Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Θα λαλήσουν κουκουβάγιες στην "Παλαμαϊκή Σχολή" Μεσολογγίου

Μπορούν να πανηγυρίζουν όσοι εκ των συμπολιτών μας "Μεσολογγιτών" προσέφυγαν στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για το εγκαταλειμμένο πλέον κτίριο του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου (Παλαμαϊκής Σχολής), αφού ανακοινώθηκε η Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο «διότι αποτελεί κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, σημαντικό και μοναδικό για την περιοχή δείγμα του πρώιμου ελληνικού μοντερνισμού. Αποτελεί δε τεκμήριο της οργάνωσης του σχολικού χώρου και της πραγματοποίησης σε τοπικό επίπεδο, ενός σημαντικού προγράμματος παραγωγής σχολικών κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Η αποκατάστασή του θα γίνει με βάση τα αρχικά σχέδια».
Έτσι δικαιώθηκαν οι προσπάθειες του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσολογγίου και της Αρχαιολογικής Ιστορικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και των «ακραιφνών» Μεσολογγιτών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτές.
Θα παραμείνει λοιπόν να ερειπώνεται (κατοικία στις κουκουβάγιες) το «ιστορικό» κτίριο και παράλληλα οι 350 μαθητές του 1ου Γυμνασίου θα εξακολουθήσουν  να κάνουν  μαθήματα σε προκατασκευασμένες παράγκες …
Αυτό βέβαια λίγο ενδιαφέρει του αγαπητούς «εραστές» του «πολιτισμού» και της «παράδοσης» …..
Γιατί βέβαια δεν νομίζουμε ότι θα διατεθούν από την πολιτεία τα πολλαπλάσια χρήματα, από αυτά που απαιτούνται για ένα νέο σχολείο, για να «αναπαλαιωθεί» ένα κτίριο το οποίο τελικά δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες του 1ου Γυμνασίου….
Μακάρι να «αναπαλαιωθεί» και να είναι «στολίδι» της πόλης και «μουσείο» όπως το φαντάζονται οι … «ευγενείς Μεσολογγίτες», αλλά εμείς θα προτιμούσαμε να γίνει πρώτα το σχολείο….
Και η απορία μας:
Αλήθεια γιατί δεν έχουν διαμαρτυρηθεί οι παράγοντες των δύο συλλόγων για τις παρεμβάσεις στο εσωτερικό του «Ξενοκράτειου» που το έχουν καταστρέψει, για την εγκατάλειψη του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου, για την καταστροφή των βιβλίων της «Παλαμαϊκής» βιβλιοθήκης και της βιβλιοθήκης του Παναγιώτη Κανελλόπουλου που σαπίσανε στα πλημυρισμένα υπόγεια του «Βυρώνειου»;  Το ενδιαφέρον για τον «πολιτισμό» δεν μπορεί να είναι επιλεκτικό….

Δεν υπάρχουν σχόλια: