Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Έκτακτο: Ο ρωσικός στόλος κατευθύνεται στην Μεσόγειο. Παγκόσμιο σοκ και δέος για την άθλια απόφαση των Γερμανών!

H Ευρώπη εξελίσσεται σε πυριτιδαποθήκη του πλανήτη. Το βίαιο κούρεμα ρωσικών κεφαλαίων που βρίσκονται σε κεντρικές τράπεζες προκαλεί εντάσεις που δεν μπορεί να βάλει ακόμη και ο πιο ευφάνταστος νους. Οργιάζουν οι φήμες για την λεηλασία των κυπριακών κοιτασμάτων πετρελαίου ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για κινητοποίηση του ρωσικού στόλου με κατεύθυνση στη Μεσόγειο.
Η ανεγκέφαλη απόφαση του Eurogroup κάτω από την πίεση των Γερμανών να μετατρέψουν την Ευρώπη σε μια ζώνη οικονομικής εξαθλίωσης προκαλεί εξελίξεις που δεν έχει ξαναζήσει η δική μας γενιά.
Οι φωτογραφίες των ΑΤΜ από κυπριακές τράπεζες κοσμούν το Σάββατο τις ιστοσελίδες ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης: Η επιβολή έκτακτης εισφοράς εν μία νυκτί στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, ως μέρος του πακέτου διάσωσης, έχει προκαλέσει σοκ στην Κύπρο και έχει ανεβεί ψηλά στις προτεραιότητες των ξένων μέσων.
Σχεδόν όλα τα μέσα επικεντρώνονται στο πρωτόγνωρο μέτρο του «κουρέματος» των καταθέσεων, σε σύγκριση με τα μέχρι τώρα πακέτα διάσωσης στην κρίση στην Ευρωζώνη . «Οι αποταμιευτές πληρώνουν το μάρμαρο στο άνευ προηγούμενου πακέτο διάσωσης της Κύπρου» γράφει το Reuters.
To μέτρο, σημειώνει το πρακτορείο, είναι μία «ριζοσπαστική αλλαγή πλεύσης» από την τακτική των προηγούμενων διασώσεων. Μεγάλο μέρος των καταθετών στο νησί, επισημαίνει το πρακτορείο, είναι Ρώσοι που δεν κατοικούν στην Κύπρο, αλλά οι περισσότεροι που σχημάτιζαν τις ουρές στα ΑΤΜ το Σάββατο ήταν Κύπριοι.
«Οι αποταμιευτές πλήττονται με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης» γράφει και το BBC. Επιπλέον ζήτημα, εκτιμά ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στις Βρυξέλλες, είναι το εάν το μέτρο θα προκαλέσει ανησυχία στους καταθέτες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Αμεσότερος ο τίτλος της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung: «Το νησί σώθηκε, οι αποταμιεύσεις εξαφανίστηκαν» γράφει η εφημερίδα, λέγοντας πως το μέτρο δεν διακρίνει μεταξύ συνταξιούχων κύπριων και ρώσων μεγαλοκαταθετών (εκτός, φυσικά, από τον υψηλότερο συντελεστή για τα μεγάλα ποσά).
«Το σοκ ήρθε νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Αρκετός κόσμος όρμησε στις τράπεζες και προσπάθησε να διασφαλίσει τις αποταμιεύσεις του, αλλά μάταια» γράφει.
Για «μίνι έφοδο στις τράπεζες της Κύπρου» μιλά και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επίσης επισημαίνει ότι ανάλογο μέτρο δεν έχει συνοδεύεσει τα προηγούμενα πακέτα.
«Άδικη, μυωπική και αυτοαναιρούμενη» κρίνει την απόφαση ο Economist που βλέπει τρία σημαντικά λάθη: πρώτον ξυπνά και πάλι ο φόβος της μετάδοσης της κρίσης∙ δεύτερον στους χειρισμούς που «τσακίζουν τις χήρες και αφήνουν άθικτους του ομολογιούχους»∙ και τρίτον στο ότι πρόκειται για κίνηση που δεν έχει συνοχή στο ευρύτερο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης.
O πρόεδρος του Eurogroup, γράφει η γαλλική Le Monde, «μπορεί να ξεφυσά (souffler) αλλά οι κύπριοι καταθέτες θα υποφέρουν (suffrir)». Το πακέτο χτυπά και τους αποταμιευτές με την «καινοτομία», γράφει, της επιβολής εισφοράς στις καταθέσεις.
«H Eυρωπαϊκή Ένωση αναγκάζει τους αποταμιευτές της Κύπρου να πληρώσουν τη μισή διάσωση» γράφει στο πρώτο θέμα της το μεσημέρι του Σαββάτου η ιστοσελίδα της El Pais. Mε αυτόν τον τρόπο, σημειώνει, «για πρώτη φορά πρέπει να πληρώσουν και καταθέτες για πακέτο διάσωσης, ακόμη και κάτου των ευρωπαϊκών ορίων των 100.000 ευρώ».
http://www.kourdistoportocali.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: