Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η ανησυχητική εμφάνιση μιας ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας

Η εφημερίδα LE TEMPS δημοσιεύει άρθρο γνώμης του γερμανού κοινωνιολόγου και διανοούμενου Ulrich Beck με θέμα «Η ανησυχητική εμφάνιση μιας ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας ».
«Χθες ήταν συνήθης η την κακοφωνία των 27 στις Βρυξέλλες. Σήμερα, η Ευρώπη έχει έναν αριθμό τηλεφώνου. Είναι στο Βερολίνο, και είναι ανατριχιαστική, γράφει ο Γερμανός κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ.».
« Αντιμέτωποι με την κρίση του ευρώ, το κύριο ερώτημα που τίθεται πλέον με διαφορετικό τρόπο είναι : πώς μπορεί η Ευρώπη να διαχειριστεί τον κίνδυνο των χιονοστιβάδων σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, που να εγγυάται την ειρήνη, την ελευθερία και την ασφάλεια στους πολίτες της; Για να γίνει αυτό, δεν γίνεται τίποτα λιγότερο από ένα δεύτερο θαύμα: από την Ευρώπη της γραφειοκρατίας σε μια Ευρώπη των πολιτών.

Αναφέρεται στην ελληνική κρίση χρέους και σημειώνει :
«Υπήρξε μια εποχή, μετά την ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους, όπου άρχισα να ελπίζω ότι η Ευρώπη είναι ζωντανή και ίσως ακόμη αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει τα προβλήματά της.
Στη συνέχεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ήθελε να ζητήσει τη γνώμη του λαού του για ένα θέμα που είχε σχέση με το μέλλον και το πεπρωμένο της χώρας του . Ήταν τότε που μια κρυφή πραγματικότητα, πίσω από τα παρασκήνια αποκαλύφθηκε .
Αυτός που, σε μια Ευρώπη τόσο περήφανη για τις δημοκρατικές της διαδικασίες, θέλει να τις ασκήσει γίνεται απειλή για την Ευρώπη! Ο Παπανδρέου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δημοκρατία ».
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι « Φάνηκε ότι η κρίση έθεσε το παλιό ερώτημα του σκοπού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει ως στόχο να γίνει ένα σπουδαίο έθνος, μια συνομοσπονδία κρατών, ένα ομοσπονδιακό κράτος, μια ενιαία οικονομική κοινότητα, δηλαδή μια κοσμοπολίτικη Ευρώπη, με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο. Όλα αυτά ξαφνικά φαίνονται παρωχημένα. Δεν είναι μόνο η δομή της εξουσίας που έχει αλλάξει μόνιμα, αλλά είναι μια νέα αίσθηση της δύναμης που προκύπτει.
Η ισχύς υπακούει σε μια λογική της αυτοκρατορίας, δεν είναι στρατιωτική αλλά οικονομική, η οποία διακρίνει μεταξύ οφειλετών και πιστωτριών χωρών .
Η Ιδεολογική βάση του είναι αυτό που εγώ αποκαλώ euronationalisme γερμανική ή ευρωπαϊκή εκδοχή του εθνικισμού του Γερμανικού μάρκου. Η Πολυμέρεια γίνεται μονομέρεια, η ισότητα ηγεμονία, η κυριαρχία απόσυρση της εθνικής κυριαρχίας, στέρηση της αναγνώρισης της αξιοπρέπειας των άλλων δημοκρατικών εθνών.
Ακόμα και η Γαλλία, η οποία έχει προ πολλού κυριαρχήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να ακολουθήσει τώρα τις συστάσεις του Βερολίνου. Αυτό το μέλλον, που παράγεται στο εργαστήριο της διάσωσης του ευρώ, το οποίο είναι σχεδόν μια παρενέργεια στην πραγματικότητα, εκ προθέσεως τολμώ να πω, μια ευρωπαϊκή παραλλαγή του ύστερου Σοβιετικής Ένωσης.
Η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία δεν βρίσκεται πλέον εδώ για να αναπτύξει πενταετή σχέδια για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, αλλά για να μειώσει το χρέος.
Η Ευρώπη γίνεται ο εχθρός. Αντί να έχουμε μια Ευρώπη των πολιτών, υπάρχει ένα κίνημα θυμωμένων πολιτών» και καταλήγει προτρέποντας ..
Δημιουργήστε μια Ευρώπη των πολιτών, τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: