Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Καταγγελίες για σχέσεις αντιπολίτευσης και αποστράτων

«Να κοπεί κάθετα ο ομφάλιος λώρος που συνδέει δυνάμεις της αντιπολίτευσης με τις Ενώσεις Αποστράτων» ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, επικαλούμενος προτροπή συγκεκριμένων Ενώσεων Αποστράτων προς στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποκρούσουν την κυβέρνηση», κίνηση την οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνη». Κάλεσε δε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να σταματήσει να βλέπει το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων ως έναν ιστορικά προνομιακό χώρο».
«Είναι ανάγκη εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρώ και διαπιστώνω ότι υπάρχει ανάμεσα στο σύνολο των Ενώσεων των απόστρατων αξιωματικών μια κινητικότητα στο όνομα υπεράσπισης κάποιων συντεχνιακών διεκδικήσεων. Μια από αυτές τις Ενώσεις αποστράτων αγκαλιάζεται από μια μερίδα κομμάτων. Πρέπει να κοπεί κάθετα ο ομφάλιος λώρος που συνδέει κόμματα της αντιπολίτευσης ιδιαίτερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με αποστράτους», είπε χθες το βράδυ στο Κοινοβούλιο ο κ Μπεγλίτης.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι «η έκκληση των Ενώσεων αποστράτων προς τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε εγρήγορση και υπηρεσιακή ετοιμότητα για να αποκρούσουν την κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί».
«Κάνω έκκληση ιδιαίτερα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να σταματήσει να βλέπει το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων ως ιστορικά προνομιακό της χώρο. Δεν έχουν αυτή την ανάγκη. Πρέπει να αποστασιοποιηθούν από αυτό το χώρο. Το λέω με δημοκρατικό ενδιαφέρον όχι ως πολιτικός προϊστάμενος αλλά με την αγωνία ενός δημοκρατικού πολίτη γιατί στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν χωρούν συντεχνιακά παιχνίδια και κορπορατικοί λόγοι. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμβάλουμε για τη κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο Π. Μπεγλίτης και πρόσθεσε ότι «είναι αρραγής η ενότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με τον ελληνικό λαό γιατί τμήμα ενεργό της κοινωνίας είναι τα ένστολα παιδιά μας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης,αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού, σημειώσε πως ο κ. Μπεγλίτης «έκανε μια σημαντική καταγγελία. Είπε ότι η ΝΔ δια των Ενώσεων των αποστράτων υποσκάπτει το κλίμα ομαλότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτρέποντας τα στελέχη τους να αντισταθούν στην πολιτική της κυβέρνησης».
Απαντώντας στον κ. Ροντούλη ο υπουργός Άμυνας τον κάλεσε «να είναι πιο προσεκτικός σε τόσο εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα» και συνέχισε: «Έκανα έκκληση να είμαστε όλοι προσεκτικοί με τους αποστράτους και τις ενώσεις τους. Δεν είπα αυτό που υπονοήσατε. Δεν ξέρω αν θέλετε να λειτουργήσετε με τρόπο προβοκατόρικο. Θέλει προσοχή».
Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τασούλας πήρε το λόγο στη συνέχεια και δήλωσε ότι αναφορικά με την ανησυχία που εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «για τυχόν επιρροή της ΝΔ επί των ΝΠΔΔ που είναι οι Ενώσεις Αποστράτων, δεν υπάρχει τέτοια επιρροή». «Όχι μόνον δεν τους καθοδηγεί η ΝΔ, αλλά το κύρος και η υπευθυνότητα αυτών των ανθρώπων δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο κ. Τασούλας διατύπωσε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να επιτραπεί ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις και κάλεσε την κυβέρνηση να καταφύγει σε κάθε νομική προσπάθεια ώστε να αποτραπεί κάτι τέτοιο. Ο κ. Μπεγλίτης, ζήτησε «να αναμένουμε να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου», επισημαίνοντας ότι ήδη η κυβέρνηση προετοιμάζεται «για να αμβλύνει την όποια αρνητική πλευρά της».
«Θα κινηθούμε με ευαισθησία γνωρίζοντας ότι αυτός ο χώρος είναι ιδιόμορφος και έχει μια ιδιαίτερη αποστολή όπου πρέπει να υπάρχει πειθαρχία και να γίνεται σεβαστή η ιεραρχία», πρόσθεσε, ενώ αποσαφήνισε ότι «δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο νόμος 1264/82 περί συνδικαλισμού». «Δεν επιτρέπεται συνταγματικά. Δεν θα το επιτρέψει η κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Μπεγλίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: