Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Διακομματική μαφία στη Θεσσαλονίκη

Τραπεζικά στελέχη, δικηγόροι, απόστρατοι αστυνομικοί, επιχειρηματίες, διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ αλλά και γνωστός δημοσιογράφος, που εργαζόταν στην ΕΤ3 συνελήφθησαν από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις. Αργά το απόγευμα της Τετάρτης και συγκεκριμένα γύρω στις 18:00 οδηγήθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για να παρουσιαστούν στον ανακριτή 53, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τελικά συλληφθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε με συνδυασμένες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. Την Τρίτη, η ανακοίνωση της αστυνομίας έκανε λόγο για 47 συλληφθέντες.
Πέντε πρόσωπα από τους 53 συλληφθέντες θεωρούνται ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης. Πολλές από τις κατηγορίες που θα απαγγελθούν αφορούν αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι κατηγορίες αφορούν πλημμελήματα. Μεταξύ άλλων, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιασμών, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Η δικογραφία

Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των συλληφθέντων αφορά τις, κατά περίπτωση, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος. Στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων:

•    Διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις 4 εγκληματικές οργανώσεις,
•    Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση.
•    Εξακριβώθηκε ο τρόπος - μέθοδος δράσης τους (modus operandi).
•    Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους.
•    Εξακριβώθηκαν ιδιώτες και καταστήματα - επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν.
•    Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Όπως προκύπτει από την έρευνα, μέλη της μίας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Επιπλέον, και οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης. Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών. Επίσης, συνεχίζονται και οι προσαγωγές ατόμων, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

Κύριοι πρωταγωνιστές του κυκλώματος

Κύριοι πρωταγωνιστές σε αυτό το κύκλωμα θεωρούνται ο 58χρονος ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων Μάρκος Καραμπέρης που είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Βατοπαιδίου, ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον συνδυασμού του κ. Κ. Βελόπουλου (ΛΑΟΣ), αλλά και τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Μάριος Μελέτης που έχουν παλαιότερα κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών αλλά και για συμπλοκή με αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το Βήμα, κατηγορούμενος είναι ακόμη ο 54χρονος επιχειρηματίας Δημήτριος Λαμπάκης, ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εταιρείας με ...σφολιάτες στην Χαλκιδική. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς την εταιρεία την είχε υφαρπάξει απο τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, ένα ακόμη θύμα των τοκογλύφων. Στην δικογραφία περιλαμβάνονται επιβαρυντικά στοιχεία και για συγγενείς του Δ. Λαμπάκη ανάμεσα στους οποίους και ένας 25χρονος.

Κατηγορείται επίσης το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ στην συμπρωτεύουσα Χρήστος Παπαχατζής, ο οποίος ακούγεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες «να κρατάει στο συρτάρι καταγγελίες για την δράση του τοκογλυφικού κυκλώματος και κυρίως του βασικού κατηγορούμενου Μάρκου Καραμπέρη», όπως σημειώνεται στη δικογραφία. Ο κ. Παπαχατζής έχει διατελέσει πρόεδρος της ΠΑΣΚ εφοριακών. Το 2011, επί υπουργίας Βενιζέλου, αφού μέχρι τότε υπήρξε διευθυντής της Β` Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, τοποθετείται στη νευραλγική θέση της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε.

Ανάμεσα στα ονόματα των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και αυτό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιάννη Φερέτη – σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς εφεδρείας – ο οποίος σύμφωνα με τους αστυνομικούς «παλαιότερα είχε δανειστεί χρήματα από τον Μάρκο Καραμπέρη, αλλά μετά ανέλαβε έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών να διεκπεραιώνει τις οικονομικές συναλλαγές και τις τοκογλυφικές πράξεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία».

Στην δικογραφία βρίσκεται και το όνομα διευθυντικού στελέχους μεγάλης Τράπεζας, ο οποίος κατηγορείται ότι φρόντιζε για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές του κυκλώματος και για το «ξέπλυμα» των εισπράξεων των τοκογλύφων. Σύμφωνα με υπολογισμούς των αξιωματικών της ΕΛΑΣ ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ έχει ξεπλυθεί με το σύστημα των κερδισμένων δελτίων του «Στοιχήματος», ενώ μέχρι και πρόσφατα ο Μάρκος Καραμπέρης και ένας συνεργάτης του πήγαιναν ταξίδια στην Ελβετία όπου διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τοκογλυφικές εισπράξεις.

Οι «συνεργάτες» αστυνομικοί

Στην θέση του κατηγορουμένου βρίσκεται ένας αστυνομικός του τμήματος Λευκού Πύργου, ο οποίος φρόντιζε για την τοποθέτηση «μπράβων» των συμμοριών σε νυκτερινά κέντρα αλλά και για την μεταφορά των χρημάτων της μαφίας της νύκτας.

Δικογραφία έχει σχηματισθεί σε βάρος και άλλου αστυνομικού - υπηρετεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης – ο οποίος παρείχε πληροφορίες στο κύκλωμα για τις έρευνες των συναδέλφων του, εξασφαλίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες του. Το κύκλωμα των τοκογλύφων φρόντιζε ακόμη και για τις πολυήμερες δωρεάν διακοπές του στην Χαλκιδική.

Κατηγορούμενος είναι ένας ακόμη εν ενεργεία αστυνομικός που παρείχε στα μέλη του κυκλώματος στοιχεία από τις απόρρητες ηλεκτρονικές καταγραφές των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπόθεση ηλεκτρονικού τζόγου. Ο πρώην αξιωματικός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης του Μάρκου Καραμπέρη και προχωρούσε σε παράνομες συναλλαγές εν ονόματί του.

Ανάμεσα στους 53 κατηγορουμένους είναι και δύο δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήταν νομικοί εκπρόσωποι του βασικού κατηγορούμενου και -  σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ - «ακούγονται σε συνομιλίες να υποβοηθούν τα μέλη του κυκλώματος να εισπράττουν και να ξεπλένουν χρήματα από τα θύματα της τοκογλυφίας». Οι δύο δικηγόροι, πάντως, αναφέρουν ότι όλες οι συμβουλές τους ήταν «νομικού τύπου».

Η μακρά λίστα των κατηγορουμένων συμπληρώνεται από σειρά «μπράβων» της νύχτας αλλά και από διάφορους ιδιώτες, οι οποίοι υποβοηθούσαν το κύκλωμα στις δουλειές του. Ανάμεσά τους ένας αλλοδαπός πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ αλλά και ένας παράγοντας της ομάδας. Και οι δύο συμμετείχαν σε κύκλωμα «μπράβων».

Στην δικογραφία της υπόθεσης υπάρχουν πολλές καταθέσεις επιχειρηματιών - θυμάτων των τοκογλύφων αλλά και δεκάδες χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες έγιναν τους τελευταίους μήνες, μέσω των συστημάτων της ΕΥΠ.

Τα συγχαρητήριά του κ. Παπουτσή

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο και δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία, με την εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι ο αγώνας απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα, που αποκομίζουν παράνομα τεράστια οικονομικά ποσά, στερώντας το ελληνικό δημόσιο από σημαντικά έσοδα, είναι διαρκής και κυρίως, χωρίς διακρίσεις και εκπτώσεις».

«Το ΣΔΟΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και κάθε συναφούς έκνομης δραστηριότητας, με στόχο την αποκατάσταση και εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία και πίστης ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό αφορά και  στελέχη του ίδιου του  ΣΔΟΕ, εφόσον παραβιάζουν το νόμο και το καθήκον τους. Κι αυτό φάνηκε και στις συγκεκριμένες υποθέσεις» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: