Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου τοποθετείται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές του Νοέμβρη θα αναλάβουν πρωτόγνωρες, δυσβάσταχτες υποχρεώσεις και προβλήματα, σε μια γενικότερη ζοφερή και δυσοίωνη πολιτικοοικονομική πραγματικότητα, την οποία έχει επιβάλει κατά κύριο λόγο η εφαρμογή του Μνημονίου με αβέβαιο μέλλον και για την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση.
O Καλλικράτης είναι αλληλένδετος με το μνημόνιο. Αποτελεί εφαρμογή του στις τοπικές κοινωνίες. Οι πολίτες βιώνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι νέοι βιώνουν την ανεργία και την προοπτική της μετανάστευσης, οι αγρότες ξεκληρίζονται.

Επιπλέον, όσον αφορά στην Τ.Α η δραστική περικοπή των δημοσίων επενδύσεων θα συνδυαστεί με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς να προβλέπονται πόροι για την κάλυψή τους.
Το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» το οποίο εκτός των άλλων αλλοιώνει
το νόημα της άμεσης δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους πολίτες ως αναγκαίο κακό. Επίσης δεν μπορεί να τύχει επιφανειακής κριτικής η οποία να περιορίζεται στις αδικίες που επέφεραν οι αναγκαστικές συγχωνεύσεις τοπικών διαμερισμάτων και Δήμων χωρίς κανένα κριτήριο και λογική. Κυρίως όμως χωρίς την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών (όπως έγινε με τον Δήμο Χάλκειας), αγνοώντας έτσι τα ουσιαστικά ζητήματα και τις ανατροπές που επιφέρει μια τέτοια κατάσταση σε όλες τις τοπικές κοινωνίες και την Τ.Α.
Ζητούμενο και επιδίωξη δεν μπορεί να είναι οι «μεγάλοι» Δήμοι, χωρίς καμία κοινή γεωγραφική, πολιτιστική και οικονομική ταυτότητα, αλλά οι ομοιογενείς, βιώσιμοι και λειτουργικοί Δήμοι που θα διεκδικήσουν επιτακτικά και άμεσα την απόδοση στο ακέραιο των οφειλομένων πόρων στην Τ.Α. και την διασφάλιση των προϋποθέσεων υλοποίησης των πολλών αρμοδιοτήτων που εκχωρούνται σ’ αυτήν με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Η οικονομική αυτοδυναμία, η φορολογική αποκέντρωση, η άσκηση αρμοδιοτήτων, αποτελούνται τα βασικά πεδία που θα κριθούν πολιτικές και αντιλήψεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Η άμεση και συνεχής ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στην αυτοδιοίκηση, (από τις τοπικές Κοινότητες μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο), η δημιουργία θεσμών συμμετοχής για ουσιαστική και δίκαιη εκπροσώπηση, ή αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει να είναι οι βασικοί στόχοι.
Τα «χρίσματα», η εκ των άνω επιβολή των «ικανών» των «ημετέρων» και οι στείρες κομματικές παρεμβάσεις στην Τ.Α., δεν μπορούν να κυριαρχούν για πάντα και πρέπει να βρουν τη θέση τους στον Καιάδα της ιστορίας. Δε θα αποδεχτούμε τους “νέους σωτήρες” που συνωστίζονταν για χρίσματα, εκλιπαρώντας τα κομματικά επιτελεία.
Αυτές οι εκλογές γίνονται σε έκτακτες συνθήκες. Η χώρα βρίσκεται υπό οικονομική και κοινωνική κατοχή. Με κυβέρνηση που λογοδοτεί στην Τρόικα και όχι στους πολίτες της. Πρέπει, λοιπόν, να εκφραστεί η αντίθεση των πολιτών στα νέα μέτρα του Δ.Ν.Τ, στη διάλυση των τοπικών κοινωνιών από τον Καλλικράτη.
Οι Δήμοι στενάζουν μέσα στα ασφυκτικά όρια χρηματοδότησης, με τα χαμηλότερα για το 2010 ποσοστά των τελευταίων δεκαετιών. .Όσοι αφελείς ή υποταγμένοι μιλάνε για ισχυρούς δήμους, με τον Καλλικράτη, με καλύτερη οργάνωση, λένε ΨΕΜΑΤΑ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ΟΛΟΙ οι επίδοξοι διεκδικητές του Δήμου σήμερα, οι προσκείμενοι στα δύο μεγάλα κόμματα, δεν έχουν να πουν τίποτε για το τερατούργημα του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Τα μεγάλα «αυτοδιοικητικά οράματά» τους, περιορίζονται στις ανούσιες, απολιτικές, προσωπικές τους αντιπαραθέσεις και το κυνήγι της ψήφου με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο από τις κομματικές δεξαμενές.
Στις άμεσες προτεραιότητες τού νέου διευρυμένου Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου πρέπει να είναι:
Η οργανωτική, λειτουργική και ουσιαστική αναβάθμιση του ΤΕΙ Μεσολογγίου, ως ενός ερευνητικού ιδρύματος που θα υπηρετεί την τοπική κοινωνία και την τοπική ανάπτυξη.
Η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των δημοτών στις δομές κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης (βρεφονηπιακοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι κ.λπ.).
Η προάσπιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και την αποτροπή τυχόν προσπαθειών για υποβάθμιση του σε Κέντρο Υγείας.
Η διάσωση και ή ορθολογική διαχείριση του ευρύτερου οικοσυστήματος της Λιμνοθάλασσας μας με την αποτροπή παρεμβάσεων που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία με έργα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και η ανάδειξή της επιτέλους σε πλουτοπαραγωγική πηγή για τον τόπο.
Η επανίδρυση του Εφετείου στο Μεσολόγγι.
Η κατασκευή και συστέγαση εργατικών κατοικιών και κτιρίων του ΙΚΑ σε ενιαίο χώρο, που θα παραχωρηθεί από την ΚΕΔ.
Η μετατροπή της ΔΕΥΑ – σε επίπεδο διευρυμένου Δήμου – ως μιας ισχυρής κοινωφελούς επιχείρησης, που θα θέτει θετικό πλεόνασμα, μιας και διαχειρίζεται αποκλειστικά το νερό.
Η μετεξέλιξη του Χ.Υ.Τ.Α. σε Χ.Υ.Τ.Υ. με προώθηση ευρέως προγράμματος ανακύκλωσης.
Η λειτουργία ενός (1) αποτελεσματικού Πολιτιστικού Κέντρου σε επίπεδο διευρυμένου Δήμου και μιας (1) αναπτυξιακής επιχείρησης, που θα πλαισιώνεται από ικανούς ανθρώπους, με εθελοντική προσφορά και θα ενεργοποιούν εν δυνάμει όλα τα ζωντανά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών.
Η πρότυπη λειτουργία υπηρεσιών καθαριότητας καθώς και η ψήφιση νέου και δεσμευτικού κανονισμού καθαριότητας.
Η εδραίωση της κοινής πεποίθησης, ότι οι Γιορτές Εξόδου πρέπει να υπηρετούν το νόημα των ημερών, ότι είναι μνημόσυνο και όχι πανηγύρι Η αναφορά στο κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός, πρέπει να γίνεται με σεβασμό και περιεχόμενο, σε συνδυασμό με σύγχρονες αναφορές ιστορικής μνήμης και στοχασμού, με εκδηλώσεις επιπέδου και όχι ευκαιρία φτηνής τουριστικής εκμετάλλευσης.
Να σταματήσει οριστικά η εκτροπή του Αχελώου.
Οι αυτοδιοικητικοί άξονες, θα πρέπει να είναι:
Η σύγκληση των Δημοτικών Ενοτήτων (Μεσολογγίου – Αιτωλικού –Οινιαδών, αλλά και του Δήμου Χάλκειας) χωρίς προαπαιτούμενα, αποκλεισμούς και τοπικιστικές αντιλήψεις.
Η διασφάλιση ισότιμης συμμετοχής σε όλες τις εκφράσεις και τα θεσμικά όργανα.
Η ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος, την εκάστοτε κυβέρνηση και τους μηχανισμούς πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, που χειραγωγούν και υποκαθιστούν τις τοπικές κοινωνίες.
Η Τ.Α. να είναι φορέας απόλυτης διαφάνειας, μακριά από φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης, που αποθαρρύνουν την συμμετοχή και όχι κέντρα διαφθοράς και κακοδιοίκησης πού αποθαρρύνουν την συμμετοχή των πολιτών.
Οι λέξεις διαφάνεια, απολογισμός, λογοδοσία στους πολίτες, τοπικά δημοψηφίσματα και η στήριξη των κινήσεων των πολιτών, πρέπει να κυριαρχούν στο λεξιλόγιο όλων των πολιτών, αφού μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να παράγουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δημιουργηθεί ένας άλλο πόλος συσπείρωσης όλων των υγειών προοδευτικών δυνάμεων του τόπου με βάση τις παραπάνω κοινές αποδοχές και αφετηρίες που θα εκφραζόταν με μία σοβαρή, αξιόπιστη και καταλυτική παρέμβαση στις προσεχείς εκλογές. Πλην όμως οι δυσκολίες της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων και η επικράτηση προσωπικών επιλογών υπήρξαν οι βασικές αιτίες που δεν καρποφόρησε η προσπάθεια αυτή.
Η συμμετοχή και η ανάγκη δράσης και παρέμβασης των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες, δεν εξαντλείται με την συμμετοχή στις εκλογές και μόνο, πολύ δε περισσότερο δεν σταματά την επόμενη μέρα, αλλά απαιτεί συνεχείς, συλλογικές και συγκροτημένες δράσεις και παρεμβάσεις, εντός και εκτός των θεσμικών οργάνων της Τ.Α., απαιτεί συνεπείς πολίτες χωρίς δεσμεύσεις, δημότες με νέες ιδέες και τολμηρές, καινοτόμες, ριζοσπαστικές προτάσεις.
Με κοινές δράσεις και ανοιχτά μυαλά, μπορούμε να πετύχουμε η νέα αναγκαστική διοικητική μεταρρύθμιση, να μην περιορισθεί σε απλές γεωγραφικές ενοποιήσεις, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, να υπάρξει ο οφειλόμενος σεβασμός στην ιστορία και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής, να είναι η Τ.Α. κοντά στον πολίτη, πραγματική αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση, να γίνουν βιώσιμες οι πόλεις μας, να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις γενιές που έρχονται.
Μεσολόγγι 1 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: