Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

"Παρών" για την προεδρία ΠΑΣΟΚ δηλώνει σε συνέντευξή του ο Χρήστος Παπουτσής

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΙΔΗ
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής.

"Αυτά θα τα δούμε όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες…", επισημαίνει με νόημα ο κ. Παπουτσής στην εφ’ όλης ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Pheme.gr.
Έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος της συμπολίτευσης αναμένεται να προκαλέσει η δριμεία κριτική που ασκεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έναντι των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι καταφέρθηκαν εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με απαξιωτικούς και ανοίκειους χαρακτηρισμούς. "Η διαρκής αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα της πρωθυπουργίας του έγινε με τον πιο χυδαίο και τον πιο άδικο τρόπο", επεσήμανε ο κ. Παπουτσής.

Με δηκτικό τρόπο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται και στα ανανήψαντα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία εσχάτως δηλώνουν.. αθώα του αίματος και άγνοια των αποφάσεων που έλαβαν, επιρρίπτοντας το λίθο του αναθέματος στον κ. Παπανδρέου. "Δικαιούμαι να αναρωτιέμαι, τι ήταν αυτό που κρατούσε κλειστά τόσο καιρό τα στόματα και ποιες δυνάμεις τα απελευθέρωσαν; Είναι άραγε τόσο αθώοι όλοι;"! 
Παράλληλα ο κ. Παπουτσής στηλιτεύει τη στάση κορυφαίων υπουργών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα καταλάβει πλεονεκτικότερη θέση στην κούρσα διαδοχής, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στο έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου. "Είναι εγκληματικό αυτές τις ώρες", επεσήμανε ο κ. Παπουτσής, "να στρέφουμε την προσοχή μας στις εσωκομματικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ και να αφήνουμε τις υποχρεώσεις μας στην κυβέρνηση"!
Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Παπουτσή.

 Κύριε υπουργέ αίσθηση προκάλεσε η επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος της Θεσσαλονίκης. Τι διεργασίες και προπαρασκευή υπήρξε επί του θέματος;

Είναι πράγματι μια πολύ μεγάλη επιτυχία των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης.  Υπήρξε άριστη προετοιμασία, προσεκτικοί χειρισμοί, μεθοδικότητα, επαγγελματισμός,  με αποτέλεσμα να καταφέρουν το μεγαλύτερο χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα που έγινε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Το πιο σημαντικό όμως απ όλα είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία έδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν. Επιβάλλει το νόμο με δικαιοσύνη. Και έχετε δίκιο, προκαλεί μεγάλη αίσθηση το γεγονός ότι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε καθημερινά βρίσκονται ξαφνικά μπλεγμένοι σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Πιστεύω ότι η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει. Ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά είναι αγώνας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι οργανωμένες συμμορίες και τα κυκλώματα "προστασίας" οργιάζουν σε όλες τις πόλεις της χώρας. Υπάρχει άραγε κάποιο ειδικό σχέδιο για το εν λόγω ζήτημα;

Το φαινόμενο της τοκογλυφίας, της εκβίασης, της "προστασίας", είναι βέβαιο ότι δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας μας. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, η Ελληνική Αστυνομία Εξάρθρωσε τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος διακοσίων δέκα επτά ατόμων, που εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Αττική, την Κόρινθο, το Λουτράκι, τη Χαλκίδα, το Αγρίνιο. Και όχι μόνο… Κατηγορούνται και για άλλες εγκληματικές πράξεις, όπως απόπειρες ανθρωποκτονιών, ναρκωτικά, όπλα κλπ. Άρα μιλάμε για πολύ επικίνδυνα καλά οργανωμένα κυκλώματα.Όπως βλέπετε η δράση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι συστηματική και μεθοδική με πολύ σημαντικά αποτελέσματα εναντίον των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την επιχειρηματικότητα, απομυζούν τεράστια χρηματικά ποσά από το κράτος και το κυριότερο, καταστρέφουν τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων οδηγώντας πολλούς από αυτούς ακόμη και στην αυτοκτονία, ιδιαίτερα λόγω και της οικονομικής κρίσης. Δεν υπάρχει καμία ανοχή σε αυτόν τον υπόκοσμο! Όποιος κι αν είναι ο αρχηγός, ό,τι επάγγελμα και να κάνει, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι διασυνδέσεις του! Δεν υπάρχουν πολίτες υπεράνω υποψίας λόγω κοινωνικής θέσης ή επαγγέλματος…

Μείζον ζήτημα αποτελεί κ. Παπουτσή η αυξανόμενη εγκληματικότητα, η οποία αν παρατηρήσει κανείς τα στοιχεία θα διαπιστώσει με θλίψη ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος ατόμων της τρίτης ηλικίας. Διερωτώμαι αν μπορεί να υπάρξει ειδική μέριμνα, να δοθούν έστω κάποιες χρήσιμες οδηγίες κατά το βρετανικό μοντέλο αντεγκληματικής πολιτικής.

Είναι αλήθεια ότι οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, χρειάζονται την ιδιαίτερη προσοχή του κράτους όταν μάλιστα βιώνουμε πρωτόγνωρες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.  Αυτό δεν είναι έργο μόνο της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και άλλων πιο αρμόδιων κοινωνικών φορέων. Όσον αφορά την Ελληνική Αστυνομία εκτός από τον δικό της προγραμματισμό δράσεων, συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση, πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με εκπροσώπους ευπαθών ομάδων πληθυσμού όπου τους δίνονται οδηγίες αυτοπροστασίας και πρόληψης, ενώ υπάρχουν και προγράμματα για την άμεση ενημέρωσή τους.

Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη αναφορά σας στη Βουλή στην εν εξελίξει, όπως αναφέρατε, επιχείρηση της ΕΥΠ, η οποία είναι μείζονος σημασίας.

Είναι σύνηθες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να ασχολείται με υποθέσεις υψίστης σημασίας για τη χώρα. Το σύνηθες επίσης είναι οι επιχειρήσεις αυτές να μένουν μυστικές, οι περισσότερες ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή τους…

Ζούμε τη χειρότερη εγκληματική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Τα χειρότερα άραγε είναι μπροστά ή πίσω μας κύριε υπουργέ;

Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα απραξίας δεκαετιών. Επιπλέον, οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες. Και σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία χώρες που αντιμετώπισαν ύφεση και βαθιά οικονομική κρίση και δέχθηκαν την τεράστια πίεση μεταναστευτικών ροών είχαν ως επακόλουθο την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας.
Οι επισημάνσεις αυτές δεν χρησιμοποιούνται ως άλλοθι, δίνουν όμως την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Γιατί διαφορετικά, η ισοπεδωτική κριτική που ασκείται προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αδικεί τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και τα υπαρκτά αποτελέσματα,  καθώς επιχειρείται από πολλές πλευρές να μεταφερθεί στο Υπουργείο τόσο το βάρος των ευθυνών του παρελθόντος, όσο και οι ευθύνες, η ολιγωρία και οι ανεπάρκειες των συναρμόδιων φορέων, σήμερα. Ας σταματήσουμε να κραδαίνουμε την ψεύτικη εικόνα ενός κράτους απόντος, ανίκανου να προστατεύσει τον πολίτη. Ας σταματήσουν κάποιοι να επενδύουν στην κοινωνία του φόβου, προσδοκώντας ότι θα κερδίσουν την ψήφο του φοβισμένου πολίτη. Οι συγκυρίες είναι εκρηκτικές και το πεδίο της ασφάλειας δεν προσφέρεται για άσκηση δημαγωγίας. Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, ο πολιτικός μας λόγος και κυρίως οι πράξεις μας πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όχι στον εκφοβισμό του πολίτη και στην απομόνωσή του μπροστά στην τηλεόραση, όπου παρουσιάζεται με εντυπωσιακό τρόπο  κάθε εγκληματική πράξη και συνήθως αποσιωπάται μια επιτυχία εναντίον του εγκλήματος. Μόνο η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού μπορεί να μας βγάλει χωρίς σοβαρές απώλειες από την κρίση και εκεί πρέπει να είναι στραμμένη η προσοχή μας, οι πολιτικές μας αποφάσεις και πράξεις.

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχετε επαρκώς τοποθετηθεί. Τηρείτε στάση αναμονής ή έχετε επιλέξει σ’ αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο να μην βρίσκεστε στην πρώτη γραμμής;

Κάνετε λάθος. Επιλέγω να βρίσκομαι πάντα στην πρώτη γραμμή με τη δουλειά μου. Και όσον αφορά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο Εθνικό Συμβούλιο. Κι όταν έρθει η ώρα θα πάρω και πάλι το λόγο. Αυτή την περίοδο όμως γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να συνδυάζουμε την ασφάλεια των πολιτών με την εγγύηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, θεσμικής και πολιτικής κρίσης. Σε αυτό είμαι προσηλωμένος. Δεν θα κουραστώ να λέω πως είναι εγκληματικό αυτές τις ώρες, αυτές τις μέρες, τις πιο κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και του λαού μας, να στρέφουμε την προσοχή μας στις εσωκομματικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ και να αφήνουμε τις υποχρεώσεις μας στην κυβέρνηση.

Δεν θα είστε υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, οψέποτε ανοίξουν οι σχετικές διαδικασίες;

Αυτά θα τα δούμε όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες…

Η αντιμετώπιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχει λάβει τη μορφή δημόσιου λιθοβολισμού, κυρίως από ηγετικά στελέχη του κόμματος σας. Πόθεν αυτή η συσσώρευση οργής;

Δεν μπορώ εγώ να εξηγήσω τον εσωτερικό κόσμο άλλων ανθρώπων…  Βέβαια, δικαιούμαι να αναρωτιέμαι, τι ήταν αυτό που κρατούσε κλειστά τόσο καιρό τα στόματα και ποιες δυνάμεις τα απελευθέρωσαν; Είναι άραγε τόσο αθώοι όλοι; Έχω συνηθίσει στην πολιτική μου πορεία όπως και στη ζωή μου να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου… Ζητάμε από τον ελληνικό λαό τα δύο τελευταία χρόνια να κάνει τεράστιες θυσίες. Είναι ανήθικο λοιπόν να του λέμε σήμερα ασυναρτησίες τύπου "άλλα θέλαμε άλλα κάναμε γιατί μας παραπλάνησε ένα πρόσωπο", αντί με σοβαρότητα να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις, ακόμη και διορθωτικές, για να πετύχει αυτός ο αγώνας, για να πιάσουν τόπο και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες.

Στελέχη του κόμματος σας διατύπωσαν την άποψη ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποσύρθηκε οικειοθελώς από την Πρωθυπουργία, αλλά κατόπιν πίεσης συγκεκριμένων μελών της Κ.Ο και ισχυρών ομάδων συμφερόντων. Ποια είναι η γνώμη σας;

Η στάση του καθένα μας έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών. Η αλήθεια είναι πως η διαρκής αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα της πρωθυπουργίας του έγινε με τον πιο χυδαίο και τον πιο άδικο τρόπο. Κάποιοι από το παρασκήνιο επιχειρούσαν να καθορίσουν τις τύχες της χώρας. Η επίθεση αυτή στο πρόσωπό του συνεχίζεται και σήμερα. Με διάφορους τρόπους.

Δεν σας θλίβει η υποχώρηση της πολιτικής έναντι της τεχνοκρατικής  αντίληψης των πραγμάτων;

Όσες φορές επιχειρείται η προσέγγιση πολιτικών ζητημάτων μέσω μιας στυγνής τεχνοκρατικής αντίληψης, τα αποτελέσματα είναι γνωστά.Όμως, θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι έχω δει τεχνοκράτες που επιτυγχάνουν στη θέση τους γιατί επιδεικνύουν υψηλότατο βαθμό δημοκρατικής και κοινωνικής ευαισθησίας και έχω δει τεχνοκράτες να αποτυγχάνουν επειδή δεν αντελήφθησαν καθόλου τα μηνύματα της κοινωνίας και αδιαφόρησαν για τους κανόνες της δημοκρατίας. Το ίδιο έχω δει και με πολιτικούς, οι οποίοι ανέλαβαν θέσεις ευθύνης σε Υπουργεία τα οποία απαιτούν τεχνοκρατική διαχείριση και ταυτίστηκαν με το ρόλο τους, ταυτίστηκαν με την καρέκλα. Και τελικά, γιατί ξέχασαν το βασικό λόγο που βρίσκονται εκεί, προκειμένου να εκφράσουν τα αιτήματα των πολιτών. Άρα δεν είναι αυτό το κριτήριο.

Η κοινωνία -και ένα μεγάλο τμήμα του ΠΑΣΟΚ- νοιώθει προδομένη από την αντιμετώπιση που επιφύλαξε στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου.

Αλήθεια δεν υπήρχε άλλος δρόμος, άλλη επιλογή; Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας παραλάβαμε από τη ΝΔ τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα. Και η πραγματικότητα είναι ότι το Μνημόνιο αποτέλεσε ένα ασφυκτικό πλαίσιο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Έχω πλήρη συνείδηση ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις σε αυτή την πορεία μέχρι σήμερα. Έχω όμως και πλήρη συνείδηση ότι δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τον αγώνα για να μπορούμε ακόμη να στεκόμαστε όρθιοι και να αγωνιζόμαστε. Και μάλιστα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που συνειδητοποίησε εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ότι δεν διαθέτει το νομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο, για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού νομίσματος όταν δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις από τις διεθνείς αγορές. Βέβαια, ο λαός δεν είναι πειραματόζωο και έχει υποστεί τεράστια ταλαιπωρία με την ανατροπή των οικογενειακών σχεδιασμών και προτεραιοτήτων. Γι αυτό πρέπει να βάζουμε κόκκινες γραμμές.  Δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχνάμε και να αδιαφορούμε για την αγωνία των εργαζομένων, την απελπισία των ανέργων, το δικαίωμα κάθε πολίτη στην ποιότητα ζωής.

Τι πιστεύετε κύριε υπουργέ; Υπάρχει "αύριο" για το ΠΑΣΟΚ ή έκλεισε ο βιολογικός του κύκλος;

Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα παραμείνει μια μεγάλη παράταξη  έκφρασης του κεντρώου χώρου και των δυνάμεων της Αριστεράς, που πιστεύουν στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και το διαρκή δημοκρατικό εκσυγχρονισμό στις δομές και τις λειτουργίες του κράτους και της κοινωνίας.

Αν γυρίζατε τον πολιτικό χρόνο στα τέλη του 2009, τι θα ζητούσατε επιμόνως να αλλάξει στην ασκηθείσα πολιτική; Ποιο μεγάλο λάθος θα θέλατε να είχε αποφευχθεί;

Αυτό που επεσήμανα από την πρώτη στιγμή.  Δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα για να επιτυγχάνεις τους μακροοικονομικούς στόχους αδιαφορώντας για την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία. Δηλαδή, τη λειτουργία της αγοράς και την αγοραστική δύναμη των πολιτών ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Το αποτέλεσμα για την κοινωνία θα γίνεται ολοένα και πιο επώδυνο, εάν δεν καταφέρουμε άμεσα , με κάθε θυσία και επαναδιαπραγμάτευση, τώρα και όχι αργότερα, να πυροδοτήσουμε μια αντικυκλική πολιτική στην οικονομία και να επαναλειτουργήσει η αγορά. Διαφορετικά, θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στην ύφεση για πολύ χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: