Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ναρκωτικά: Η Οδύσσεια και η Ιθάκη

Το τέταρτο και τελευταίο μέρος από το μεγάλο αφιέρωμα του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» για τα ναρκωτικά. (ΕΔΩ τα τρία προηγούμενα)
Στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, η χρήση των ναρκωτικών στην Ελλάδα ήταν περιορισμένη σε περιθωριακούς κοινωνικούς κύκλους. Οι ρεμπέτες κάπνιζαν χασίς και γι’αυτό η δικτατορία του Μεταξά, μαζί με τα ναρκωτικά, απαγόρευσε και τα ρεμπέτικα τραγούδια και έστειλε τους χρήστες ηρωίνης εξορία, στην Ίο. Ποιοι είναι οι λόγοι που από την δεκαετία του '80 τα ναρκωτικά προσβάλλουν μαζικά τους νέους «κανονικών» οικογενειών; Πρόκειται για μόδα ή για ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και στην ελληνική κοινωνία;
Με αφορμή την ιστορική αναδρομή του προβλήματος, το τέταρτο επεισόδιο της σειράς για τα ναρκωτικά θέτει ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα: είναι οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά άρρωστοι ή εγκληματίες; Μπορούν να αποθεραπευτούν και ποια είναι η καλύτερη μέθοδος; Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου στη θεραπεία, αλλά και την πρόληψη;
Στο επεισόδιο παρουσιάζεται ένα επιτυχημένο πρόγραμμα πρόληψης στο δημοτικό σχολείο του συγκροτήματος της Γκράβας, καθώς και η πορεία μιας σειράς νέων ανθρώπων, χρηστών ηρωίνης, που δουλεύουν επί τρία χρόνια μέσα από θεραπευτικές κοινότητες. Στην κοινότητα «Διάβαση» η μεγάλη δοκιμασία είναι η ετήσια ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου. Το 2003 και το 2004 ο φακός της εκπομπής ανέβηκε μαζί με δεκάδες νέους στον Όλυμπο, καταγράφοντας τις συγκλονιστικές εικόνες.
Μιλούν ο Φοίβος Ζαφειρίδης, ιδρυτής της «Ιθάκης», της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας στην Ελλάδα, η Κατερίνα Μάτσα, διευθύντρια της μονάδας «18 ΑΝΩ», καθώς και δεκάδες άλλοι ειδικοί, πρώην χρήστες και γονείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ημερομηνία προβολής: 16-5-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: