Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ευρω-κατάρρευση: Υποβάθμισαν το Βέλγιο, στέλνουν Ισπανία στην αγκαλιά του ΔΝΤ

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Βελγίου από τον Standard&Poor’s. Πληροφορίες για ενδεχόμενη υποβολή αιτήματος βοήθειας από το εξωτερικό εκ μέρους της Ισπανίας. Αποδόσεις – ρεκόρ στη δημοπρασία ιταλικών ομολόγων και υποβάθμιση 8 ιταλικών τραπεζών από τον Fitch. Είναι ορισμένες από τις σημερινές εξελίξεις που έρχονται να εντείνουν τους φόβους για επέκταση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ πληθαίνουν και οι φωνές που μιλούν ακόμη και για επικείμενη κατάρρευσή της.

Το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος Standard&Poor’s ανακοίνωσε πως έριξε κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου από AA+ σε AA,  διατηρώντας αρνητική την προοπτική της οικονομίας. Ο οίκος απέδωσε την κίνησή του αυτή στους κινδύνους για τον χρηματοοικονομικό κλάδο που αντανακλούν οι πιέσεις στις αγορές.
Στο μεταξύ, καθώς το κόστος δανεισμού του Βελγίου από τις αγορές αγγίζει πλέον το απαγορευτικό επίπεδο του 6%, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας κάλεσε χθες τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια δανεισμού της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας την έκδοση ομολόγων με επιτόκιο 4%.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα (Παρασκευή) ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους του Βελγίου το ποσό που συγκεντρώθηκε από την πρώτη ημέρα ξεπέρασε τα 190 εκατ. ευρώ απέχοντας ελάχιστα από τα 200 εκατ. ευρώ τα οποία προσδοκά να συγκεντρώσει η κυβέρνηση στη δημοπρασία πενταετών τίτλων στις 4 Δεκεμβρίου. Εκπρόσωπος του οργανισμού απέδωσε το γεγονός στο υψηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοπρασίες αντίστοιχων τίτλων που είχαν απόδοση 3%.
Λίγη ώρα πριν, αποκλειστικές πηγές του Reuters ανέφεραν πως η νέα ισπανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υποβολή αιτήματος για βοήθεια από το εξωτερικό. Το Λαϊκό Κόμμα, που κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές βρίσκεται αντιμέτωπο με μια χώρα στα πρόθυρα της ύφεσης, και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012. Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού της χώρας αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
«Δεν πιστεύω ότι έχει ληφθεί η απόφαση αυτή αλλά είναι μια από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο Λαϊκό Κόμμα. «Εάν πρέπει να το κάνουμε, θα το κάνουμε τώρα», υπογράμμισε η ίδια πηγή.
Είχε προηγηθεί η πληρωμή από την Ιταλία του υψηλότερου επιτοκίου από το 1997, στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, από την οποία άντλησε συνολικά 8 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σκαρφαλώνει στο 7,33%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ομαλή αποπληρωμή του ιταλικού κρατικού χρέους, αφού μέσα στο 2012 η χώρα σχεδιάζει να δανειστεί, μέσω ομολόγων και εντόκων γραμματίων, το ποσό-μαμούθ των 440 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο που πλήρωσε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι μεγαλύτερο ακόμα και απ' αυτό της Ελλάδας. Η Ελλάδα είχε πληρώσει επιτόκιο 4,89% στα εξάμηνα γραμμάτια της δημοπρασίας της 8ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι εν πολλοίς το επιτόκιο που δίνει το Ελληνικό Δημόσιο στα έντοκα γραμμάτια είναι πλασματικό.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοπιστωτικούς ομίλους σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Γκιόργκι Ματόλσκι. Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν το Δεκέμβριο.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση 8 ιταλικών τραπεζών, διατηρώντας τις προοπτικές αρνητικές (αρνητικό το outlook). Ο οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η υποβάθμιση των ιταλικών τραπεζών αντανακλά τους κινδύνους που προκύπτουν από την μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών εξαιτίας της πτώσης των επιτοκίων, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αναλυτικά, οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν είναι οι Banca Popolare di Sondrio, Credito Emiliano, Banca Popolare dell' Emilia Romagna, Banca Popolare di Milano, Credito Valtellinese, Veneto Banca, Banca Popolare di Vicenza και Banca Popolare dell' Etruria e del Lazio.
Σε όλα αυτά προτίθεται η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα επιδεινωθεί περαιτέρω και αναζητούν «ασφαλή καταφύγια». Αυτόν τον μήνα έχουν εξανεμιστεί από τις διεθνείς αγορές πάνω από 4 τρισ. δολάρια, καθώς η ραγδαία αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού υπονομεύει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Πάντως, ο Economist εκτίμά πως το ευρώ οδεύει με ταχύτητα προς την κατάρρευση του και οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει άμεσα να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για να την αποτρέψουν.
Προειδοποιεί και ο Καναδάς για την εξάπλωση της ευρωπαϊκής κρίσης
Στο μεταξύ, «σήμα κινδύνου» για ενδεχόμενη εξάπλωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους εξέπεμψε ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν δράση όσο η κατάσταση μπορεί να σταθεροποιηθεί. Μιλώντας στο Τορόντο, υπογράμμισε ότι η κρίση απέχει πολύ από να επιλυθεί. «Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που απορρέει από την ευρωπαϊκή κρίση οδηγεί στην ευρύτερη μετάδοσή της εκτός της Ευρώπης και στις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές αγορές», προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: