Φόρο από 10% έως 15% σε όσους έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό μελετά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει ήδη αρχίσει – μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου - να συγκεντρώνει τις σχετικές λίστες από τις τράπεζες.
«Ζητάμε στοιχεία από το πιστωτικό σύστημα για όσους έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού τις καταθέσεις τους από το 2009 και μετά» αναφέρει στην εφημερίδα Τα Νέα, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Κατά τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου έως και 15% επί των κεφαλαίων που αποσύρθηκαν.
Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, ο φόρος θα επιβληθεί σε μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν στο εξωτερικό κεφάλαια πάνω από 150.000 ευρώ και οι οποίοι είτε δεν δήλωσαν τους τόκους που εισέπραξαν, είτε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους.
Αν η πρόταση υλοποιηθεί τελικά, θα σημάνει ότι κάποιος που έβγαλε στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 300.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο έως και 45.000 ευρώ. Εναλλακτικά, αφού ελεγχθεί εξονυχιστικά θα πληρώσει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις αγνώστου ύψους αν αποδειχθεί ότι είτε οι λογαριασμοί του δεν δικαιολογούνται είτε δεν έχει καταβάλει φόρους για τους τόκους που έχει εισπράξει.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών έχουν φύγει στο εξωτερικό καταθέσεις περίπου 18 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2010 οι εκροές καταθέσεων φτάνουν τα 47 δισ. ευρώ, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου