Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ναρκωτικά χωρίς σύνορα ...

Παρακουθήστε σε video, το μεγάλο αφιέρωμα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για τα ναρκωτικά. Ένα πρόβλημα της εποχής μας που βασανίζει ανθρώπους και τις οικογένειές τους - και συγχρόνως έχει μεγάλες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις. Η έρευνα που στο σύνολό της κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια - στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα - μελέτησε τα μοντέλα αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Από το «σκληρό» αμερικανικό μοντέλο, έως το ελβετικό και το ολλανδικό - το μοντέλο της «ανοχής». Στο πρώτο επεισόδιο μια ιστορική ανασκόπηση του προβλήματος και οι πολιτικές του διαστάσεις.
Μέρος 1ο: τα ναρκωτικά κάνουν καλό στην… πολιτική


Ναρκωτικά: Τα ναρκωτικά κάνουν καλό στην… πολιτική by tvxorissinora


Το 1996 ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Γκάρυ Γουέμπ ανακάλυψε ότι η επιδημία του ναρκωτικού κρακ που είχε καταστρέψει την κοινότητα των Μαύρων στο Λος Άντζελες είχε μια συγκλονιστική πολιτική διάσταση: υπεύθυνοι για τη διάδοση του ναρκωτικού στις ΗΠΑ ήταν οι Κόντρας της Νικαράγουα. Έκαναν εμπόριο ναρκωτικών για να αγοράσουν όπλα με τα οποία θα πολεμούσαν τους Σαντινίστας. Η CIA όχι μόνο ήξερε για το εμπόριο των προστατευόμενων της και δεν έκανε τίποτα για να τους σταματήσει, αλλά αντίθετα τους κάλυπτε από την αστυνομία του Λος Άντζελες.

Ειδικοί για τα ναρκωτικά και δημοσιογράφοι που είχαν υπ’όψη τους την υπόθεση, προειδοποίησαν τον Γουέμπ να τα παρατήσει, αλλά εκείνος αποφάσισε να προχωρήσει. Οι αποκαλύψεις του προκάλεσαν σάλο στις ΗΠΑ και αργότερα επιβεβαιώθηκαν από μία έρευνα μέσα στη CIA, αλλά η ζωή του καταστράφηκε: αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από την εφημερίδα του και να χωρίσει με τη γυναίκα του. Η συνέντευξη του στο ΡΧΣ ήταν ίσως η τελευταία που παραχώρησε: το Δεκέμβριο του 2004 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του…
Με αφορμή την υπόθεση του Γκάρι Γουέμπ, το πρώτο επεισόδιο του ειδικού αφιερώματος για τα ναρκωτικά επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία των ναρκωτικών τον 20ο αιώνα και την χρήση τους για πολιτικούς σκοπούς. Οι τέως αστυνομικοί της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών διηγούνται ιστορίες που μοιάζουν με επιστημονική φαντασία. Το παραισθησιογόνο LSD, σύμβολο της ψυχεδελικής κουλτούρας τη δεκαετία του ’60, εφευρέθηκε σε αμερικανικά εργαστήρια και με τη βοήθεια του επικεφαλής της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών χορηγήθηκε σε ανυποψίαστους πολίτες για να μελετηθούν οι αντιδράσεις στο ναρκωτικό. Πολλοί απ’αυτούς, λέει στην εκπομπή ο μετέπειτα διευθυντής της CIA, τρελάθηκαν, καθώς δε γνώριζαν την αιτία των παραισθήσεων τους!
Ημερομηνία προβολής: 11-4-2005.
Το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για τα ναρκωτικά.
Σε ένα πάρκο της Ζυρίχης, δίπλα στον ακριβότερο δρόμο του κόσμου, την Μπάνχοφ Στράσσε, είχαν μαζευτεί, ζούσαν και πέθαιναν χιλιάδες χρήστες ηρωίνης. Στα μέσα της δεκαετίας του 90 η ελβετική κυβέρνηση προχώρησε σε ένα πρωτοφανές πείραμα: άρχισε να χορηγεί ηρωίνη στους χρήστες στις κρατικές κλινικές, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Στα πλαίσια του αφιερώματος της εκπομπής για το πρόβλημα των ναρκωτικών, η ομάδα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα επισκέφτηκε την Ελβετία και μίλησε με ειδικούς, κυβερνητικούς υπεύθυνους και αστυνομικούς για τα αποτελέσματα του πειράματος: η εγκληματικότητα μειώθηκε δραστικά, η υγεία και η κοινωνική κατάσταση των χρηστών βελτιώθηκε και ένα σημαντικό ποσοστό πέρασε στην απεξάρτηση.


Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις δεκαετίεςέναν αμείλικτο πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών. Από τα δύο εκατομμύρια ανθρώπων που βρίσκονται στις αμερικανικές φυλακές, οι μισοί περίπου έχουν καταδικασθεί σε υποθέσεις ναρκωτικών, «σκληρών» και «μαλακών». Την ίδια στιγμή στην Ολλανδία, στα περίφημα coffee shops, η πώληση και η χρήση της μαριχουάνας έχει αποποινικοποιηθεί. Ποια από τις δύο συνταγές ακολουθεί η Ελλάδα και ποιο είναι το καλύτερο και πιο αποδοτικό μοντέλο αντιμετώπισης του προβλήματος; Η εκπομπή δίνει ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απαντήσεις…
Ημερομηνία προβολής: 18-4-2005
Μέρος 2ο: Από την ηρωίνη στο ecstasy


Με τις κοινωνικές προκαταλήψεις απέναντι στους εξαρτημένους από ναρκωτικά αλλά και με τις διαφορετικές πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος ασχολείται το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» στο τρίτο μέρος του μεγάλου αφιερώματος για τα ναρκωτικά, με τίτλο «Το στίγμα».
Η πρόσφατη δημιουργία (2005) μιας μονάδας χορήγησης μεθαδόνης στην Εξοχή, ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης, έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων. Μιλώντας στην εκπομπή ορισμένοι από τους αντιδρώντες προτείνουν οι εξαρτημένοι χρήστες να μεταφερθούν στη Μακρόνησο ή τη Γυάρο, όπου παλιά εξόριζαν τους κομμουνιστές. Η κοινότητα της Εξοχής δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '50 από φυματικούς που είχαν αποθεραπευτεί αλλά δεν τους άφηναν να ενταχθούν στην κοινωνία. Απαγόρευαν στις γυναίκες τους να πίνουν νερό από τη βρύση και στα παιδιά τους να φοιτούν σε σχολεία της Θεσσαλονίκης. Είχαν το στίγμα.
Στην Ελλάδα οι έμποροι ναρκωτικών συχνά αθωώνονται, ενώ οι απλοί χρήστες αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και φυλακίζονται. Ο πρώην εισαγγελέας Κώστας Λογοθέτης, παρουσιάζει συγκλονιστικά ντοκουμέντα από τις φυλακές, καθώς και τις περιπέτειες που είχε όταν προσπάθησε να αποκαλύψει τα κυκλώματα των ναρκωτικών.
Εν τω μεταξύ, σε μια φυλακή της Ελβετίας χορηγείται καθημερινώς ηρωίνη στους εξαρτημένους για να καταπολεμηθεί το εμπόριο και οι αρρώστιες, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Και την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα χιλιάδες περιμένουν για να μπουν στο πρόγραμμα της μεθαδόνης, στην Ολλανδία το «λεωφορείο της μεθαδόνης» βρίσκει τους εξαρτημένους. Στην Ελλάδα, ο Γιάννης ταξιδεύει κάθε μέρα επί τρία χρόνια από το Λουτράκι στην Αθήνα για να πάρει μεθαδόνη. Η εκπομπή παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια την προσπάθεια του…
Ημερομηνία Προβολής: 9-5-2005
Μέρος 3ο: Tο στίγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: