Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Πέφτουν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

Δεν τα πήγαν καλά οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα να αναμένεται πτώση των βάσεως στις περισσότερες σχολές. 
Οι χειρότερες βαθμολογίες παρατηρούνται στη Φυσική και τα Μαθηματικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Φυσική κάτω από τη βάση έγραψε πάνω από το 70% των υποψηφίων.
Στα Μαθηματικά το 43,71% είναι κάτω από τη βάση, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36,26%. Στα Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης κάτω από τη βάση έγραψε το 72,53%, ενώ πέρυσι το ποσοστό ήταν 61,33%.
Στη Φυσική γενικής παιδείας 44,75% κάτω από τη βάση φέτος, 23,32% πέρυσι. Στη Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 , φέτος ήταν κάτω από τη βάση 75,17% ,ενώ πέρυσι ήταν 61,32% . Στη Φυσική θετικής κατεύθυνσης, 41,2% κάτω από την βάση φέτος, 23,69% πέρυσι. 
Στα Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης 39.21% κάτω από τη βάση φέτος, 25,39 % πέρυσι. 
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η διακύμανση των βάσεων θα έχει ως εξής: 
1ο επιστημονικο πεδίο: Μικρή κάμψη στις Νομικές, Παιδαγωγικές και τις σχολές Ψυχολογίας Αθήνας & Θεσσαλονίκης. Στις κεντρικές σχολές η πτώση των βάσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια. 
2ο επιστημονικό πεδίο: 400 μόρια πτώση στις σχολές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής Αθήνας – Θες/νικης. Πιθανή διπλάσια πτώση στα περιφερειακά ιδρύματα. 
3ο επιστημονικό πεδίο: Ελάχιστη πτώση στις ιατρικές σχολές. Μεγαλύτερη πτώση στα περιφερειακά ιδρύματα. Οι χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου θα κινηθούν στα 11.500 μόρια. 
4ο επιστημονικό πεδίο: Οι σχολές του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση . Μεγαλύτερη όμως θα είναι η πτώση στα αντίστοιχα περιφερειακά τμήματα και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει σ΄αυτά και τα 500 μόρια. 
5ο επιστημονικό πεδίο: Οι πτώσεις θα είναι οι πλέον σαφείς ακόμη και στα υψηλόβαθμα οικονομικά τμήματα και σχολές. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και τα 800 μόρια. 
Οι πτώσεις των βάσεων σε αρκετές σχολές και τμήματα δεν θα είναι τόσο θεαματικές,(ιδιαίτερα στα κεντρικά ιδρύματα όπου δεν αποκλείονται και αυξομειώσεις εσωτερικά στις σχολές του κάθε πεδίου), επειδή έχουν καταργηθεί οι μετεγγραφές, και έχει μειωθεί ο αριθμός εισακτέων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: