Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Μια πρώτη αξιολόγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία

Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι ο νικητής, αφού κερδίζει τους περισσότερους και μεγαλύτερους δήμους του νομού, αλλά και την Περιφέρεια.
Αναλύοντας όμως προσεκτικότερα τα αποτελέσματα διακρίνουμε νέα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να αναλυθούν από τα κομματικά επιτελεία:
1.   Η μεγάλη αποχή είναι ένα νέο φαινόμενο που οφείλεται στην απογοήτευση των ψηφοφόρων από όλους τους κομματικούς σχηματισμούς.
2.   Το αποτέλεσμα της περιφέρειας  με την αναμενόμενη νίκη του Κατσιφάρα μπορεί να χαρακτηρίζεται θετικό από τους επιτελείς του ΠΑΣΟΚ, όμως  θα πρέπει να αξιολογηθεί και η επίδοση του Γιώργου Παπαναστασίου ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος στους δήμους  Αγρινίου και  Ξηρομέρου.
3.   Στο Αγρίνιο, η τεράστια αποχή (61%) θα πρέπει να ερμηνευτεί με πολιτικούς όρους όπως και το  "κλείσιμο"  της ψαλίδας Μοσχολιού – Σταμάτη. Τα παζάρια του ΠΑΣΟΚ με τον Αντωνόπουλο και η τελική «επιβράβευσή» του  με τη θέση του αντιπεριφερειάρχη θα έχουν και μελλοντικές συνέπειες. Μπορεί ο Σταμάτης να μην κατέφερε να συσπειρώσει  τους νεοδημοκράτες αλλά και ο Μοσχολιός δεν θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος για όσα προηγήθηκαν.
4.   Στο Μεσολόγγι τόσο η ΝΔ όσο και το  ΠΑΣΟΚ  έχουν αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς.  Η τελική επικράτηση του "μη χρισμένου" Πάνου Κατσούλη, που κέρδισε ψήφους τόσο από τον αποτυχημένο Αναγνωστόπουλο (που είχε τη στήριξη των Κουρουμπλή, Γιαννακά και γραμματέα Ν.Ε.), όσο και από τη θανάσιμη κόντρα του "χρισμένου" από τη ΝΔ Γιώργου Πρεβεζάνου και του "αντάρτη" Νίκου Μουρκούση, δεν αναμένεται να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ που ξαναβγαίνει από την εκλογική διαδικασία βαθιά διχασμένο.
Η ανεξήγητη, ουσιαστικά, επιστροφή του χρίσματος από τον Γιάννη Ψαράκη, έδωσε τη δυνατότητα στον Πάνο Κατσούλη να αναδείξει τις οργανωτικές του ικανότητες και σε πολύ περιορισμένο χρόνο και να κερδίσει τις εντυπώσεις και μια δύσκολη εκλογή. Σχετικά με τις εξελίξεις στη ΝΔ αναμένεται η ένταξη του Μουρκούση στο υπό ίδρυση κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.
5.   Στη Ναύπακτο η ήττα του υποψήφιου της ΝΔ Θανάση Παπαθανάση από τον "ανεξάρτητο" Γιάννη Μπουλέ μάλλον ικανοποίησε τους νεοδημοκράτες του Σαμαρά που στήριξαν την πρώτη Κυριακή μαζί με αρκετούς πασόκους τον Κώστα Κονίδα. Όσο για το ΠΑΣΟΚ της Ναυπάκτου,  η κατάσταση είναι δύσκολα αναστρέψιμη αφού διαλύθηκαν και τα τελευταία πράσινα "μπαϊράκια" και ο Μπουλές μαζί με τον Καρακώστα έχουν διεμβολίσει  το χώρο. Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ από την αρχή να έχει δώσει στήριξη στον Μπουλέ, κάνοντας άνοιγμα και σε ευρύτερες αυτοδιοικητικές δυνάμεις, αλλά οι προσωπικές φιλοδοξίες και τα βουλευτικά παιγνίδια οδήγησαν στη τραγελαφική απονομή και επιστροφή του χρίσματος από τον Γιάννη Νταουσάνη.
6.   Στη Βόνιτσα η "αντάρτικη" υποψηφιότητα του Νώντα Τάνταρου  παρέδωσε τον δήμο στο υποψήφιο της ΝΔ Νίκο Σολδάτο. Η ήττα του νυν δημάρχου Γιώργου Αποστολάκη χρεώνεται στον   υποστηρικτή του Τάνταρου, Πάνο Κουρουμπλή ο οποίος τώρα  θα πρέπει να απολογηθεί στο κόμμα και τους ψηφοφόρους του.
7.   Στον Αστακό η επιλογή του μόνιμα αποτυχημένου Γιάννη Λύτρα από το ΠΑΣΟΚ σε βάρος του επιτυχημένου και έντιμου δημάρχου Παναγιώτη Στάϊκου ξαναέδωσε την ευκαιρία στον Πυθαγόρα Σαμαρά να κερδίσει το δήμο για τη ΝΔ. Λάθος επιλογή από το ΠΑΣΟΚ και έξυπνη στήριξη από τη ΝΔ.
8.   Στην Αμφιλοχία η άνετη επικράτηση του Απόστολου Κοιμήση από την πρώτη Κυριακή αποδεικνύει ότι όταν τα κόμματα κάνουν σωστές επιλογές προσώπων επιβραβεύονται με την ψήφο των πολιτών.
9.   Στο Θέρμο η επικράτηση για πέμπτη συνεχή φορά του Θεόδωρου Πορφύρη μπορεί να αποδοθεί, εκτός από το σημαντικό του έργο, στην επιτυχία του να διατηρήσει τον δήμο ως μοναδικό "ορεινό" του νομού.
Συνοψίζοντας πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΝΔ κέρδισε μόνο στους δύο δήμους του Ξηρομέρου κυρίως λόγω λάθους επιλογής προσώπου από το ΠΑΣΟΚ (στον Αστακό) και εσωτερικών προβλημάτων(στη Βόνιτσα).
Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε δύο δήμους, το Αγρίνιο και την Αμφιλοχία με επίσημα χρισμένους υποψήφιους και το Θέρμο με ανεπίσημο χρίσμα.
Στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο είχαμε την επιστροφή χρισμάτων του ΠΑΣΟΚ και την επικράτηση των «ανεξάρτητων» Μπουλέ και Κατσούλη που χρήζουν ο καθένας διαφορετικής αξιολόγησης αφού στηρίχθηκαν σε ψήφους του ΠΑΣΟΚ κυρίως κατά την πρώτη Κυριακή και σε ψήφους προερχόμενους από δεξιά, πασοκικά και αριστερά συντροφικά μαχαιρώματα τη δεύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: