Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Τι σημαίνει η τουρκοϊσραηλινή προσέγγιση με τις ευλογίες του Ομπάμα;

Τις τελευταίες μέρες ζούμε στο ρυθμό των καταιγιστικών εξελίξεων στην Κύπρο.
Γεμίζουμε εθνική υπερηφάνεια με το "όχι", στρέφουμε τις ελπίδες μας στο ξανθό Γένος, ελπίζουμε, απελπιζόμαστε....και κάτι μας ξεφεύγει....
Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε το Ισραήλ κι ανάμεσα στα άλλα πίεσε να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Έτσι, ο Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν απολογούμενος για τα «όποια λάθη που μπορεί να οδήγησαν» στο θάνατο των εννέα τούρκων ακτιβιστών κατά το ρεσάλτο των ισραηλινών κομάντο εναντίον του πλοίου της νηοπομπής που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας.
Ο Ομπάμα δήλωσε «Είμαι αισιόδοξος ότι η σημερινή συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών θα τους επιτρέψει να δεσμευτούν σε βαθύτερη συνεργασία για το θέμα αυτό και μια σειρά από άλλες προκλήσεις και ευκαιρίες»
Στη συνέχεια, ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Εξωτερικών, Alon Liel,  όταν ρωτηθηκε από Τούρκο δημοσιογράφο για το κατά πόσο το Ισραήλ σκοπεύει να διακόψει τη συνεργασία με την Κύπρο και να επιδιώξει τη συνεργασία της Άγκυρας, στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο απάντησε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία θα φέρει «δραματικές αλλαγές» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως δημοσίευσε η "Καθημερινή της Κύπρου".
Το επίσημο «συγγνώμη» του Ισραήλ προς την Τουρκία, αναφορικά με την επίθεση στο καράβι «Μαβί Μάρμαρα» το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας, αναμένεται να φέρει εξελίξεις από τις οποίες τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνουν ανεπηρέαστες.
Αν και ο Liel απέφυγε να τοποθετηθεί για το μέλλον των σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ, η τελική απάντηση του ήταν ότι «στο ζήτημα του φυσικού αερίου θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία» σε ότι αφορά τα ερωτήματα για τη συμφωνία Ισραήλ -Κύπρου και την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ.
Με άλλα λόγια, η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου και η προτροπή για την ομαλοποίηση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων αλλάζουν το παιχνίδι στην σκακιέρα της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.
Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα διέφυγαν ως σεναρια από τα στρατηγεία σχεδιασμού της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Θα επέτρεπαν ποτέ ισχυρό εναγκαλισμό της Κύπρου με την Ρωσία στην πολύτιμη για αυτούς αυτή γεωστρατηγική περιοχή;
Αν κάτι επιτεύχθηκε με το κυπριακό "όχι" (κι ευχόμαστε να διαψευσθούμε) είναι ότι θα μπει στο παιχνίδι της ΑΟΖ, από την πίσω πόρτα μεν, πανηγυρικά δε, η Τουρκία...
http://pame-mprosta.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: