Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

«Νόμιμες» έκρινε το ΣτΕ τις «ενδοσχολικές» εξετάσεις της Γ’ Λυκείου

Οι «ενδοσχολικές» εξετάσεις που καθιερώθηκαν για το σχολικό έτος 2010-2011, προκειμένου οι μαθητές της Γ’ τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων να μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου, χωρίς να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, δεν αντιμετωπίζουν ούτε συνταγματικά κωλύματα, ούτε προβλήματα νομιμότητας, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και απέρριψε την αίτηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).
Ειδικότερα, με έγγραφο της υπουργού Παιδείας (4.5.2011) προβλέφθηκε ότι «μαθητές της τελευταίας τάξης των ημερησίων Γενικών Λυκείων από το σχολικό έτος 2010-2011, προκειμένου να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου, χωρίς να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις τού έτους αποφοίτησής τους, μπορούν -μετά από αίτησή τους- να εξετάζονται γραπτώς σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου, σε θέματα που ορίζονται από τον οικείο Σύλλογο Διδασκόντων».

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων μαθητών έπρεπε να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, 9 Μαΐου, στο Διευθυντή του Γενικού Λυκείου.
Πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης, στις 7.4.2011 είχε κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο περιελάμβανε διάταξη για τις «ενδοσχολικές» εξετάσεις, το οποίο στη συνέχεια ψηφίστηκε και έλαβε το μανδύα του νόμου 3966/2011.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ’ τμήματος (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγητής, ο πάρεδρος Δημήτρης Βανδώρος), με την υπ’ αριθμ. 2044/2011 απόφασή τους έκριναν ότι η διάταξη του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011, που προβλέπει τις «ενδοσχολικές» εξετάσεις, δεν αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 20, 26, 43 και 95.
Και αυτό, γιατί δεν κυρώνει ο νόμος -σύμφωνα με τους δικαστές- αναδρομικά την υπουργική απόφαση, ούτε όμως προκύπτει ότι ο νομοθέτης θέλησε να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, επιλύοντας ο ίδιος την επίδικη διαφορά, η οποία ήταν εκκρεμής ενώπιον του ΣτΕ (μετά την κατάθεση της προσφυγής από την ΟΙΕΛΕ), καθώς το νομοσχέδιο που προέβλεπε τις «ενδοσχολικές» εξετάσεις είχε κατατεθεί στη Βουλή πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης, δηλαδή στις 7.4.2011.
Έτσι, η υπουργική απόφαση που προβλέπει τις «ενδοσχολικές» εξετάσεις και η ΟΙΕΛΕ ζητεί την ακύρωσή της, έχει παύσει να ισχύει μετά τη δημοσίευση του Ν. 3966/2011, κατέληξαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.
Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ κήρυξε τη δίκη καταργημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: