Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Ισπανικό Κινηματογράφο

Προσθήκη λεζάντας
Η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου και η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, συνεργάζονται από κοινού και σας προτείνουν να παρακολουθήσετε στο Μεσολόγγι,  το αφιέρωμα στον ισπανικό κινηματογράφο, στο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, την Κυριακή και την Δευτέρα 4 & 5 Δεκεμβρίου 2011.
 Το αφιέρωμα στον Ισπανικό Κινηματογράφο επιχειρεί μία πρώτη προσέγγιση, με τρεις σημαντικές ταινίες, της μεγάλης αυτής κινηματογραφίας που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σπουδαιότερες του κόσμου και συν-διοργανώνεται  με το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.).
 Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 3 ταινίες μεγάλου μήκους, οι οποίες έχουν τιμηθεί με βραβεία Goya και έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ έχουν αναφορές στην περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου καθώς και σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος για όσους ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν έχει ως εξής:
- Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011-11-28 ΩΡΑ: 7 μ.μ.
Ομιλία με θέμα:  « Ο σύγχρονος Ισπανικός κινηματογράφος». 
La lengua de las mariposas  (Η γλώσσα της πεταλούδας) José Luis Cuerda, 1999.
Βασισμένη σε τρία διηγήματα (1996) του Μανουέλ Ρίβας, αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του ’36 πηγαίνει στο σχολείο ξεκινώντας τη θητεία του στη μάθηση και στη ζωή με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του (Φερνάντο Φερνάν-Γκόμεθ). Στις 18 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος του έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν.
Υποψήφια για 13 βραβεία Γκόγια, βραβείο Γκόγια για καλύτερη διασκευή σεναρίου.

- Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011 ΩΡΕΣ: 7-9 & 9-11 μ.μ.

Las 13 rosas (Τα 13 τριαντάφυλλα) Emilio Martínez Lázaro, 2007, 100'
Μετά τη νίκη των Φρανκικών στρατευμάτων το 1939, ο Φράνκο υπόσχεται ότι θα τιμωρηθούν μόνο όσοι από τους αντιπάλους έχουν «ματωμένα χέρια». Δεκατρείς γυναίκες που δεν είχαν διαπράξει κανένα έγκλημα, συλλαμβάνονται με την κατηγορία της ανταρσίας, και καταδικάζονται σε θάνατο.
Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Υποψήφια για 14 βραβεία Γκόγια. Κέρδισε 4 (μουσικής, δεύτερου αντρικού ρόλου, φωτογραφίας και κουστουμιών).

El Bola («Ο Μπάλας»), Achero Manas, 2000, 90’

Ο μόλις δωδεκάχρονος Πάμπλο, με το παρατσούκλι «Ο Μπάλας» (“El Bola”), ζει σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον συγκρούσεων και βίας. Γνωρίζοντας τον Αλφρέντο, ένα νέο συμμαθητή του, έρχεται σε επαφή με μια άλλη οικογενειακή πραγματικότητα και βρίσκει το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Βραβεύτηκε με ακόμα 3 Γκόγια: καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Χουάν Χοσέ Μπαγιέστα) και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

- Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011-11-28, ΩΡΑ: 9.30 μ.μ.

 Μουσική παράσταση
AVANT  GARDE café       ( Ραζή Κότσικα 15 , Μεσολόγγι).

Μελωδική περιπλάνηση στους τσιγγάνικους δρόμους της Ανδαλουσίας και του φλαμένκο μας προτείνει ο Πάρις Πλιάκας με την κιθάρα του, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Aires , Bongos y Cajon  (Χοροί, Ποκάκια και Κασόνι )   με τη συνοδεία των κρουστών του Θωμά Αντωνόπουλου.
- Η εκδήλωση πραγματοποιείται  με την υποστήριξη του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου
Αναλυτικές πληροφορίες για το αφιέρωμα θα βρείτε  στην ιστοσελίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου www.cinemes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: