Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων..»


Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών επιδιώκει να βάλει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, αποκλείοντας παράλληλα την περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας. Μάλιστα, τονίζει πως είναι η πρώτη φορά που στην Ευρώπη τίθεται ζήτημα «μείωσης του ελληνικού χρέους για τον έλληνα πολίτη», χαρακτηρίζοντας την ως «πολύ θετική εξέλιξη». Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά καταλογίζει ανεύθυνη στάση ενώ εκφράζει την απαισιοδοξία του ως προς την επίτευξη συναίνεσης. Τέλος, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης λέει χαρακτηριστικά πως «είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη».
«Όσοι μιλούν για πρόωρες εκλογές στην παρούσα συγκυρία λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να σύρου τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις», αναφέρει ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισημαίνει ότι, ενώ η χώρα δίνει κρίσιμη μάχη, η αξιωματική αντιπολίτευση κρατά «ανεύθυνη στάση».

Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει την πολυτέλεια να φέρεται ανεύθυνα, υπονοώντας σαφώς πως θα λειτουργούσε διαφορετικά αν δεν ήταν στην αντιπολίτευση: «Έχει την πολυτέλεια να πολιτεύεται ανεύθυνα, γιατί εμείς πράξαμε υπεύθυνα». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσει τις προσπάθειες για συναίνεση, είπε «θα επιμείνω αν και δεν τρέφω ιδιαίτερες ελπίδες ότι θα αλλάξει η ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Ενόψει της καθοριστικής έκτακτης Συνόδου Κορυφής που ανακοινώθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη τονίζει πως «είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη». «Εμείς ως χώρα λάβαμε τις αναγκαίες αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν. Τώρα είναι η ώρα να λάβει η Ευρώπη τις δικές της», διαμηνύει.
Υπογραμμίζει πως «κόκκινη γραμμή είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Μέλημα παραμένει η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους, η κανονική καταβολή συντάξεων και μισθών, η προστασία των καταθέσεων».
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», δηλώνει με σιγουριά ο πρωθυπουργός, καθώς «είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος για την Ελλάδα». «Σε αυτή τη δύσκολη και περίπλοκη διαπραγμάτευση δεν χωρούν ανεύθυνες φωνές που καλλιεργούν τον φόβο, ποντάρουν στην αποτυχία και διαστρεβλώνουν την αλήθεια», προσθέτει ο κ. Παπανδρέου, με σαφή αναφορά στα κόμματος της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.
«Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν τον πατριωτισμό μου, ενώ πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων για να μη ζήσει η χώρα μια τραγωδία», υποστηρίζει χωρίς να ονομάζει βέβαια αυτούς τους άλλους. Εξηγεί, επιπλέον, πως «δημοσίως και όχι παρασκηνιακά, μιλάω με τους πάντες για να προωθήσω τα συμφέροντα της πατρίδας μας».
Αναφερόμενος στη διαφθορά, δεσμεύθηκε να χτυπηθούν αλύπητα οι όποιες νησίδες παρανομίας υφίστανται στη χώρα και τόνισε ότι προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη είναι να γίνει το ίδιο το κράτος μοχλός ανάπτυξης, να σπάσει η γραφειοκρατία, να ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις.
Για το φορολογικό είπε ότι αναζητούνται λύσεις για την καλύτερη κατανομή των βαρών και δεν τάζουμε μη ρεαλιστικές φορολογικές μειώσεις προς όλους όπως κάνει η ΝΔ.
Σχετικά με το δημοψήφισμα, υποστήριξε ότι δεν είναι τέχνασμα, αλλά σκοπός του είναι να οδηγήσει σε νέες δημοκρατικές κατακτήσεις για τους πολίτες.
Όσον αφορά τα περιστατικά βίας εναντίον πολιτικών, υπογράμμισε ότι κατανοεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση, αλλά δεν δέχεται την επίθεση στους πιο βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς. «Άλλο η δημοκρατική αντιπαράθεση απόψεων, άλλο ο προπηλακισμός που συνιστά βία. Η βία φέρνει τη βία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: