Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Χρυσαυγίτες υποκριτές

Του Μανόλη Τσακίρη (*)
Το πιο αποκρουστικό υποκριτικό της πρόσωπο αποκάλυψε η Χρυσή Αυγή πριν από λίγες μέρες, με τη διαδήλωση οπαδών της έξω από τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα.
Με κραυγές όπως, «Κάτω τα χέρια από την Κύπρο» και άλλα αγοραία, πολιτικά και εθνικιστικά συνθήματα, μας έδειξαν για άλλη μια φορά τις ελάχιστα καλυμμένες επιδιώξεις τους.
‘Αλλωστε, δεν πάει πολύς καιρός που μαυροφορεμένοι οπαδοί της διαδήλωναν έξω από τη Βουλή υπονομεύοντας το θεσμό του Κοινοβουλίου, κραυγάζοντας «να κλείσει το μπουρδέλο, η Βουλή». Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι με τους μισθούς των βουλευτών τους και με την ποσοστιαία χρηματοδότησή τους από την πολιτεία τροφοδοτούν όλες τους τις δραστηριότητες. Έτσι κάπως δεν κατέλυσαν τη Δημοκρατία της Βαϋμάρης οι φασίστες του Χίτλερ;
Δημαγωγούν και λαϊκίζουν στις γειτονιές της Αθήνας, περνώντας τις γριούλες στο απέναντι πεζοδρόμιο ή σπάζοντας στο ξύλο τους μετανάστες, εξαιτίας κυρίως του χρώματος του δέρματός τους. Καταστρέφουν τις επιχειρήσεις μεταναστών, εισβάλλουν σε σπίτια και τσακίζουν στο ξύλο γυναικόπαιδα. Τα ίδια δεν έκαναν και τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, κάποιοι από τους νέους χρυσαυγίτες που ούρλιαζαν έξω από τη Γερμανική Πρεσβεία, δεν γνωρίζουν ότι η Χούντα με επικεφαλής τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο και με το δεξί του χέρι, τον Ιωαννίδη, εξετέλεσε το σχέδιο που από καιρό είχαν εξυφάνει ξένες δυνάμεις, με στόχο τον αφοπλισμό της Βόρειας Κύπρου. Αν δεν υπήρχε αυτή η προδοσία, ο Αττίλας δεν θα μπορούσε να πατήσει τις ακτές του νησιού της Αφροδίτης. Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρχηγών των τότε κομμάτων της ελληνικής βουλής, είχε θωρακίσει τη Βόρεια Κύπρο με μια σιδερόφρακτη μεραρχία, με σύγχρονο βαρύ εξοπλισμό και 9.000 αποφασισμένους Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες.
Τί έλεγε άραγε γι’ αυτήν την προδοσία ο δήθεν πατριώτης, δικτάτορας Παπαδόπουλος, στον αρχηγό της Χ.Α., που τον επισκεπτόταν συχνά στον Κορυδαλλό; Αν ήταν πραγματικά έντιμοι αξιωματικοί, ο Παπαδόπουλος, ο Ιωαννίδης και η παρέα του, θα έπρεπε να είχαν αυτοκτονήσει.
Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χ.Α., σε πολιτική εκδήλωση της παράταξής τους, παρουσίασε έμβλημα με το πουλί της χούντας, την οποίαν ποτέ δεν αποκήρυξαν.
Η προκλητική διαδήλωση των μαυροφορεμένων χρυσαυγιτών έξω από τη Γερμανική Πρεσβεία είναι ένα βροντερό παράδειγμα για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η παράταξη αυτή, για να εγκλωβίσει νέους που δεν γνωρίζουν την ιστορία του τόπου μας, αλλά που υποφέρουν σήμερα από την ανεργία, την πολιτική  μοναξιά, την αφόρητη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.
Θα πρέπει να θυμίσουμε όμως στα παιδιά αυτά, ότι ο ελληνισμός δεν αντέχει άλλες ήττες, άλλους διχασμούς. Έχει ήδη αρκετά ανοιχτά μέτωπα. Σκοπιανό, Τσάμηδες, το άγρυπνο μάτι της Τουρκίας, το δόγμα Νταβούτογλου, την εσωτερική πολιτική αστάθεια που επιτείνεται από την οικονομική κρίση. Δεν είναι, άλλωστε, πολύ μακριά οι μεγάλες εθνικές μας ήττες, 1897, 1922, το πογκρόμ ενάντια στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης το 1955, η τραγωδία της Κύπρου το 1974. Αλλά στοπ, παιδιά.
Θα εμποδίσουμε με κάθε νόμιμο, δημοκρατικό τρόπο τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, θα επαγρυπνούμε ενάντια στα εθνικιστικά παραληρήματα του τύπου  «θα κάνουμε περίπατο στην Αγιά Σοφιά» και λοιπές ανοησίες, που «κοσμούν» τα συνθήματα αυτού του επικίνδυνου για την πολιτική ομαλότητα, τον τρόπο της ζωής μας, τον καθημερινό μας πολιτισμό, νεοφασιστικού μορφώματος.
Οπότε, ναι, «Κάτω τα χέρια από την Κύπρο και την Ελλάδα», ναζήδες, νεοφασίστες, ρατσιστές, γιατί είμαστε κι εμείς εδώ, δηλαδή ένας ολόκληρος λαός, που πιστεύει και στηρίζει με τις όποιες διαφορές του και την εύλογη κριτική του, τους  κοινοβουλευτικούς θεσμούς.
Η Χρυσή Αυγή είναι πιο μεγάλη απειλή από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

*Ο Μανόλης Τσακίρης είναι συγγραφέας έξι βιβλίων. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη σωτηρία σημαντικών αρχαιοτήτων του 2ου π.Χ. αιώνος. Είναι πρόεδρος του υπερκομματικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας. Οργάνωσε εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Κάρολο Κουν, τον Παύλο Μάτεσι, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Μανόλη Κάσδαγλη, κ.ά. Υπήρξε για 14 χρόνια στενός συνεργάτης του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: