Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Τι προβλέπεται στο ενιαίο μισθολόγιο - Περικοπές 100 επιδομάτων

Η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ήταν το θέμα του μίνι υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο. Στο υπουργικό, συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, ήταν το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, προκειμένου μέχρι τις 15 Ιουλίου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μεσοπρόθεσμο.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν η συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο κ. Βενιζέλος, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα για το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος  συμφώνησε με τον κ. Ρέππα για  επίσπευση του νομοσχεδίου, το οποίο θα προβλέπει μείωση των  μισθών στο Δημόσιο, περικοπή περίπου 100 επιδομάτων, αλλά και ωριμάνσεις ανά 5ετία και όχι ανά διετία που είναι σήμερα, πράγμα που σημαίνει μείωση στον πραγματικό μισθό έως και 10%, ενώ σταδιακά αναμένεται να υπάρξει και σύγκλιση των μισθών στο δημόσιο τομέα με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Με το νέο  μισθολόγιο θα διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέσης, τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακού, διδακτορικού τίτλου) και το πριμ παραγωγικότητας  το οποίο θα συνδεθεί με ομαδικούς  και ατομικούς στόχους και  θα αποδίδεται ύστερα από αξιολόγηση.  
Αντιθέτως θα περικοπούν σειρά ειδικών επιδομάτων και  θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό  μέρος των γενικών επιδομάτων.  
Τα ειδικά μισθολόγια θα διατηρηθούν, αλλά θα προσαρμοστούν  στη νέα λογική του ενιαίου  μισθολογίου προκειμένου να αμβλυνθούν ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων ίδιων  προσόντων.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισημαίνει ότι για φέτος δεν προβλέπεται περικοπή δαπανών από το μισθολόγιο, επομένως δεν τίθεται σε κίνδυνο το οικονομικό αποτέλεσμα του Μνημονίου με τη συγκεκριμένη αναβολή. Οι εξοικονομήσεις που προβλέπονται φέτος από το μισθολογικό κόστος θα προέλθουν από το πάγωμα της ωρίμασης, που ψηφίστηκε ήδη με το Μεσοπρόθεσμο, την καθιέρωση εισφορών υπέρ ανεργίας, τη μείωση των συμβασιούχων και τη μείωση των προσλήψεων, με βάση τον κανόνα του 1 προς 10 (πρόσληψη προς αποχωρήσεις).
Ταυτόχρονα με το θέμα του ενιαίου μισθολογίου, γίνεται και μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη το τρίτο ενεργειακό πακέτο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση οφείλει να φέρει στη Βουλή έως και το τέλος Αυγούστου νομοσχέδιο για την προώθηση των επενδύσεων στον τουρισμό και στη δευτερεύουσα τουριστική κατοικία.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει στείλει και επιστολή στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας τους να ορίσουν εκπροσώπους τους στη διακομματική επιτροπή που θα συσταθεί για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο προγραμματίζεται να είναι έτοιμο το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: