Τη χορήγηση νέου δανείου ύψους 109 δις ευρώ, την επιμήκυνση αποπληρωμής όλου του δανείου από 7,5 σε 15-30 χρόνια (με περίοδο χάριτος 10 έτη), τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 3,5% (από 4,5%), όπως και την «εθελοντική» συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή των τραπεζών) αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Παράλληλα, γίνεται λόγος για αναπτυξιακό «σχέδιο Μάρσαλ». Ν.Σαρκοζί: Αν αντιδράσουν οι οίκοι, θα αμυνθούμε, βοηθώντας την Ελλάδα, η οποία θα αποπληρώσει όλο το χρέος της.Γ.Παπανδρέου: Δόθηκε μια ευρωπαϊκή απάντηση, οι Έλληνες ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.
Ο ιδιωτικός τομέας θα συνδράμει (αποκλειστικά για την περίπτωση της Ελλάδας) με 37 δις ευρώ από την απομείωση ομολόγων που λήγουν το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, θα προβλέπεται η δυνατότητα του ευρωπαϊκού μόνιμου μηχανισμού στήριξης (EFSF) να επαναγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, με την προϋπόθεση έγκρισης της ΕΚΤ. Το νέο επιτόκιο (3,5%) θα απολαμβάνουν και η Πορτογαλία με την Ιρλανδία.
Νικολά Σαρκοζί
Ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία», τόνισε ότι διασφαλίστηκε η υποστήριξη του σχεδίου από τις τράπεζες, διαμήνυσε ότι τον Οκτώβριο θα κατατεθούν από τον ίδιο όπως και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προτάσεις για το σχηματισμό μιας οικονομικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης, και υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κινούνται σταδιακά προς τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα βοηθά και άλλες χώρες, προκειμένου να αποτρέπεται η μετάδοση της όποιας κρίσης.
Ζαν Κλοντ Τρισέ
«Η Ελλάδα αποτελεί ειδική και μοναδική περίπτωση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, o οποίος έσπευσε να στείλει μήνυμα στις αγορές με τη διευκρίνιση ότι η συμφωνημένη λύση δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός. Όπως τόνισε, η ΕΚΤ είχε συμβουλεύσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -και τελικά η εισήγηση υιοθετήθηκε- πως οποιαδήποτε συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα θα έπρεπε να είναι εθελοντική. Ο ίδιος χαρακτήρισε εγγυημένες τις όποιες ενέσεις ρευστού κριθούν απαραίτητες για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα και την αναχρηματοδότηση των χρεών. «Όλα έχουν προβλεφθεί για να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια εξέλιξη», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού -από τους οίκους αξιολόγησης- των συγκεκριμένων αποφάσεων ως «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Κριστίν Λαγκάρντ
Το ΔΝΤ «θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του» στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας διαβεβαίωσε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρετίζοντας τη «σπουδαία υποστήριξη η οποία παρέχεται τώρα, με στόχο την ανάπτυξη και την οικονομική σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη, εκ μέρους των ηγετών της αλλά και των πιστωτικών θεσμών». Η ίδια πρόσθεσε πως «το ΔΣ του ΔΝΤ είναι έτοιμο να αξιολογήσει τυχόν νέο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης» για περαιτέρω συνδρομή υπέρ της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον.
Γιώργος Παπανδρέου
Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: Οι Έλληνες είμαστε περήφανοι, δημιουργικοί και παραγωγικοί. Το μόνο που ζητάμε είναι το δικαίωμα να κάνουμε βαθιές αλλαγές στη χώρα μας και δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα ανάπτυξης που θα στηρίζεται τεχνικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και την ευχαριστούμε γι’ αυτό. Κινητοποιούμε όλους τους θεσμούς για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Μάρσαλ που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Ελλάδας. Η αποψινή απόφαση δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης του τραπεζικού τομέα, για τη διασφάλιση του οποίου διαβεβαιώνουν όλοι στην ΕΕ.
Επιπλέον, πρόσθεσε: Αποτρέψαμε αυτό που οι περισσότεροι θεωρούσαν αναπόφευκτο, τη χρεοκοπία. Σταδιακά, πρώτα καταφέραμε να μην χρεοκοπήσουμε, έπειτα να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, και τώρα μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά το συνολικό πρόβλημα του χρέους, ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες. Αν είχαμε αποτύχει δεν θα ήμασταν καν εδώ σήμερα. Διαπραγματευτικές αρχές μας ήταν η μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους με βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης, η ελάφρυνση του βάρους για τις ελληνικές οικογένειες, η επιπρόσθετη κάλυψη των δανειακών αναγκών και η ώθηση στην ανάπτυξη.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι Έλληνες βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας» και ότι έχουν γίνει «βήματα στην ενοποίηση της Ευρώπης». Εκτίμησε δε πως «είμαστε κοντά και στο ευρωομόλογο». Παράλληλα, διαμήνυσε ότι από εδώ και στο εξής «ο Γερμανός φορολογούμενος επενδύει σε μία καινούρια Ελλάδα».
Ευάγγελος Βενιζέλος
Περαιτέρω εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος διαβλέπει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στάθηκε και στα -θετικά όπως τα χαρακτήρισε- αποτελέσματα των πρόσφατων stress tests για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Θέλαμε αυτές τις αποφάσεις για να βάλουμε πάτο στο βαρέλι. Μας επιτρέπουν να κατακτήσουμε τους στόχους μας. Θέλουμε να ξέρει ο Έλληνας ότι οι θυσίες του έχουν αρχή, μέση και τέλος, και πιάνουν τόπο», σημείωσε.
Η πρώτη αντίδραση των αγορών
Θετικά εξέλαβε η Wall Street τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, με 3 βασικούς δείκτες να κλείνουν με άνοδο: Ο βιομηχανικός Dow Jones, λίγα λεπτά μετά τις 23.00 ώρα Ελλάδας, διαμορφώθηκε στις 12.725 μονάδες, με ημερήσιο κέρδος 153 μονάδων -σε ποσοστό 1,22%. Ο δείκτης μετοχών, κυρίως προηγμένης τεχνολογίας, Nasdaq διαμορφώθηκε την ίδια ώρα στις 2.834 μονάδες, με ημερήσιο κέρδος 20 μονάδων -σε ποσοστό 0,72%. Ο πολύ ευρύτερος δείκτης Standard&Poor's κατέγραψε ημερήσιο κέρδος 18 μονάδων -σε ποσοστό 1,36%- και διαμορφώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 23.00 ώρα Ελλάδας στις 1.343 μονάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου