Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ποιος είναι ο πιθανός νέος πρωθυπουργός


Λουκάς Παπαδήμος: ο άνθρωπος των προέδρων όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, η ελπίδα της Ελλάδας (αν δεχτεί να αναλάβει πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνεργασίας) να γεφυρώσει το χάσμα με την Ευρώπη.
Το όνομά του είναι από τα πρώτα που ακούγεται εδώ και μέρες για να αναλάβει πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας όταν...με το καλό σχηματιστεί. Ποιος είναι όμως ο Λουκάς Παπαδήμος που ακόμη και τα ξένα ΜΜΕ λένε πως θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας;

Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο κοριτσιών. Διεθνώς αναγνωρισμένος οικονομολόγος, ένας άνθρωπος με διεθνές κύρος. Τον έχουν χαρακτηρίσει "άνθρωπο των προέδρων". Ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κέρδισε το σεβασμό των Ευρωπαίων. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι στους κόλπους της Ε.Ε. που θα ακούσουν με χαρά την είδηση πως επιλέχθηκε (αν επιλεχθεί και αν δεχτεί) ότι είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Οι Ευρωπαίοι τον σέβονται, τον εκτιμούν και γι' αυτό θεωρείται πως είναι ο ικανότερος για να γεφυρώσει το χάσμα και να κλείσει τις πληγές που έχουν ανοίξει τελευταία στη σχέση της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ' όπου αποφοίτησε το 1970 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα οικονομικά. Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ.
Ο Λουκάς Παπαδήμος με τον Γιώργο Παπανδρέου. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993).
Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.
Με τον τέως πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισε. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.α.
Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 - 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Είναι από τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν για την θέση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μάλιστα το όνομα του είχε ακουστεί και από ξένα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: