Καλλιεργούν φυτά χωρίς να έχουν ανάγκη τη γη, αφού κυριολεκτικά τα «ανεβάζουν» στον αέρα. Πρόκειται για την πρώτη πειραματική αεροπονική φάρμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που λειτουργεί ήδη στα εργαστήρια της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Σύμφωνα με όσα περιγράφει στην «Κ» ο καθηγητής κ. Γεώργιος Σαλάχας, πρόκειται για την εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας αιχμής, την αεροπονία, όπου τα φυτά αναπτύσσονται ταχύτατα στον αέρα, έχοντας παράλληλα τις μικρότερες απαιτήσεις σε νερό, θρεπτικά στοιχεία και κατανάλωση ενέργειας. Επίσης θεωρείται οικολογικά ασφαλής μέθοδος, φιλική προς το περιβάλλον για την παραγωγή φυσικών και υγιεινών προϊόντων. Σύμφωνα με τον κ. Σαλάχα, τα αεροπονικά παραγόμενα προϊόντα είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και ποιοτικά άριστα και το ίδιο γευστικά σε σχέση με τα μέχρι σήμερα αντίστοιχα παραγόμενα υδροπονικά. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα, όπως το μεγαλύτερο αρχικό κόστος, η μεγαλύτερη ευαισθησία του συστήματος σε πιθανές βλάβες (π.χ. διακοπές ρεύματος) και κυρίως η έλλειψη εκπαίδευσης των αγροτών στις νέες τεχνολογίες.
Ο κ. Σαλάχας εξηγεί ότι η βασική αρχή της αεροπονίας είναι η ανάπτυξη των φυτών απουσία εδάφους ή οποιουδήποτε άλλου υποστρώματος. Οι ρίζες αναπτύσσονται στον αέρα μέσα σε κλειστά συστήματα καλλιέργειας. Η διατροφή των φυτών γίνεται μέσω ψεκασμού υπό πίεση του ανόργανου θρεπτικού διαλύματος στις ρίζες. Το θρεπτικό διάλυμα είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα στις υδροπονικές καλλιέργειες και αποτελείται από απλά ανόργανα άλατα. Ετσι η ρίζα αναπτύσσεται σε περιβάλλον πλούσιο σε οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο μεταβολισμός της στα όρια των γενετικών της δυνατοτήτων και να αναπτύσσεται 50% ταχύτερα σε σχέση με τα άλλα συστήματα καλλιέργειας. Παράλληλα, γίνεται «ευκολότερος ο έλεγχος των ασθενειών με σύγχρονες μεθόδους αποστείρωσης, χωρίς φυτοφάρμακα». Ετσι η καλλιέργεια των φυτών μπορεί να επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς διακοπή. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σαλάχα, τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα με μαρούλι και πλατύφυλλο βασιλικό, ήταν απόλυτα επιτυχημένα. Αυτή την περίοδο το αεροπονικό σύστημα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και μελετώνται οι επί μέρους παράμετροι και το κόστος λειτουργίας του. Από τις αρχές του επόμενου έτους σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί πιλοτικά, ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Ελληνες και Κύπριους παραγωγούς για την εγκατάστασή του σε παραγωγικές μονάδες.
Υποσχόμενη τεχνολογία
Η αεροπονία είναι, κατά τον καθηγητή, η υποσχόμενη τεχνολογία του μέλλοντος που θα αλλάξει πολλά και στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Ηδη στο παγκόσμιο κέντρο σποροπαραγωγής πατάτας στο Περού παράγεται αεροπονικά πολλαπλασιαστικό υλικό με απίστευτα μεγάλες αποδόσεις. Οι πρώτες επιχειρηματικές αεροπονικές βιοφάρμες λαχανικών λειτουργούν στις ΗΠΑ και οι προοπτικές είναι εξαιρετικές και για την παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών για τη βιομηχανία και τη βιοτεχνολογία. Επίσης, οι κάθετες αεροπονικές φάρμες και οι αεροπονικοί κήποι του μέλλοντος ήδη σχεδιάζονται για τα κέντρα των μεγαλουπόλεων, και σύντομα στο μέλλον θα αποτελούν μέρος της σύγχρονης κατοικίας. Τέλος, όπως εκτιμά, η ελάχιστη κατανάλωση νερού που απαιτείται στο κλειστό αεροπονικό σύστημα θα το καταστήσει μελλοντικά ένα σημαντικό παράγοντα αντιμετώπισης της λειψυδρίας και της ερημοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου