Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Μαύρο και δαγκωτό

Το Σύνταγμα του 1864 όρισε το σύστημα της ψηφοφορίας διά σφαιριδίου. Αν και το Σύνταγμα του 1911 το κατήργησε, χρησιμοποιήθηκε και στις εκλογές του Μαρτίου 1912 και διατηρήθηκε έως και τις βουλευτικές εκλογές του 1920.
Σε κάθε εκλογικό τμήμα υπήρχαν τόσες κάλπες όσοι υποψήφιοι στην περιφέρεια. Η κάθε κάλπη ήταν φτιαγμένη από λευκοσίδηρο (ορθογώνια μεταλλικά κουτιά, σαν τους γκαζοτενεκέδες ), χωριζόταν εσωτερικά σε δύο μέρη που αντιστοιχούσαν, εξωτερικά, σε δύο χρώματα, μαύρο και άσπρο. Το δεξιό μέρος και στην εμπρόσθια πλευρά του είχε τη λέξη “ΝΑΙ” με κεφαλαία και ήταν άσπρο. Το δεξιό μέρος είχε τη λέξη “ΟΧΙ” επίσης με κεφαλαία και ήταν μαύρο. Στο πάνω μέρος της κάλπης ήταν τοποθετημένος σωλήνας σε γωνία 25 μοιρών, που είχε μάκρος 27 και διάμετρο 12 εκατοστά. Ο ψηφοφόρος έπρεπε να περάσει από όλες τις κάλπες και να πάρει από τον υπάλληλο που στεκόταν μπροστά από την κάθε μία τη μικρή μολυβένια μπάλα, το σφαιρίδιο. Ο Υπάλληλος που στεκόταν μπροστά στη κάλπη έπρεπε να φωνάζει ποιανού υποψήφιου ήταν η κάλπη. Μόλις ο ψηφοφόρος έπαιρνε τη μολυβένια μπάλα το σήκωνε το χέρι κρατώντας τη ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλο και το δείχτη για να δείξει ότι κρατούσε μόνο μία και κατόπιν έβαζε το χέρι του μέσα στο σωλήνα και το έριχνε στο χώρισμα που αντιστοιχούσε στο “Ναι ‘η το “Όχι”
Πολλοί ψηφοφόροι που είχαν ιδιαίτερο λόγο να φαίνεται η ψήφος τους, δάγκωναν το σφαιρίδιο, πριν το ρίξουν λέγοντας: «Να, μαύρο και δαγκωτό»,δηλαδή μαύρισε τον τάδε υποψήφιο. Άλλοι, πάλι, έριχναν σφαιρίδια με το όνομα τους ή και επιχρυσωμένα και έτσι έβαζαν σε μπελάδες τις εφορευτικές επιτροπές, που μάλωναν, αν τα σφαιρίδια αυτού του τύπου ήταν έγκυρα ή άκυρα.
(από το βιβλίο του Γρηγόριου Δαφνη, τα ελληνκά πολιτικά κόμματα, σελ. 261,Αθήνα 1961)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

NAI , NAI , NAIII....

ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΤΟ
ΣΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑΤΡΟ.

ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΤΟ ΑΒΕΡΤΑ
Σ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ.

ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΤΟ ΜΕ ΧΑΡΙ
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ.

ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΤΟ ΜΕ ΧΑΡΙ
Σ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ...