός ο λαός αυτός ο κόσμος που καρτερικά στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και το θέλει σοσιαλιστικό;  Η τακτική της επιλεκτικής μεσότητας της μετριότητας των φερέλπιδων νεοκεντρώων δημιούργησε τεχνητά, να ουδετεροποιούνται επιδέξια σε κάθε συμβιβασμό. Υπήρξαν πάρα πολλοί που με ελαφριά τη συνείδηση επέλεξαν τον ιδεολογικό αφοπλισμό του κινήματός μας, προδίδοντας το λαό και αγνοώντας το κόμμα. Που εναγκαλίστηκαν με τα προνομοιούχα μεσοστρώματα, με τα στελέχη του συστήματος και οι οποίοι διατελούν σε κατάσταση αοριστίας. Είναι χαμένοι στο χάος των αγορών και ενός αποτυχημένου marketing.  Το μόνιμο προσωπικό των διαχειριστών της εξουσίας, συνεπικουρούμενο από τα παραπάνω κομματικά στελέχη, τα οποία υπέστειλαν τα ιδεολογικά λάβαρα και συνθήματα που νομίζουν ότι διαφεντεύουν τον τόπο και ότι αποφασίζουν για την τύχη του λαού, είναι σε κρίση. Είναι τρομοκρατημένοι είναι ανασφαλείς καθώς οι πολυεθνικές δεν τους χρειάζονται πια, γιατί θέλουν τώρα πλέον ένα απολίτικο προσωπικό να ηγηθεί. Αυτοί έδιωξαν κάθε αντιστεκόμενο κάθε σκεπτόμενο κάθε με αγαθές προθέσεις στέλεχος και επιχειρούν να εξαφανίσουν σαν επικίνδυνη κάθε ιδεολογικά συγκροτημένη συνείδηση. Χρησιμοποιούν την παραπληροφόρηση την αποπληροφόρηση την επιλεκτική ενημέρωση την απόκρυψη της αλήθειας την τρομοκρατία, για να προλάβουν την αποσιώπηση κάθε διαφορετικής άποψης. Λιγότερο φως μερική αλήθεια και ολική επιβολή. Η στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική διακηρύσσει. Προστατεύουμε το κεφάλαιο λησμονούμε τις αδικίες. Έτσι προκύπτει η ασαφής αοριστολογία των ειδημόνων.
Προσπαθούν να αποδείξουν ότι σοσιαλισμός είναι μια ξεπερασμένη προσδοκία. Θέλουν αυτοί, τα ΜΜΕ να διαμορφώνουν άποψη και αυτή να καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις σαν η πλειοψηφούσα και αλίμονο σε αυτόν που θα την αμφισβητεί γιατί θα καταγγέλλεται σαν ανιστόρητος και όποιος χρησιμοποιεί τον όρο λαός θα καταγγέλλεται σαν λαϊκιστής. Όποιος αναφέρεται στα δικαιώματα του πολίτη και των λαϊκών τάξεων, θα καταγγέλλεται σαν σοσιαλιστής ξεπερασμένος, στο ψεύτικο σύστημα του καπιταλισμού και της εξάρτησης.
Οι απολογητές οι επιστήμονες διαφωτιστές λένε ότι δήθεν υπερισχύει ο ρεαλισμός, να δεχτούμε δηλαδή τα πράγματα ως έχουν όπως μας τα έφεραν.
ΟΧΙ   ΟΧΙ   ΟΧΙ
      Επιβάλλεται όλοι μας να αγωνιστούμε (αφού πρώτα ομονοήσουμε) για να τα αλλάξουμε.
      Να φέρουμε τα πράγματα εκεί που ο λαός μας ποθεί και αξίζει.
      Εκεί που η Ελλάδα μας δικαιούται.
      Εκεί που όπως οραματίζεται η νέα γενιά μας.
      Ναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός είναι τώρα όσο ποτέ επίκαιρος. Γιατί οι ανισότητες οξύνονται  επικίνδυνα. Γιατί η κοινωνική ευμάρεια συρρικνώνεται επικίνδυνα. Γιατί έρχονται πάρα πάρα πολύ δύσκολες μέρες για τους πολλούς, αλλά πολλά πλούτη για τους λίγους γι αυτούς που κερδοσκοπούν.
Δεν πρέπει τώρα να αφήσουμε υπό την ηγεμονία καπιταλισμού τα σοσιαλιστικά κόμματα να γίνουν κομπάρσοι, ούτε συμπληρωματικές δυνάμεις του συστήματος, αλλά πρωταγωνιστές των γεγονότων και των εξελίξεων. Είναι στη δική μας θέληση στη δική μας δύναμη και αποφασιστικότητα για να επαναφέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο.
Η επαναϊδεολογικοποίηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης είναι ο πρωταρχικός όρος για να βρούμε το δρόμο μας και τη σοσιαλιστική μας προοπτική.
       
Πάτρα Γενάρης 2012
Παναγιώτης Αλέκου Κογκόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: